Buksene mine finner dere: HER (adlink)

ANNIKEN, SPISER DU KJØTT?

Vel, både ja og nei. Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal svare på det. Jeg kan ikke kalle meg selv vegetarianer, veganer eller pescetarianer. Hvorfor? Fordi jeg spiser vilt kjøtt. Jeg spiser reinsdyr og elg, men ikke svin, kylling eller okse. Jeg har vært av og på kjøtt spisingen min veldig lenge, og når jeg endelig mannen meg opp til å se dokumentaren Earthlings sa det stopp. «Om noen har lyst på en pølse etter å ha sett den dokumentaren? Ja, da skal de få spise pølsen sin» var det som datt ut av munnen min i det jeg kom meg til del 4 av dokumentaren. Da sa det STOPP. Jeg har sett mange av disse dokumentarene, men det er vanskelig å omstille hva man har lært siden man begynte å putte grøt i munnen. Så når jeg valgte å kutte ut en god del ville jeg ikke prate så mye om det. Nettopp fordi jeg vil ikke ta den kampen, jeg vil ikke diskutere konklusjonen om det er ment at vi skal spise kjøtt eller ikke. Jeg har min mening, og du har kanskje din. Jeg har valgt å gjøre det jeg mener er best, så får alle andre gjøre det også. Jeg som blogger skulle kanskje skreket ut mye mer, men sånn som ting er nå vet jeg ikke nok til å kunne komme meg så mye konstruktiv kritikk heller. Men jeg merker også at jeg vet mer enn jeg gjorde før, jeg kan nå holde diskusjonen lenge før jeg på klappe meg selv på lårene og riste på hodet. Haha, jeg tenker at.. Jeg tenker at jeg heller kan fortelle dere at dere må begynne å se mer dokumentarer, både på Aftenposten, Netflix, Viaplay og Youtube. Finn sannhet i stede for autoritet. Lær deg til å sette spørsmål til rett og galt. Å ikke minst gi deg med tanken at store kjeder skal fortelle deg hva som er bra for deg eller ikke. Det meste handler om penger, enten man vil eller ikke. Penger er makt, og det er kanskje en av de tingene som aldri kommer til å endres.

. . .

Noen av mine diskusjonspunkter: 

- Man tenker at produksjon og tortur har endret seg med årene, det har det ikke.
- Vi lever ikke under ekstreme forhold lenger, vi trenger ikke drepe dyr for å overleve.
- Kuene må være gravid for å produsere melk, og den er ment for en kalv med 4 mager.
- Vi er de eneste skapningene som drikker et annet individ sin melk.
- Vi drikker mest melk i hele verden, men har likevel mest benskjørhet. 
- Hendene våre er ikke skapt til å drepe dyr, men gripe frukt og grønnsaker.
- Vi spiser det dyret spiser, aka frukt og grønt. Det vi får i oss er det dyret har spist, logikk?
- Jern finnes mest i kornprodukter, deretter frukt og grønt, såå kommer kjøtt.
- Kjøtt kan ta flere døgn å fordøye, kjøtt er bare muskler.
- Du trenger ikke bli veganer, bare kutt ut litt kjøtt i ukedagene dine!
- Det finnes så gode erstatninger at man begynner å lure på hva som er i kjøtt.
- Det er en helt ny verden å utforske, det er gøy å handle!
- Man går på do etter hvert måltid, fordøyelsen er på topp!

Værsåsnill å vurder lokal mat og ikke minst økologisk. Om man ikke tenker på dyrene, tenk på hva du putter i deg selv!

74 Responses to SPISER DU IKKE KJØTT?!

 1. Visste du at økologisk mat ofte er verre enn ikke-økologisk norskprodusert mat? I mange land bruker bønder midler som ikke er tillatt i Norge i normal dyrking. Så skal du kjøpe økologisk, sørg hvertfall for at det er norskprodusert! Økologisk betyr ikke nødvendigvis bra.

 2. Nå ble jeg glad. Er selv «nesten-pescitarianer» eller ja, spiser ikke fisk som jeg ikke har fisket selv. Fordi jeg ikke liker den industrien. Kjøtt spiser jeg ikke pga følelsene for dyrene og industrien. Men har alltid svart folk at om jeg noen gang hadde endret synet mitt følelsesmessig, ville det nok kun vært viltkjøtt (om jeg kunne klart å drept dyret selv, noe som er helt utenfor min komfortsone nå).
  Syntes det er bra at du forteller om ditt synspunkt Anniken. Så forresten snapchatrn din, Skal hamstre på Coop i dag. Takk for at du åpnet øynene til folk angående dette :*

 3. Helt enig med deg, Anniken!
  Ville bare si ifra at det er stor forskjell på «store skjeder» og «store kjeder», siden du sikkert mente det sistnevnte 😀

 4. Vi har også prøvde og bruke mer vegetar mat. Er en lit vanskelig nøtt og knekke i forhold til proteiner og sånt når man holder på å gå ned i vekt slik jeg gjøre. Men når man finer ut av det er det sykt mye god mat.

