Jeg tenkte å ta dette ved rota, og faktisk for en gangs skyld komme dere i forkjøpet med saken jeg vet dere er i gang med å skrive. Dere er jo en avis, men jeg visste ikke at dere har blitt så opptatt av influencer-verden at saker om sult og katastrofer får mindre overskrifter. Ikke nok med det må jeg si at det forsåvidt er lite med solskinnshistorier, nyttige saker å lære seg eller mediadekking rundt mennesker med mye fint å si. Isteden dytter dere alt til side og gir plass til de mest idiotiske sakene jeg noen gang har sett. Jeg blir på ekte redd, at Norges største avis kan oppføre seg sånn, og med mye kritikk i vinden om dagen tenkte dere å lage en hel sak om dette? Som 22 åring blir jeg livredd. Som Annijor ble jeg stressa, og som Anniken ble jeg uvel, kvalm og flau på samme tid.

For jeg ble for et par dager siden kontaktet av en veldig dyktig poet/forfatter/lyrikker jeg aldri har sett eller hørt om før. Han fortalte meg at han hadde blitt kontaktet av Norges ledende avis om en quote i boken min. Nå har jeg jo kanskje 10-20 stykker i boken, så han måtte spesifisere seg. Han fortalte om en av de første, en av de som ble skrevet når jeg var rundt 17 år gammel. VG hadde nemlig fortalt han at dette var plagiat. Altså hans quote, og han ville snakke med meg først før han gikk videre med VG. Det var jo fint gjort. Jeg takket han veldig for det. Så ble jeg redd.

Han henviste til denne her, og ved siden av ser dere min quote. Jeg publiserer det like gjerne, for gjør jeg ikke det kommer jo uansett VG til å gjøre det. Som dere ser er quoten jeg har skrevet i boken min veldig inspirert av hans ord. Problemet var bare det at denne “quoten” har jeg helt sikkert funnet på noens bilde på Instagram, uten navn. Dere vet. Slike ting som florerer rundt. Velkommen til 2019 og publisering på Internett. Det er ingen unnskyldning. Skulle vel heller prøvd å finne ut hvem som skrev det. Men jeg gjorde den om, og lot 1 setning være identisk, for det handlet jo tross alt om kjærlighet. Og den setningen var så fin. Så skrev jeg om til mine ord, fordi jeg følte ikke det samme som det quoten egentlig gjorde. Det skal også sies at alle de andre quotene i boken så klart har riktig eier under seg. Alle sammen. Kall det gjerne ung og dum, men jeg lærte på skolen at jeg kan skrive av hva som helst så lenge man bruker egne ord.

https://annijor.no/wp-content/uploads/2019/03/27124052/33.jpg

Vel, jeg fortalte han at jeg var lei meg. At ting er overalt på internett. At det er supervanskelig å vite eieren på alt. At mine bilder og tekster florerer. At jeg kunne endre den første setningen så den ikke var lik. At jeg kunne ta den vekk, eller rett og slett skrive “inspired by ***”. For, jeg kunne jo ikke sitere han, når han tross alt ikke har skrevet det jeg har skrevet. Det ble vanskelig, så inspirert var vel det rette å gjøre for pocketutgaven som snart kommer. Forlegger var enig. Redaktør enig. Jeg trodde det var det. Supert. Hadde gjort det samme om noen mente quoten var deres på Instagram eller et bilde uten riktig tagg. Så klart. Det skulle jo bare mangle. Men nei. Det ville han ikke. Han fortalte meg at han ikke hadde noen vonde følelser til meg, men at dette kunne vi fikse uten media. Jeg kunne jo bare betale han. Det var det mest riktige å gjøre. Får klump i magen av å skrive det. Jeg ble enda mer redd. Han må jo få føle det han føler. Jeg ringte forlegger, fikk nesten panikk.

