Jeg vet det er mange av dere som lurer veldig på hva som har skjedd nå. Så jeg skal prøve å forklare så godt jeg kan. Igår møtte jeg og Frida H&M i Oslo. Noe jeg har gruet og gledet meg til i lang tid og det hele var jo såklart ganske ubehagelig.
Så hva kom ut av dette lange møtet på to hele timer?

I det jeg kommer inn på showroomet til H&M er rommet fylt med klær, hengende pent og pyntelig på rad. Dette er da kolleksjoner som skal ut i nærmeste tid. For min del ble det bare enda mer provoserende å sitte rundt en haug med klær når jeg vet det er et menneske bak hver eneste søm. Jeg følte meg allerede ukomfertabel og det forsatte en liten stund i det H&M ikke var så veldig gira på at vi skulle filme hele møtet. Noe jeg allerede hadde sagt var en av grunnene til at jeg takket ja. Jeg nektet å sitte å prate med H&M der ingen skulle få se. Der ingen av dere skulle få se. Så etter litt uenighet lot de oss filme og sa de ikke hadde noe problem med det i det hele tatt (hehe). 
Så hva skjedde egentlig? Hva kom vi frem til? Jeg vet helt ærlig ikke. Det ble som jeg forventet, en «liten» krangel om hvem som har rett. Men H&M sa faktisk selv høyt og tydelig at lønnen er for lav og i en mail jeg fikk tidligere skrev de selv at forholdene ikke var optimale. Så burde ikke det være nok? Burde ikke det være nok til å ta et TAK i dette her? Jeg sa det gang på gang på gang, men fikk det samme svaret. H&M er veldig glade for at de kan gi arbeidsplasser til fattige land. Jepp, jeg er helt enig, det er en flott ting. Men det er også en ganske sleip kommentar å støtte seg på. For hvorfor? HVORFOR produserer de klær i fattige land? Det er ikke så vanskelig å tenke seg.. Nettopp fordi det er billig å produsere. Jeg er ikke dum jeg heller, det er ikke vanskelig å forstå. Så jeg fortalte det også. Det flotte H&M gjør er jo å gi arbeiderne et valg. Enten lever du på gata, eller du sliter livet ut av deg igjennom en dag og tjener 3 dollar. Som er hva?
En cola i butikken? Jeg blir så provosert. 

Utdrag fra Dagbladets reportasje om møtet:

For er det ikke en grunn til at H&M har vært i søkelyset før?
Vi fikk verken tall, statestikk eller et ordentlig svar på hva de faktisk GJØR for at dette skal bli bedre. For de fortalte at de begynte å produsere klær i Kambodsja i 1993 og at da var lønnen enda lavere og at de var stolte av at de hadde fått den opp. Så når sånne ting blir sagt er det vanskelig for meg å ikke lene meg over bordet og skrike «hva faen er dette for noe tull, det er ikke bra nok«. Det er INGEN og da mener jeg INGEN som har sagt at de produsere klær i land som Kambodsja. Det er noe de har valgt helt SELV. Så hvordan kan noe sånt skje? At de begynner å produsere klær på en lønn som ikke er levbar? Hvordan kunne de i det hele tatt la det skje fra starten? Og når de senere fikk press om at dette var galt, ikke rette opp i feilen de gjorde for mange år siden? For jeg ser på det som en stor feil. En feil mange mange klesskjeder har gjort, og verden er forferdelig fæl. For der sitter jeg og Frida, som to jenter på 18 år. Som har klart å få et søkelys rundt dette, ikke bare i Norge men nå i resten av verden. Vi har oppnådd så utrolig mye på lite tid. Så sitter jeg foran verdens nest største klesskjede, med så mye makt og så mye penger som ikke klarer å få noe til å skje. Det kan ikke, det bare kan IKKE være så vanskelig å gi sine egen kollegaer en bedre fremtid. Når to ungdommer alene har klart å starte et lite «helvette» med Norges ungdommer i ryggen pga av en blogg og en nett serie.