 5. Fantastisk!! <3 Har prøvd flere ganger å kutte ut kjøtt, på det lengste spiste jeg ikke kjøtt på 1,5 år, men det ble etterhvert vanskelig med studentøkonomi å handle inn "alt" man trenger. Det jeg tenker er at kanskje du, som er så flink, kunne kommet med tips? Jeg så du hadde lagt ut noen coop-produkter, var disse uten soya? For soya er jo nemlig også veldig skadelig for planeten vår, og ikke minst kroppen. Man legger også veldig på seg av soya, noe jeg vil unngå.. hjelp? Flinke du!

  • Hvor har du det fra at soya er skadelig for planeten og kroppen? Og du trenger hvertfall ikke være redd for å legge på deg av soya. Hvis du vil unngå å legge på deg så er det ikke vits å utelukke spesielle matvarer. Man legger på seg av å ligge i kalorioverskudd, samme hvilke matvarer dette overskuddet kommer fra.

   • «Man legger veldig på seg av soya». Man legger ikke på seg av en spesiell matvare. Det er ikke en spesiell matvare som er synderen. Det er en enkel grunn til at man legger på seg og det er når det totale energiinntaket overstiger energiforbruket! Når man ligger i et kalorioverskudd. Værsåsnill å forstå dette.

  • «Man legger veldig på seg av soya». Man legger ikke på seg av en spesiell matvare. Det er ikke en spesiell matvare som er synderen. Det er en enkel grunn til at man legger på seg og det er når det totale energiinntaket overstiger energiforbruket! For lite kalorier inn enn ut. Værsåsnill å forstå dette.

 6. Tanken er god, men dette kan du ikke nok om, det kommer tydelig frem i artikkelen. Det er fint at du har sett dokumentarer og at du har fått et forhold til hva som blir gjort mot dyr ute i verden. Men det er et bilde som ikke omhandler norske bønder. Oppfordre heller til å ikke spise importert, så slipper du at de snille norske bøndene nok en gang skal svartmales for hva amerikaneren og australiere gjør.

  • De «snille» norske bøndene utnytter fortsatt dyr, dreper de og ser på dyr som mindre verdt! Fremgangsmåten kan kanskje være noe ulik, men til syvende og sist gjør de en lite human og desidert unødvendig jobb i 2017.

  • Norske bønder er ikke like ille som i andre land, det er sant. Men det betyr ikke at dyra har det bra, når det kommer til kuer, sauer og høner så er det en ganske brutal industri i Norge. Det er ikke snakk om dyremishandling, men at det som er lovpålagt i Norge ikke er bra nok. De har liten plass, kuene føder mange barn som blir tatt fra dem rett etter fødselen, høner som legger egg blir slengt oppi en «kasse» lag på lag med levende høner som til slutt blir gasset. Det er mye mer jeg ikke gidder å ramse opp. Så slikt er jeg sterk motstander av. MEN, det kommer et men! Min familie driver gård, der er det villsauer som går fritt hele året, har et helt fjell å forholde seg til. Geiter som farter rund sammen med de, med unntak av når det er vinter og i kjeingen. De har det bra, lever et godt liv, og de har jeg ingenting imot å spise. De blir ikke sendt på slakteri, vi gjør det hjemme. Noe som vil si at de slipper stresset og frykten med å bli fraktet til et slakteri. De blir kost med og tatt vare på hele prosessen frem til de dør. Så poenget mitt er at ja det finnes unntak av dyr som har det bra på gårdene i Norge, men ikke når det kommer til masseproduksjonen i Norge.

 7. Åh dette varmet hjerte mitt. Jeg er selv veganer, men er såå for at alle må få velge selv, og finne ut selv hva de mener om ting. takk for at du setter fokus på noe som er så viktig! Jeg tror det at du bare nevner det får folk som ser opp til deg til å tenke mer over hva de putter i kroppen sin. TAKK!

 8. Fantastisk! Er veganer på 2.året og stortrives.
  Forresten, det er nok ordet «kjede» du mener, skjede er noe helt annet;)

  Ha en super dag og lykke til med en (mer) kjøttfri hverdag!