Han roet meg ned. Fortalte at dette mest sannsynlig er et veldig veldig lite problem. Dumme 17 år gamle Anniken tenkte jeg. Uten at det er noe unnskyldning. Men søren heller, skal jeg halshugges av VG for dette også? Jeg blir så skuffa. At de har sittet og gransket dette. Prøvd å finne noe de kan la få plass i sin store avis. Så nyttig. Som de ikke dro meg og boken på en skikkelig rundtur i høst, skal de lage et lite kalas igjen av dette. Faen så jævla vanskelig det er å være ung, og ha en jobb hvor man vil påvirke på godt og vondt. Det er søren ikke lett å heve stemmen, når du skal bli trampet ned 10 ganger først.

Dere vet ikke hvor mye jeg sier nei til å uttale meg i forskjellige veldig viktige saker, fordi jeg er så jævla redd for å si noe feil. Jeg ble helt stille etter dette med boken, det skremte meg litt. Føler at jeg har begynt å engasjere meg litt igjen, derav trygdekontoret-episoden om psykisk helse jeg allerede har fått så mye fine kommentarer på. Når jeg var der skvatt jeg av traileren, og hvor på kanten de er uten at det får konsekvenser. Det var så befriende. At ikke alt er gærent hele tiden, men at de banna litt her og der, snakket om helt sinnsyke ting som at jeg “drepte noen i Kongo” og det var greit å si. Hadde jeg tullet med noe sånt så… nei herregud jeg orker ikke tenke på det engang. Der ble man tatt som et menneske, et menneske med både følelser, humor og tanker. Uten at noen kunne ta deg på det å være, hvor fantastisk var ikke det da? Uansett om man fremmer en sak som man er for, eller at man ikke er for noe – raser Norge sammen og kommentarfeltene brøler. Bak sitter media, som lar useriøse saker få plass. Så hakker de over det hele med at påvirkere har så stor makt. Vet ikke helt hvem som gir den makten lenger. Når jeg lagde min helt egne etisk produserte kleskolleksjon som kom fra tanker helt tilbake fra Sweatshop som fikk millioner av seere, Hvor var VG da? Var vel ikke noe å skrive om. Utrolig. Det kan hende du som leser dette tenker at dette er helt på sin plass.

Så må jeg også få føle, det jeg føler. Så kjære VG. Jeg skulle ønske så sårt at dere lot det ligge med dette, og la meg, han og forlaget løse det her. Men det er så sinnsykt mye å be om, så nå må jeg sele meg fast for den bilturen dere har tenkt å ta meg med på.

34 Responses to KJÆRE VG

 1. Stå på Anniken! Du er bare et menneske, og alle kan gjøre feil!❤️ Du har alle følgerene dine i ryggen, du inspirerer så mange hver dag med ditt mot. Din vilje og din kjærlighet! Du er helt fantastisk! Aldri glem det❤️❤️

 2. Hei

  Vi har etter tips kontaktet mannen bak den opprinnelige teksten, og stilt ham spørsmål om hva han syntes om det – og om han synes at dette er plagiat.

  Han var lett å finne, hvis du googler den første tekstlinjen dukker navnet hans opp umiddelbart.

  Det er naturlig for oss å skrive en sak som problematiserer at en av Norges største influencere i sin bok gjengir andres tekst på denne måten, uten å kildehenvise.

  Jeg vil for øvrig minne deg på at VGs minmote-redaksjon tok kontakt med deg med tanke på å skrive om din etisk produserte kleskolleksjon, men du svarte dem ikke.

  Atle Jørstad Wergeland, nyhetssjef VG Rampelys

  • Okey, men som du leser her så har jeg forklart saken. Så enkelt er det. Hvis det er en naturlig sak for VG så er jo det egentlig bare veldig trist.

   Om min mote gjorde dette kom det aldri frem dessverre, for det hadde jeg så klart sagt ja til.