I møtet satt det også en representant for H&M som bodde i Kambodsja. Han hadde kommet med flyet dagen før. Og jeg sa til han «Jeg klarer bare ikke å forstå at du ikke sitter med samme følelse, smerte og motivasjon som oss. Vi var i Kambodsja i syv dager, og gjorde så mye inntrykk at vi har kjempet oss hit vi er idag. Men du, du som faktisk jobber i H&M og har så mye makt til å kunne si noe? Sitter ikke du med den samme jævelige følelsen at noe må skje?» Jeg bare fatter ikke å begriper at han ikke sitter der med ild i øynene, klar for kamp hver eneste gang han kommer på jobb. Istede fortalte han at han så mye vondt, han så mye fattigdom, men de gjorde alt de kunne. Vet du hva kjære deg? Det er ikke godt nok, det er trist å si, men sånn er det. Det er noen her som sitter på ræva og gir litt faen. Det forstår jeg er lett, for det er hva vi gjør hver eneste dag. Vi mennesker er gode på å holde oss til våre egne problemer, jeg har vært der selv. 


—TRYKK PÅ BILDE FOR Å SE INTERVJUET MED H&M—

For forstå meg rett, jeg er glad for at jeg fikk være med på dette møtet og høre hva H&M hadde å si. Men jeg må kunne være ærlig å si at jeg følte jeg snakket til tre vegger. Som gjentok den samme setningen, rotet seg rundt grøten og ikke hadde den samme forståelsen som oss. For nei, jeg har hørt deg si det 200 ganger, at jeg og Frida IKKE var i en H&M fabrikk. Men vi MØTTE mennesker som jobbet der! Hvor vanskelig er det å forstå den setningen, hvor vanskelig er det å svare på det? Arbeiderne må møtes utenom jobb for å selv kunne snakke fritt, er ikke det ganske logisk oppi det hele? For du som sitter å leser dette? Hadde du sagt at jobben din var drit kjip om noen hadde spurt deg bak kassen mens sjefen står bak? NEI! Jeg vet ikke hvordan jeg skal klare å forklare det godt nok, men det er som å snakke med mennesker som egentlig ikke bryr seg så lenge de har alt de trenger selv. Hardt å si mot noen, men det er hvordan jeg ser på dette.

Idag er det også store demonstrasjoner i Kambodsja, les saken ved å trykke på bilde! 


Jeg sitter egentlig igjen enda mer sint. Jeg er glad for at H&M fikk sagt det de hadde lyst til å si, men det endret desverre ikke min mening om noe som helst. Såklart gjør H&M noe for at ting skal bli bedre? Men poenget mitt er at dette skulle aldri skjedd. Med 3 milliarder kroner i overskudd hvert eneste år skulle noe blitt gjort. Det skulle aldri skjedd at man startet å produsere klær i et land med en lønn det ikke går ann å leve av. Hva slags kamp er det mot fattigdom? Faen. 

Det eneste gripepunktet jeg nå har etter dette er å få dra ned til Kambodsja igjen. Jeg håper de holder sine ord, for jeg er klar når de er. Det er ikke noe annet jeg vil enn at de menneskene jeg møtte som selv fortalte hvem de jobbet for skal få lov å møte sine «egne». Den stemningen der kan jeg ikke engang se for meg. Da kan vi virkelig få se ord mot ord, noen må åpne øynene her og jeg har mer motivasjon enn noengang.

Jeg gir meg ikke.