 9. Er så stolt at jeg griner!!! Alltid digget deg Anniken, men har hele tiden fått litt på følelsen at du ikke bryr deg så mye om sånne ting. Men nå er du desidert den råeste offentlige personen jeg vet om! Dette er viktig, relevant kunnskap, ikke hvor lenge man går gravid hvis man ikke er intressert i sånt. Du er fantastisk <3

 10. Hei. Veldig fint innlegg, og flott at du setter fokus på dyrehold, matbransjen og miljøet! Jeg er helt enig i at vi kan og bør spise mindre kjøtt for både oss selv og kloden, men det er ett par ting her som viser at ikke alle fakta er på bordet. Jeg har ikke sett filmen ”Earthlings” men jeg regner med at denne dokumentaren ikke er norsk, og at det ikke er filmet noe fra Norge, etter et kjapt google søk, derfor synes jeg det er veldig ille at du drar alt under en kam og sier at slik er det. Jeg studerer husdyrvitenskap, hvor det hver dag forskes på å gjøre det bedre for husdyrene våre, både med utforming av fjøs, fôring, atferd, dyrevelferd og miljøet ikke minst! Selv har jeg mjølkeku, og jeg må med hånda på hjertet si at det gjør vondt at folk tror dyrene mine lider, når jeg gjør alt for dem. Jeg er enig i at det er grusomt å ta kalvene fra mora, men det er til dags dato ikke noen løsning som er brukbar for å la dem gå sammen og fortsatt drive produksjon, men det forskes stadig på det, og stadig flere bønder prøver ulike løsninger for å kunne ha ku og kalv sammen, i hvert fall for en lengre periode til de er store nok til å avvennes fra mjølk (vanligvis rundt 2-3 mnd). I tillegg vil jeg bare nevne at en kalv ikke er født med fire dager, denne fantastiske funksjonen utvikles etter hvert som kalven utsettes for bakterier fra miljøet, og begynner og spise annet fôr en mjølk. Og de fire magene er fantastisk, for det gjør det mulig for kua å utnytte seg av gras, noe vi mennesker ikke kan. Vi får ikke noe næring ut av å spise gress rett og slett. I Norge er det et veldig lite areal som egner seg til korn- og grønnsaksproduksjon, de aller fleste steder går det bare an å ha gress. Det er derfor vi opp igjennom årene har hatt ku og sau, fordi de kan utnytte seg av graset og omdanne det til noe vi kan spise og drikke! Og du nevner at vi har mye beinskjørhet, og kobler det sammen med mjølk. Ja det er riktig at det er kalsium i mjølk, men vi må ha vitamin D for å kunne ta opp kalsium og fosfor for å få sterke bein. Og vitamin D er vi ikke akkurat rikt forsynt med i vinterhalvåret i dette mørke landet. Hvor synd hadde det ikke vært om vi sluttet med ku og sau, som kan utnytte de ressursene vi har her til lands, og da heller importere enorme mengder med korn og grønnsaker fra andre deler av verden? Deler av verden hvor det ikke er nok mat til de som bor der, skal vi ta den maten fra dem? Norge er ikke selvforsynt, og jeg synes det bør være et mål, framfor å spise mat i fra andre land. Det er ikke sikkert at forholdene til de menneskene som dyrker salaten og frukten vi importerer og spiser har det noe bedre enn dyrene i disse landene. Jeg synes det er fint du redder deg inn med å skrive om lokal mat. Lokal mat har jeg stor tro på, og markedet er voksende. Jeg håper virkelig du har tatt deg tid til å lese alt dette, det setter jeg stor pris på. Du må gjerne spise lite kjøtt og oppfordre andre til det, men vær så snill og sett deg inn i forskjellen på norsk landbruk og landbruk i andre land. Det er så strengt i Norge, med både lover og regler, mattilsyn og rådgiverorgan, forskere og gud veit. Det er helt fantastisk. I tillegg har vi det laveste bruket av antibiotika av alle land som holder på med husdyrproduksjon, i tillegg er i fremst på husdyrgenetikk med sunne, friske dyr. Heia den norske småbrukeren, som elsker hvert eneste dyr, behandler dem med respekt fram til den dagen de sendes på slaktebilen, hvor det også er regler på hvor lenge det er lov til å kjøre dem på bil, til de kommer fram på slakteriet hvor de avlives helt smertefritt etter kort tid, før blodet tappes. Beklager dette ble langt, blir bare så frustrert når ikke alle fakta er framme. Ta deg en tur til en norsk bonde, og/eller på Nortura, så får du se med egne øyne. Stå på videre!