  • Atle Jørstad Wergeland, du nyhetssjefen… sitter her inne på 22 år gamle Anniken sin blogg… Og svarer i en kommentar? DU SKRIVER EN KOMMENTAR? Ikke bare skriver du en kommentar, signert deg selv, du bruker kommentaren til å melde “andre aktuelle og relevante rykter”. Dette skal på en eller annen måte heise deg og VG opp igjen? Jeg forstår at du ikke kan skrive ditt eget blogg innlegg tilbake, men kjære nyhetssjefen… Åpenbart forstår du virkelig ikke, men en dag håper jeg du kan se at denne kommentaren kom av ditt eget ego, og VG sitt ego. Dette er uprofessionelt og… kleint.

   • Liker hvordan nyhetssjefen for norges største avis legger igjen en offentlig kommentar istedenfor å ringe eller sende en epost… du vet, som profesjonelle folk vanligvis

    • Helt enig! Dette er rett og slett pinlig og uprofesjonelt av Atle Jørstad Wergeland. Virkelig hersketeknikk på sitt verste. Har dere ikke kommunikasjonsrådgivere foeær folk i din posisjon? Hvis den personen hadde vært dyktig, hadde du blitt frarådet å svare her. I steder hadde du blitt rådet til, som nevnt ovenfor, å ringe personlig eller sende en mail.
     Virkelig pinlig å lese kommentaren din!

 3. Stå på! Du er vår store inspirasjon og vi vet hva bra du har gjort. Du står sterkt uansett hva så kommer og vi heier på deg. Er du redd for å falle så er vi her for å ta deg i mot! Du er ett veldig ekte menneske med så masse fine følelser, å det er så fint å ha noen som deg i media så viser nettopp dine helt ekte og egne følelser. Det er det ikke så mange som gjør desverre. Du inspirerer! ❤️

 4. Er enig med noen av poengene dine. Men den boken er jo ikke eneste eksempelet. Du poster jo bilder på IG’en din som ikker er dine uten å kreditere – ikke nok med at det er ulovlig, men du er selv i den kreative bransjen og burde vite hvor lite fett det er å få sitt arbeid stjelt uten kreditering tenker jeg da.

  • Blir kanskje feil å si, men det gjør vi alle på Instagram hele tiden. Jeg krediterer alltid hvis jeg vet hvem bilde er sitt eller finner ut av det!:) dessuten er det ganske sjeldent jeg legger ut andres bilder fra f eks Pinterest. Og hvertfall uten å tagge. så ser du noe får du bare tipse meg. stjeler ikke andres arbeid hehe. Skriver ofte f eks source: Pinterest hvis jeg ikke vet, men det er sjeldent. Og later heller ikke som det er mine bilder altså.

   • Når du legger ut bilde på din IG som ikke er ditt, uten å kreditere, så later du i teorien som om det er ditt. Og dermed er det plagiat. Har sett deg gjøre det flere ganger. Og hvis du ikke klarer å finne ut hvem som opprinnelig har tatt bilde, så bør du egentlig bare droppe å legge det ut. Man må ikke legge ut alt man kommer over og synes er fint. Og å skrive at noe er fra Pinterest er ikke riktig kreditering. Er sånt som ødelegger for fotografer her i verden. Sånne som bare shrugger og sier «alle andre gjør det så da kan jeg også!»

 5. Man skal få lov til å si hva man vil. Men! Man må stå for det og alltid være forberedt på motmæle! Å motta kritikk og motmæle er en naturlig del av å være menneske, alle kommer i situasjoner der man må stå opp for seg selv. De med mest makt og påvirkningskraft vil naturligvis motta mer kritikk enn andre, siden deres ytringer og handlinger har større konsekvenser.
  Kildekritikk er viktig og synes det er er fint VG tar opp saken, så fremt du har muligheten til å komme med tilsvar til de (som du jo har)