-A9

 

108 Responses to Jeg har lyst til å sette meg på bakbeina og skrike

 1. STÅ PÅ ANNIKEN! JEG HEIER SÅ SYKT PÅ DERE!! Jeg var i Filippinene for noen år siden, og fikk se myyye av det samme! Vi var riktignok ikke på en tekstilarbeiderfabrikk, men vi besøkte mennesker i slummen og så hvor forferdelig de hadde det. Noen hadde ikke skikkelig tak engang! Siden det er jeg mye mer bevisst på klærne jeg kjøper. Det er likevel vanskelig å finne noe som er «ordentlig» laga – det vil si ikke for luselønn. Kom gjerne med noen tips hvis du vet noe om hvor jeg kan finne klær som ikke er produsert i u-land!

 2. Fyfaen Anniken! du er helt RÅ! jeg beundrer deg så mye for det du gjør, og kjenner selv jeg blir rasende på H&M og måten de bortforklarer seg på! stå på videre, denne kampen har så vidt begynt!

 3. Dette får meg til å ville skrike, hvordan kan noen som har så mye penger bare drite i det? Hvordan kan noen være så grådige? HVORFOR kan de ikke åpne øynene sine og innrømme at de ser dette.. Stå på Anniken! Du er ett stort forbilde!

 4. Stå på Anniken, jeg deler budskapet hos mine venner og facebook – har ikke gjort det på min blogg enda, men det skal jeg gjøre! For det du gjør eller har gjort hittil har endret mitt syn på klær! Og ihvertfall H&M.

 5. Jeg så nettopp videoen fra intervjuet og jeg ble SÅ PROVOSERT. Helt enig med deg, selv bare av å se 4 min fra et 2 timers intervju var det liksom samme argumentene om og om igjen. Helt klart at de snakker seg rundt fakta og fremstiller seg så bra som mulig. Ja de skaper arbeidsplasser, men de arbeidsplassene de skaper er jo nærmest slaveri? Stå på videre, noe må gjøres.

 6. så vanvittig provoserende. Stå på Anniken, du er inspirerende, tøff og et stort forbilde! Stå på, aldri gi deg.

 7. Ble så sur da jeg så slutten av videoen da han representanten for HM sa «Vi er stolte over det vi gjør» FY FAEN. Du er stolt over at du betaler 3 dollar til et menneske som jobber seg nesten ihjel, som ikke engang har råd til en ob, DU ER STOLT? Faen, da ble jeg provosert. Jeg føler meg så liten og føler jeg ikke kan gjøre noe fordi de er så flinke med ordene sine, men vet du hva, Anniken, dette er en kamp jeg ikke kommer til å gi opp på selv! Sender mange gode klemmer til deg ❤️💕

 8. Jeg blir så sint.. Er så utrolig at folk slutter å bry seg når de får penger, for det er jo sånn det er i hm… Ikke stopp, du kommer til å få gjort noe om du ikke gir opp! Du har mange tusen i ryggen både her og i resten av verden!

 9. Stå på! Jeg syns den jobben dere nå gjør med å stille H&M til veggs er fantastisk. Norge trenger slike som dere! Men enda viktigere, fabrikkarbeiderne trenger dere til å åpne opp øynene våre.

  Hvis H&M virkelig har 3 milliarder(!) i overskudd (jeg skjønner det simpelthen ikke), tenk på hva selv 500 millioner (1/6 av overskuddet på 3mrd) dedikert til fabrikkarbeiderne kunne gjøre av forskjell. H&M er helt åpenbart kyniske drittsekker som ikke bryr seg om menneskene bak klærne. Hvis de virkelig bryr seg, så synes det iallefall ikke veldig tydelig. Og det syns jeg møtet deres viser: Store ord men lite handling.

  Hvis H&M virkelig hadde et hjerte og hjerne så ville de skjønne at de kunne kjøpe mye mer fabrikktid, sørge for at arbeiderne får bedre forhold (mindre arbeidspress og bedre lønn) og samtidig gjøre seg til en attraktiv kunde for fabrikkene. Noe som på sikt vil tvinge de andre klesmerkene å følge etter, fordi ellers ville fabrikkeierne ville foretrekke H&M som kunde. Og fabrikkarbeiderne ville forhåpentligvis kunne få jobber i disse fabrikkene med bedre forhold, dermed gjøre livet vanskelig for fabrikker som ikke tar vare på sine ansatte. Hvis H&M i tillegg tar ansvar og sørger for å få flere skandinaviske og/eller europeiske kleshus med på et slik løp, så må det skje noe på fabrikkene. Hvis man virkelig vil, så er det mulig. Dere har helt rett, H&M sitter på utrolig mye makt.