  • For det første: er det greit å ta livet av dyr kun fordi de har det godt og har levd et fint liv? Det finnes ingen «human» måte å drepe noen på.
   For det andre tar vi livet av dyrene for én grunn – vi liker kjøtt. Det er en business vi legger enormt mye penger i. Våre penger er en stemme til hva vi ønsker å støtte. Dette er et valg enhver må ta, men jeg synes det er flott Anniken setter fokus på dette, slik at kanskje i det minste noen vil reflektere litt. (Hun sier heller ikke at alle industrier er like og at «slik er det» (hun oppfordrer jo til å i det minste handle lokalt). For det er nettopp dette med å reflektere mange av oss ikke gjør – vi vil ikke vite hva som egentlig skjer, mange tenker ikke en gang over hvorfor vi i det hele tatt spiser kjøtt – «det bare er sånn». Fordi det er slik vi er blitt lært fra vi kom inn i denne verden. Men man kan velge å ikke gå med på noe bare fordi samfunnet har bestemt det for oss.
   Faktumet er uansett at vi ikke trenger kjøtt (eller melk, eller egg for den saks skyld) for å overleve. Så hvorfor skal vi da utnytte dyrs ressurser og ta livet av så mange uskyldige, kun for vår egen tilfredsstillelse?
   De aller færreste av dyra i den norske kjøtt-, egg-, og melkeindustrien har meningsfylte liv, hvor de får utløp for sine artstypiske og individuelle behov. Jeg har ikke besøkt alle industriene og gårder i Norge, eller rundt om i verden, og ingen av de er nok helt like. Det de derimot har til felles er at de alle har dyrene der for den samme grunn – enten om man velger å være snill mot de eller ei – nettopp for å utnytte de. Om man synes dette er etisk riktig å støtte eller ei, er opp til hver enkelt 🙂 Selv om det er ille tilstander i andre land, betyr ikke det automatisk at (alle steder i) Norge er så mye bedre av den grunn. Man kan jo selv vurdere om man ville synes det er greit om sin egen hund eller katt ble utsatt for det samme. Den eneste grunnen til at vi ikke ville synes det er greit, er fordi vi har blitt lært at dette er kjæledyr, ikke husdyr. Alt bunner i lært atferd fra samfunnet, og mange vil synes det er vanskelig å endre atferd fordi nettopp forandring er noe av det vi mennesker liker minst. Likevel er det jo så viktig. Fordi vi alltid har gjort sånn, betyr ikke det at det alltid vil være etisk riktig – ellers hadde samfunnet aldri gått videre. Takk for at du setter fokus på dette Anniken 🙂

   (Man kan lese mer om dyrene i Norge her: http://www.dyrsrettigheter.no/meatless/dyrene/)

   • Tror du må lese en gang til. Og gjerne svare på hvordan vi i Norge skal øke selvforsyningsgraden vår uten husdyrproduksjon. Det er greit nok at vi ikke trenger kjøtt, mjølk eller egg. Jeg nekter ikke for det, men dere må se hele bildet, med utnytting av naturressurser, opprettholde befolkning i hele landet, holde et åpent kulturlandskap, arbeidsplasser osv. Vi kan ikke belage oss på å kunne importere alt fra andre land, når folk sulter i verden. Hva spiser hundene og kattene våre da? De har enkle fordøyelsessystem som er tilpasset en proteinrik diett av kjøtt. De utnytter seg dårlig av karbohydrater (planter). Er det ikke dobbeltmoralsk når vegetarianere holder slike dyr i fangenskap? Valper og kattunger blir også tatt fra moren i ung alder. Men dette kommentarfeltet er ikke arena for diskusjon, så dette blir siste innspill fra meg. Ha en fin kveld.

   • Elise; jeg håper du tar deg tid til å reflektere overvekt MN sier ang hva som er mulig å produsere i Norge, og at alternativet er å importere mat som gjerne blir produsert med mer dårlytemidddel, gmo og folk som lever dårlige og uverdige liv…

    • Ja, dette er viktige problemstillinger jeg (og andre) også bør reflektere over. Fra mitt synspunkt er ingenting sort/hvitt, og det vil alltid være ulike meninger, det er ingen lett sak. Jeg har reflektert over denne problemstillingen og diskutert den før, og tar meg friheten til å sitere Hanne Johansen vis hannejohansen.no, som besvarer dette spørsmålet om produksjon i Norge: «Det er mulig å satse langt mer på produksjon av plantemat i Norge enn det gjøres i dag. Det er heller ikke slik at det å produsere mye animalsk øker selvforsyningsgraden. Fra Framtiden i Våre Hender: “Siden norske beitedyr spiser svært mye kraftfôr, bidrar de til at den norske selvforsyningsgraden er lavere enn den ville vært med lavere kjøttproduksjon. (…) Regnestykket går ikke opp selv om vi inkluderer melka. Målt i kalorier spiser norske drøvtyggere nesten dobbelt så mange kalorier i form av kraftfôr – som består av mat som mennesker kunne spist – som de produserer i form av kjøtt og melk. Faktum er at Norge kunne økt selvforsyningsgraden kraftig ved å produsere mindre kjøtt og mer korn”: https://www.framtiden.no/myteknusing/sju-myter-om-kjott.html#m5

     Animalske produkter er så ressurskrevende og lite miljøvennlige å produsere i forhold til plantemat, at selv langreist veganmat er mer miljøvennlig enn kortreist kjøtt, i følge Framtiden i Våre Hender. Så miljømessig er ikke selvforsyning av animalsk mat bedre enn import av vegansk mat.