 6. Plagiat er noe av det mest alvorlige man kan gjøre i akademiske samfunn – blir du tatt i det i høyere utdanning blir du utvist med en gang. Jeg skjønner at du blir lei deg Anniken, og lei generelt når VG tilsynelatende kun bryr seg om de negative nyhetene rundt deg. Men dette er kanskje et av de tilfellene hvor du bør ta til deg kritikken og innse at du gjorde en grov feil, og ikke komme med unnskyldninger. Du er en profesjonell kvinne med ditt eget firma og utgitt bok – alle sitater bør ha vært grundig undersøkt. Parafraser og omskrivning skal også alltid siteres. Dette burde både du og forlaget ditt ha satt dere inn i før dere utga en bok. Bruk heller dette som en læringsmulighet, og kanskje sett deg inn i regler rundt forfatterskap, opphavsrett osv. slik at du kan gjøre jobben din enda bedre, og så feilfritt som mulig! Så kan ikke VG ‘ta’ deg på slike lett unngåelige ting i fremtiden. 🙂

  • Så klart! Jeg tar det til meg jeg, virkelig. Er jo det jeg prøver å si sammen med en haug annet her:)

 7. Haha!! Flaut av deg Atle.. «min mote sendte deg en mail, og du svarte ikke»
  Dra det ned på barneskolenivå

 8. Jeg har også reagert veldig på hva og hvordan VG (og andre aviser, men VG er uten tvil en av de største) velger å drive journalistikk for tiden. De skriver noen saker som er så bra, så viktige og så nødvendige. Også i andre enden skriver det om det absolutt dummeste ting som jeg blir irritert på meg selv for å klikke inn på, for de er jævlig gode på det de gjør med clickbait overskrifter (dere bloggere got nothing on VG). Var bra at det de dekket om terrorangrepet på NZ, men på lørdag ble 134 mennesker slaktet i Mali. Ikke EN ENSTE JÆVLA OVERSKRIFT i VG. Og det provoserer meg, og det provoserer meg på dine vegne, og andre influencere, som bare får så unødvendig mye dritt for filleting. Ja, dere har en stemme til å påvirke folk, men hva men å ta litt tak i de folka som faktisk påvirker hvordan landet vårt skal være feks? Jeg digger deg, og syntes du er super tøff som tar tak i dette, og jeg beklager på forhånd all dritt du sikkert får for det. Du gjorde en feil, og du legger deg flat, ingen kan be om noe mer.

 9. Blir helt flau over at folk leser VG i det hele tatt. Alle kjenner jo til deres skitne knep for å ødelegge folk for å skape klikk og tjene penger. Så Atle; kom ikke her og lek den heltemodige som peker på de som gjør feil i samfunnet.. du er en del av den gjengen sjæl. Stå på videre Anniken 🙂

 10. Bra du kom VG i forkjøpet så de ikke nok en gang skal få tjene penger på å trykke deg ned i søla. Det er greit du er en offentlig person, men det er søren meg en grense for hvor mye dere influencere skal tåle. Ja, plagiat er strengt forbudt, men du har også skrevet i hvilken sammenheng du fant det og at du også har skrevet det om. Stå på Anniken, du er en sann inspirasjon❤️

 11. enig med deg! Det er så sykt mye press på offentlige personer. “Influencere” som skal oppdra alle andres barn og belære andre om verdensproblemer. synes det heller burde blitt kalt bloggere og kjendiser, for det er så ekstremt et uoppnålig krav til dere offentlige personer. aldri noe skryt å få heller. du feks som gjør så mye for miljøet, og prøver å fronte naturlig utseendet på en positiv måte, og blir likevel dratt ned, også pirker de på ting du ikke gjør “perfekt”, når de sikkert ikke gjør halvparten av det de klager på bloggere/kjendiser selv. Det er forkastelig at det er lov å dra ned unge mennesker på den måten, det er jo mediene det er noe sykt galt med. Huff.. Vær deg, og prøv å ikke la de rive deg ned. du gjør en utrolig bra jobb <3husk at du er i begynnelser av 20 årene! de som skriver sånt om deg og hakker ned på deg er ofte dobbelt så gamle, og kjempe trangsynte, får null konsekvenser for å skrive sånt. hadde en blogger skrevet d samme hadde helvette hvert løst, blir så frustrert på deres vegne -,-