  Men jeg tror nok dessverre at H&M og andre kleshus bryr seg mer om pengene i sin egen lomme enn hvordan de tjente dem. Derfor håper jeg at dere makter å holde denne saken varm så lenge som det er nødvendig til at ting endrer seg.

  Igjen, takk for innsatsen! Og stå på!

 10. Jeg kan ikke forklare med ord hvor imponert jeg er over innsatsen som du gjør! Og Frida.

  Virkelig Anniken, du inspirerer meg og fortsett alt dette! Du ser jo selv at du klarer å få ting til å skje.

 11. Herregud, når skal du skjønne at det ikke er HM sin feil at de har lave lønninger? Det er faktisk styret i landet som bestemmer. Man kan ikke bare komme der og kreve at når de syr HM klær skal de få 100 kroner i timen, mens når de syr klær for Nike så skal de få 3 dollar. Kambodsja er et fattig land Anniken, det er ikke bare å knipse med fingrene og så blir det et rikt land.

 12. Jeg må ærligtalt si at jeg er utrolig stolt over deg Anniken. Du er en sterk person som kjemper for det du står for, og det at du får det til er helt fantastisk. Du er kommet så langt og lengere skal du komme med dette, det vet jeg! Jeg er blitt veldig engasjert i dette selv for det er ikke menneskelig å leve på tre dollar dagen. Jeg får vondt inni meg av tanken på at så mange mennesker lever på den måten. Noe må gjøres, og jeg tror du er en person som kan klare å gjøre noe med det. Du er en person jeg virkelig ser opptil, Anniken. STÅ PÅ

 13. Kjære Anniken. Først og fremst henvender jeg meg til deg siden dette er din blogg. Dere er jo tross alt flere som kjemper for det samme, og sammen kjemper dere i takt med resten av verden som også støtter deres syn på nettopp denne saken. Jeg unner deg virkelig all oppmuntring, støtte og motiverende ord til å fortsette med det du gjør! Du skal vite at DIN jobb og DIN stemme snakker for noen som ikke tørr å ta det store steget – nettopp det å ta litt plass, ikke sant? Det å uttrykke sine egne meninger og tanker.

  Stå på Anniken, ikke gi deg. La stormen gå imot, men beveg deg ikke i annen retning enn forover. Du har en styrke og en vilje nok til å dekke en nasjon. Forsett med dette, sett lys på de svake sidene og samtidig inspirere alle oss som gjemmer oss litt bak ytterdøra og tar lørdagshoppingen litt for gitt, uten å tenke på noe annet. Nettopp fordi dette er «vanlig» for oss. Du vekker andres øyne og du viser sannheten. Dette er slettes ingen enkel sak, men ikke vanskelig nok for deg. Det er sikkert og visst!!

  Heier på deg og dere.

 14. Stå på Anniken! Dette klarer du!!

  Ingen fortjener og jobbe ræva av seg får og tjene så lite. Alle mennsker er like mye verdt som alle andre!

 15. Probably den første og siste kommentaren jeg legger igjen på en blogg, men fy flate, Anniken. Det du gjør er så jævla viktig, og jeg blir så stolt over at det faktisk finnes mennesker som deg i Norge. Det henger ikke på greip hvordan ting er der nede, og med tanke på at vi faktisk befinner oss i 2014 burde vi virkelig brette opp arma og faktisk kjempe for de som ikke kan kjempe selv. Det er på tide at vi hever stemmen for de som snakker minst.