     Selv om Norge kan produsere langt mer plantemat enn vi gjør i dag, synes jeg uansett at miljø, global matsikkerhet og ikke minst dyrs egenverdi er viktigere enn at Norge blir 100% selvforsynt:)»
     … «Hvis landbruket gikk over til å produsere mat utelukkende direkte til mennesker, i stedet for å la maten gå gjennom husdyr, ville mattilgjengeligheten i verden økt med 70%, og den totale matproduksjonen ville kunne mette 4 milliarder flere mennesker enn i dag. Det er en grunn til at FN sier at et globalt skifte mot en plantebasert kosthold er avgjørende for fremtidens matsikkerhet.»

     Angående kjæledyr vil noen kanskje. anse det som dobbeltmoralsk og fangenskap, ja, men mange velger å adoptere dyr som trenger hjelp fra mennesker for å få en ny sjanse til et godt nytt.

     Vi får være enige om å være uenige på visse punkter, men at kjøtt og meieriproduksjonen er et viktig tema flere bør reflektere over er det ingen tvil om 🙂
     Ha en fin kveld!
     – Elise

  • Kjempekommentar, Mathea. Mye viktig informasjon her som jeg og andre med erfaring fra norsk landbruk med glede stiller seg bak 🙂

 11. Fantastisk! Er selv vegetarianer og har vært det i 3,5 år, det har aldri vært noe problem! Og så må jeg si til MN at det er utrolig deilig å lese en saklig kommentar som kommer med gode synspunkter, ikke bare usaklig argumentasjon. Det er supert å høre litt ulike synspunkter 🙂
  Håper mange leser dette innlegget Anniken, og henter litt inspirasjon til å kutte ned på kjøttforbruket!!

 12. Heia — du er hjertlig velkommen til å komme inn i vår fjøs og se deg omkring — det stemmer ikkje heilt alt det du sier

  Smil fra monika
  PS … ei ku melker mye meir enn dei 7 – 8 liter melk kalven drikker – HEILT SANT 😉

  • Hun sier ikke at det er slik alle steder i Norge – hun oppfordrer jo til å vurdere lokal handel. Alt kjøtt i Norske butikker er jo ikke fra Norske industrier, noe flere ikke tenker over, og dette setter Anniken fokus på. Opprinnelsesmerking er ofte fraværende på kjøttproduktene vi kjøper. At man rettferdiggjør utnytting og drap bare fordi dyrene har hatt det fint er en annen sak.

  • Hei!
   Er alle velkomne, eller er det bare Anniken? Kunne tenke meg å reise rundt til forskjellige gårder i Norge for å kunne se hvordan ståa er selv 🙂

  • Det betyr jo ikke at melken er for mennesker. Melken er veksthormon for en liten kalv. Slik at den får i seg det den trenger frem til den er stor nok, og da spiser den gress. Sett deg inn i en annen situasjon. Av ulike årsaker tar ikke alle spedbarn pupp, men moren vil fortatt produsere melk i en stund. Er det da greit at denne moren bruker brystmelk i vafler og til kaffen når du kommer for å besøke den nybakte familien. Hvordan ville du reagert?

   • om ei kvinne velger å bruke brystmelka si for å lage vafler eller kaffe det er hennes eget valg, men kua kan ikke stå opp for seg selv og ta sine egne valg når vi mennesker som egoistiske demoner alltid bruker fysisk makt på dem. Mennesker utnytter dem for egne interesser. Kvinnen kan si ifra til familien sin at melka som ble brukt er økologisk og naturlig 😛 😛 men ærlig gir ikke mening om familien skal se rart på hu når de ikke ser rart på en stakkarslig ku der melken hennes blir tatt ufrivillig fra kalven sin behov.

   • om ei kvinne velger å bruke brystmelka si for å lage vafler eller kaffe det er hennes eget valg, men kua kan ikke stå opp for seg selv og ta sine egne valg når vi mennesker som egoistiske demoner alltid bruker fysisk makt på dem. Mennesker utnytter dem for egne interesser. Kvinnen kan si ifra til familien sin at melka som ble brukt er økologisk og naturlig 😛 😛 men ærlig gir ikke mening om familien skal se rart på hu når de ikke ser rart på en stakkarslig ku der melken hennes blir tatt ufrivillig fra kalven sin behov.

 13. MN, takk for at jeg slapp og skrive hele avhandlingen selv – dette var bra!

  Er enig med deg Anniken at alle mann alle burde gå ned (men ikke bort) på kjøttinntaket, for det har vi bare godt av, rent ernæringsmessig.

 14. Tusen takk for at du lager dette innlegget Anniken! jeg skjønner godt at du føler at dette ikke er noe du vil uttale deg sterkt om. Men det er SÅ bra at du oppfordrer folk til å søke etter sannheten om hva som skjer rundt oss, så kan man selv bestemme hva man føler er rett å gjøre.