 12. Hei,

  For alle som skriver poesi o.l. og har fått det stjålet, meg selv inkl., så oppleves det ikke som en kimsesak. Så kan man se på resten av verden og barn dør og visa fortsetter, men det er et ekte yrke for mange mennesker. På samme måte som at Kylie Jenner fullstendig kopierte en kunstinstallasjon med Olivia Steele og en mindre kjent kunstner, i god tro på at «dette drømte jeg også fikk jeg hjelp til å skape det», ifølge henne selv. Hun har most def sett et bilde på Instagram, det hjernene våre er i 2019, for så at dette har ruget i underbevisstheten hennes til hun ikke husker hvor det kom fra. Mennesker gjør feil, forlaget ditt burde vite aldeles mye bedre enn dette her (og jeg stiller spørsmål til hvem disse menneskene som bør kontrollsjekke er), men når alt kommer til alt er det bedre å dra inn en ydmyk linje enn å dra inn at VG, satt på spissen, bør skrive mer om barna i Afrika. Hvis U-landproblematikk hadde vært viktig på daglig basis for den generelle nordmann så hadde ikke konseptet influencere hatt en rolle i norsk næringsliv. Det som gjør næring til næring er optimalt sett en bærekraftig økonomi: hvor plagiat er en av mange bremser for at det hjulet skal gå rundt. Uavhengig om det er tekst eller klær. Når det er sagt er du ordentlig flink til å ta bilder, bildene i basseng med gul(?) teksting som om det var en film er de fineste i hele verden og burde hengt på vegger, du er kreativ og du har tekst i deg. Dette ordner seg. Du finner et forlag som genuint kommer til å se det og som har de riktige interessene, aka noen som vet hva de driver med.

  • Satt på spissen prøver jeg å løfte dramatikken til VG hver gang det er en sak om influencere generelt. Jeg ser ikke på dette som en kimsesak, tvert i mot legger jeg meg helt flat og har fremmet alle mulige muligheter enn penger for å fikse dette problemet. Jet vet ikke helt hva mer jeg skal gjøre enn å skrike at jeg er lei meg for det, og at jeg vil prøve å rette opp. Tusen takk for fine ord!:)

 13. Det bor så mange mennesker i verden, at han er sikkert ikke den eneste som har skrevet den quoten, eller noe lignende, før. Hvis man graver veeeeeldig dypt, kanskje han hadde blitt tatt for plagiat? Jeg hadde faktisk ikke betalt han for det. Rett skal være rett, og du har endret deler av quoten – aka. det er ikke hans ord.

  • Haha, håper ikke du prøver deg på denne argumentasjonen hvis du noensinne skal studere. Plagiat er ekstremt strengt, og dette er et klart eksempel på det. Å endre noen ord, når første setning og selve strukturen er identisk, holder ikke.

 14. Leste boken din i dag, siden jeg hadde fri fra jobb, og vil bare si at det er en av de fineste, mest ekte bøkene jeg har lest. Fått så enorm respekt for deg som menneske, og skulle virkelig ønske jeg kjente deg og bare kunne gi deg en stor klem❤️ Derfor irriterer det meg så intenst når VG og Media velger å fokusere på noe så smålig og ubetydelig som et feilsitert sitat, istedenfor den utrolige formidlingsevnen din om noe så alvorlig som depresjon. Jeg har sluttet å lese aviser, fordi de skriver om så mye absurd, og skaper overskrifter ut av ingenting. Da er det mye bedre å lese bøker, som gir deg noe, og heller titte innom nyhetene en gang iblant. Vet ikke helt hvor jeg ville med dette annet enn å si TUSEN TAKK for at du skrev denne boken, og for at jeg fikk lese den❤️

 15. Det er ditt ansvar å holde orden på disse tingene, du må slutte å dra inn “17 år gamle Anniken” som et skjold og ansvarsfraskrivelse. Ta det ansvaret som følger med, ikke gjem deg bak alderen din og fisk etter sympati (?) for at VG eller andre oppdager at DU gjorde noe feil i første omgang. At du prøver å feie plagiat og kildehenvisning under teppet er trist. Du hadde antakeligvis ikke latt det gå stille om noen gjorde det samme mot deg.