 15. sykt bra at du setter lys på noe som er så viktig! men, drakk ikke du sjokomelk og iskaffe når dere var på IKEA??

 16. Fra å følge med deg på bloggerne og tenke «hun der er kul» til og nå tenke «Hun der er FANTASTISK». Kjøtt og melk er på vei ut og det er så bra at flere begynner å innse det. Måtte vi alle leve i fred sammen med dyrene og planeten <3

 17. Fra å følge med deg på bloggerne og tenke «hun der er kul» til og nå tenke «Hun der er FANTASTISK». Kjøtt og melk er på vei ut og det er så bra at flere begynner å innse det. Måtte vi alle leve i fred sammen med dyrene og planeten <3

  • Mennesker ville aldri ha fått en så utviklet hjerne hadde det ikke vært for kjøtt. Spiser man f.eks vegansk må man ta tilskudd for å få i seg alt man trenger. Jeg foretrekker naturlig kost, og det er helt naturlig for alle rovdyr og altetere (som vi er) å spise kjøtt. Det er naturlig å drepe. Dyr lever i nuet og de aner ikke at de skal få en kule i hodet. Er enig i at det forsovet er en etisk problemstilling, har vi retten til å ta livet av andre for vår egen del? En bonde slakter ikke bare dyret sitt.. Han pleier det, huser det, fôrer det og ringer dyrlegen om det blir sykt. For min del er det en naturlig og fin del av livet. Jeg setter pris på den kua som måtte gi livet sitt for meg, eller den sauen. Selv er jeg for selvforsynt mat, jeg er enig i at med en gang man skal tjene ekstreme penger på det går det utover dyrene (jeg kjenner flere bønder og opplever at dyr har det meget godt i sommerhalvåret men jeg synes ikke noe om å stå i en låve hele vinterhalvåret, gjerne på gitter/betong uten nok rent strø, et godt liv krever ikke bare mat og stell men også god plass til å få utfylle alle naturlige behov, dagslys og rent underlag!). Vi har sauer, de går ute hele året og får masse mat og har en problemfri hverdag. Plutselig en dag er det over. Mat til oss. Hva er unaturlig og stygt ved det? For min del blir det en romantisering. Jeg spiser ikke rovdyr, det er helt unaturlig, som at jeg ikke spiser rever. Jeg har ikke hatt noe problem ved å spise verken hest eller kanin. Selv om jeg har to egne hester og har hatt kaniner siden jeg kunne gå, og har elsket hver og en. Jeg er enig i utfordringene rundt miljø og dyrevelferd når det er snakk om så stor produksjon, og vi spiser absolutt for mye kjøtt. Men det er ingen tvil om at det sunneste er begrenset kjøttspising i tillegg til masse annet. Vi er altetere og det innebærer at vi har behov for kjøtt, egg, ost etc. Hvorfor tror du man må ta kosttilskudd når man er veganer? Og hva er sunnest og mest etisk, å produsere piller man tar fra dagen man blir født, eller å forsyne seg av naturen? Jeg har ikke tatt piller en dag i mitt liv og er frisk som en fisk… Pga et fornuftig kosthold (og heldige gener sikkert). Jeg snakker om selvforsynt mat for å unngå disse klimakonfliktene og dyrevernkonfliktene. Jeg er enig i at det er problematisk og at dyr i norsk produksjon burde ha det enda bedre. De skal ha det direkte fantastisk. Og de skal settes pris på og respekteres for alt det er verdt. Det jeg finner spesielt fælt er genmanipuleringen og antibiotikabruken – alt for å få dyr som vokser fortere enn de bør med tanke på ledd og sener. Det er jo helt vanlig praksis virker det som? Det bør man sette en stopper for. Og vær så snill, skal du bli veganer helt greit, men besøk norske gårder selv i stedet for å se dokumentarer som er helt irrelevante for hvordan norsk produksjon er og hvordan norske dyr har det!

   • Vil gjerne se kilder på dette du nevner med hjerneutvikling og kjøtt. Også dette med at veganere må ta tilskudd for å «få i seg alt» og «spise piller». Det du egentlig snakker om er _næringsinntak_. Uavhengig om man spiser animalsk eller ei. Det er ikke farlig med vegansk koshold, men det er farlig med næringsfattig losthold. Man skal alltid være påpasselig med å få i seg tilstrekkelig næring. De som spiser animalsk kost kan få jernmangel og D-vitaminmangel på lik linje som veganere. Hvor mange kjøttetende tar ikke Omega3 og andre vitamintilskudd? Veganere må være påpasselig med å få i seg nok B12, ellers er det absolutt et fullværdig kosthold. Helsedirektoratet sier: «Godt sammensatt vegetarkost er ernæringsmessig fullverdig og kan ha positive helseeffekter med tanke på forebygging og behandling av flere sykdommer»