  • Hm.. jo det hadde jeg. Mennskelig å feile, og akkurat det jeg sier om både 7 år gamle Anniken og 22 år gamle Anniken. Gjemmer meg ikke bak noe. Tar 100% ansvar og synes VG gjør mye feil. Det må jeg få lov til, som at du får lov til å synes det du synes. Men om jeg ikke legger meg flat her, da vet jeg ikke lenger. Hva i alle dager mer skal jeg klare å gjøre ?

 16. Jeg er kritisk til VG og andre medier på mange felt, men akkurat her har de handlet riktig. Om en profesjonell part skal stilles til ansvar her så er det Panta forlag som har latt en ung “ikke-forfatter” gi ut bok uten å gi den ekstra veiledningen det krever. Og det som er ekstra ille er at dette går igjen. De gir ut ting som ikke hadde gått igjennom i andre mer seriøse forlag, og så ser de ut til å tenke at alle PR er god PR etterpå når kritikken kommer. Men for deg som har navnet ditt på boken føles det ikke like bra med den blesten. For deg hadde det nok vært bedre om forlaget hadde gjort jobben sin tidligere, eller om du hadde valgt et mer seriøst forlag.

  Jeg har tatt høyere utdanning, og dette er ikke noe jeg kunne levert som eget bidrag i en skoleoppgave. Da er det klart at det ikke kan ignoreres i en offentlig bokutgivelse. Det bør heller ikke føles ok på en stor instagram. Alle burde bli flinkere til å oppgi opphav til sitater, i det minste alltid informere om at dette har jeg ikke kommet på selv. Men tar man godt betalt for å være en påvirker, så er det mer en samfunnssak enn hva en “privatperson” som når ut til venner og familie gjør.

  Når det er sagt så så jeg Trygdekontoret, og var imponert. Både over sakligheten i hele programmet og at du stilte opp. Jeg tror mange er lei av at influensere får bruke både egne kanaler og oftest media til et talerør for egen vinkling, mens de uteblir fra alt som ikke er bare overfladisk ros og glansbilde. Folk flest er verken fans eller hatere, det finnes en debatt midt i mellom. Jeg heier på ikke-polarisert meningsutveksling, og at du bidrar til det!

 17. Jeg syns det er rart at du reagerer på at VG skriver sak om dette. Det går da vel ikke på tross av andre, viktige saker i verden. Du sier “oppfører seg sånn”, men jeg skjønner virkelig ikke helt hva du sikter til. Dette er ikke et personangrep av VG. Langt ifra!

  Om du hadde lest sitatet på instagram eller noe; hvorfor skriver du da “me” under det? Hvorfor ikke “Ukjent sitat”?

  Det er lov å gjøre feil, så absolutt. Det er lov å være korttenkt, og en unnskyldning og å gjøre opp med vedkommende gjør ofte susen. Men, jeg syns det blir litt dumt å være offer her, å mene at VG driver med unødvendig journalistikk. Og dette er – for ordens skyld – heller ikke et personagnrep. 🙂

 18. Hei. Forstår at det oppleves som urettferdig og leit. Men dette synes jeg du skal bite i deg. Du kan ikke kontrollere medias søkelys på hva, hvem, når og jeg synes det er positivt at de ettergår offentlige profiler. Du har gitt ut en bok som du tjener penger på. At bruddstykker av boken du selger er skrevet av noen andre uten at de krediteres, er selvsagt en sak av offentlig interesse. Er du bevisst ansvaret og rollen din, er en uforbeholden beklagelse på sin plass.

Leave a reply