    Hvor tror du forresten dyrene får proteinene sine, og andre næringskilder fra? 🙂

  • 27% flere høner dør i frittgående system vs. Miljøbur, mer hakking og sykdom, 12% lavere pr. Kg egg CO2-utslipp i miljøbur, i hovudsak fordi frittgående høner har høyere kraftfôrforbruk.
   Og de blir gående i sin egen avføring i +- 76uker.
   Men for all del, hver sin mening….
   http://www.nationen.no/landbruk/eggbonder-blir-tvinga-til-millioninvesteringar/?share=friYdteOoIZupjz9bd8g%2FIcUYCBPSrXJGn3OlQdH1wh93lANX6Cll8dItJN3aRD%2BllUq2lSSg1%2FTJVKKqODo4FhXaZBKF9YMDXRGR5A54qW5PE0MlzfNzxUoUYHWdsAzSn5L0KE29vZZDwJIXubOXBf3gVb29SjoU9pXKSjxO10%3D

 18. Sidan mykje veganer/vegetarianer mat vil måtte produserast i utlandet lurar eg på om det finns noko dokumentasjon om miljøbelastinga rundt dette (transport, vasstilgong osv) og korleis arbeidsforholda er? Mykje av produksjonen i Noreg er ikkje mogeleg å legge om, men vil i praksis bli uutnytta. Korleis forsvarar ein dette opp allereie manglande mattilgong i verda osv?

 19. Sidan mykje veganer/vegetarianer mat vil måtte produserast i utlandet lurar eg på om det finns noko dokumentasjon om miljøbelastinga rundt dette (transport, vasstilgong osv) og korleis arbeidsforholda er? Mykje av produksjonen i Noreg er ikkje mogeleg å legge om, men vil i praksis bli uutnytta. Korleis forsvarar ein dette opp allereie manglande mattilgong i verda osv? Til ettertanke.

 20. Til alle tider så har det vært slik at man spiser, eller blir spist. Mennesket er en del av næringskjeden, og vi utviklet oss til å havne øverst i den kjeden. Selv mennesker blir spist. Vi må bare dø først så blir vi også spist.

  Å se propegandafilm fra utlandet og tro at det også er slik her i Norge, blir veldig feil. Her i Norge har vi f.eks en kurase som brukes til både melk og kjøtt. Noe som gjør den mer miljøvennlig. 2/3 av dyrkbar areal i Norge kan ikke brukes til annet enn gras. Skal vi bruke det arealet til mat må det via en drøvtyggermage.
  Ellers så er det slik at drøvtyggere som bare spiser gras er klimanøytrale. Fins knapt annen mat som er det.

 21. For de som ønsker å spise kjøtt med god samvittighet så er ‘gressfeed’ kjøtt også et bra alternativ. Kjøtt som er produsert av dyr som har gått på beite, spesielt de som har gått i utmark er både dyre- og miljøvennlig : )
  Men greit å sjekke at det gjelder hele dyreholdet og ikke bare f eks lammene.

 22. MN: helt enig i det du skriver! Og utrolig godt skrevet.
  Er litt lei alle sammenligning av norsk landbruk med utenlandsk landbruk, det kan ikke sammenlignes hverken på dyrevelferd eller antibiotikabruk. Selvsagt flere flinke bønder i andre land også, men der fins også mer industrilandbruk. Det går på bekostning av dyrevelferd. Her til lands har vi strenge kontroller i landbruket som alle bønder må forholde seg til.
  Personlig har jeg ikke et etisk problem med å spise kjøtt, så lenge jeg vet at dyret har hatt det bra mens det levde. Og det er nok kanskje det samme du tenker når du spiser vilt? At dyret har hatt et godt liv.

 23. BESTE og mest velreflekterende innlegget ditt til nå!!EVER! 😉 Hurra for å sette fokus utover mot andre individer og jordiske raser, det har vi alle så ueeendelig godt av <3

 24. BESTE og mest velreflekterende innlegget ditt til nå!!EVER! 😉 Hurra for å sette fokus utover mot andre individer og jordiske raser, det har vi alle så ueeendelig godt av <3

 25. BESTE og mest velreflekterende innlegget ditt til nå!!EVER! 😉 Hurra for å sette fokus utover mot andre individer og jordiske raser, det har vi alle så ueeendelig godt av <3

 26. Ble kjempe glad av å lese dette. Jeg bare venter på at flere og flere bloggere skal ta opp saken, for jeg vet hvor mye påvirkningskraft dere har! Og om folk skal kverulere og krangle, og du føler at du drukner i ignoranse, bare i stormen, det er tross alt DU som gjør en endring for alles beste, ikke bare dyrene, men planeten vår også. Heia deg Anniken.

  Argumentet som tippa meg til å bli veganer var «Kjøttindustrien (ku og okse-delen alene) forurenser mer enn all transport i hele verden.
  Om du vil de flere dokumentarer, så har jeg noen på lager som jeg elsker, og som mater argument-sekken: Terra, Racing Extinction, What the health, Food choices, Elfenbensstriden og Cowspiracy (om du ikke har sett den enda).

 27. Bra du never det og jeg respekterer den instillingen du har. Er selv veganer og kommer aldri til å se meg tilbake. Jeg orker heller ikke å diskutere det for mye, det er en slitsom kamp å ta. Men man kan jo alltid inspirere og snakke positivt, uten å rope ut, diskutere og krangle med folk som egentlig bare har bestemt seg for å kverrulere.

 28. Veldig enig i at vi alle kan begrense oss når det gjelder å spise kjøtt. Men det er en liten ting jeg reagerer på her. Du skriver at kua må være gravid for å produsere melk, og dette stemmer ikke. Ja, kua må få én kalv, men så produserer den melk resten av livet. Har hørt flere som har sagt det samme som deg, og jeg lurer veldig på hvor dere får det fra? Tenker kanskje det er noen som prøver å få bransjen til å se verre ut enn det den egentlig er? Dette er litt uforståelig for meg, da jeg synes at det er nok av andre ting som kan forbedres som faktisk er fakta, så skjønner ikke hvorfor folk driver å finner på ting for å få det til å høres verre ut enn det faktisk er. Dette er ikke ment som noe drittslenging til deg altså, bare tenker at det er lurt å si ifra så ikke andre også går rundt og tror på noe som ikke er sant 🙂

 29. Mye bra du har skrevet, fint at du setter fokus på et så viktig tema!
  Må nesten legge til litt fakta.
  Ja, det er ganske mye jern i noen planter. MEN det er i en form som ikke tas opp så lett!(jern må være Fe2+, ikke Fe3+). Særlig om man spiser det med kornprodukter og grønnsaker, fordi det ofte inneholder fytinsyrer som hindrer opptak av blant annet jern.
  Det er også ganske få grønnsaker som inneholder mer jern enn kjøtt, og det er gjerne grønnsaker man ikke spiser såå mye av. Grønnsaker har ofte veldig lav masse. (generelt er det mye lettere å spise 200 gr kjøtt enn 200 gr salatblader…)
  Men bra at det finnes jerntilskudd 😉

 30. Såå enig med deg! Blir helt oppgitt over hvor blinde folk er. Jeg var vel sånn selv, før jeg begynte å se dokumentarer og tok valget om å kutte ut kjøtt i oktober 2015. Har ikke rørt kjøtt siden, og har merket så mye positivt på min egen kropp og helse. Jeg er så og si aldri syk lengre, jeg føler at immunforsvaret har styrket seg betraktelig. Jeg er også mye «lettere» i kroppen og mye mindre deprimert. Jeg kan med hånden på hjertet si at dette er et av de beste valgene jeg har tatt i livet mitt. Og som du sier, det finnes så mange brae erstatninger at jeg kan virkelig si at jeg savner ikke kjøtt litt engang 🙂 Bra at du setter lys på dette temaet.

 31. Kjempefint innlegg, Anikken! Jeg er veldig enig med deg. Selv er jeg vegetarianer (men spiser nesten bare vegansk) og liker det kjempegodt. Sitter igjen med de samme punktene som deg over her. Forstår likevel at du velger å spise vilt kjøtt framfor annet kjøtt. Det ville jeg nok også gjort om jeg ikke ville kutte ut alt kjøtt 🙂

 32. Kjempe flott innlegg! Elsker at du bruker påvirkningskraften din så positivt og at du går ut for å promotere et mer plantebasert kosthold! Fordele er mange, godt for miljøet, godt for dyrene og godt for vår egen helse!

 33. Mange bønder er snille, men lever fortsatt av å utnytte dyr, og til syvende og sist er de totalt avhengig av å begå drap av dyr for å kunne leve av det. Så at det finnes bønder rundtom i hele verden, som setter dyrevelferd først, er irrelevant. Stiller det seg likens med de som dreper mennesker? «Han holdt dem som gisler før han drepte de, og der hadde de det jaggu bra fint, så kom ikke her» Stikk fingeren i jorda, og se det for hva det er når alt kommer til alt; massemord og grov utnyttelse av ressurser vi overhodet ikke trenger. Men nå er den diskusjonen med forkjempere av kjøttindustrien helt dødfødt. Doktrinen har brent seg fast, og det er et veldig trist faktum.

 34. Hei! Dødskult at du er bevisst på slike ting. Tenkte på det første punktet i listen, har du dokumentarer å anbefale angående produksjon eller tortur? Ble veldig nysgjerrig

Leave a reply