  For selv om vi er langt på vei i likestillingskampen, er vi langt i fra mål.

  Dog er vi kommet så langt at det ville ikke vært mulig å gi opp nå. Stå på, Anniken. Det du gjør er så bra. Så beundringsverdig.

  Vi må aldri gi opp på denne kampen. Aldri.

 16. Stå på!! Kvalm av H&M, at det virkelig går ann at kjeden tjener så vanvittigt med penger, og ikke gir mer i lønn. Her i Norge hadde det blitt katastrofe om noen fikk under minstelønn. Du gjør virkelig en forskjell. Heier på deg!

 17. HERREGUD hvor fantastisk! Blir helt rørt, det dere har klart å gjøre hittil er noe du virkelig burde være stolt av. Engasjemanget ditt inspirerer virkelig! Stå på, jeg heier på deg

 18. Herlighet så RÅ du er! All ære og respekt til deg som tar på deg kampen. Det du gjør er virkelig helt unikt. Det eneste jeg reagerte på med videoen var at det ble som «reklame» for H&M. De fikk vist mye av sin nye collegsjon.. Noe jeg synes er dumt. Men alt dere sa var kjempe bra! Du viser alle hva norsk ungdom er i stand til om vi bare står sammen. Stå på Anniken! Du har i allefall meg i ryggen og sikker mange hundre flere. Jeg forstår også at du må bli utrolig sliten og utbrent av den jobben du gjør. Men du kommer til å hjelpe så mange der nede. Du er virkelig helt unik. Du er ikke bare en rosablogger. Du er en rosablogger med større hjerte enn de fleste og du har tydelig mer mellom ørene enn mange andre! Heier på deg!!!!

 19. Stå på og aldri gi deg! Dere er kjempe flinke, og vekker masse inspirasjon i meg! Dette er en så viktig sak. En ting som kunne vekket enda mer oppsikt er om du lager et arrangement hvor alle som tror på denne saken kan demonstrere mot H&M. Få dem til å øke lønnen til tekstilarbeiderne sine. Jeg møter opp meg hele familien og alle jeg kjenner! Å dele ut flyers, henge opp plakater, vekke oppsikt for interesserte på nettet, Facebook og alt. Tror det kunne vært noe 🙂

  Uansett, stå på😊

 20. Jeg må bare si FY SØREN!! har aldri i hele mitt liv kommentert noe på en blogg, men du er virkelig en insiprasjon! Du er en av svæært få som bruker bloggen din helt riktig! Å nå ut til mange for å hjelpe andre! Så på, jeg støtter deg og håper du kommer langt i denne saken. Ikke glem at er det så mange som står bak ryggen din, du er ikke alene. heia heia!

 21. Jeg vet ikke hva jeg skal si, du er fantastisk, digger det du og frida gjør. Jeg har sett Kambodsja filmene om og om igjen, og jeg gråter like mye hver gang. Triste forhold, og man skulle trodd at i 2014 at alle skulle ha hadd råd til hva vi i Norge har.

  Rett og slett skuffet over egoistiske personer som tror alt handler om DERES forhold med penger. Hvem tenker da på personene som jobber i fattigere land, jo dere.

  Krysser fingrer, tær og alt som går å krysse for at dere lykkes og når målene dere vil innen dette. Har all tro på at rettferdigheten vil seire.

 22. Herregud Anniken! Du må være et av de mest inspirerende menneskene jeg noen sinne har hørt om! Det du gjør er så latterilig bra! Fyfader for en imponerende innsats og engasjement du har, blir helt satt ut. STÅ PÅ! Håper virkelig dette går riktig vei!

  Jeg klarer bare ikke forstå hvordan hm klarer å forskjellsbehandle de ansatte så innmari. De som jobber på tekstilfabrikken i Kambodsja er da akkurat like mye ansatt hos hm som det de som står i kassa er? hvorfor i svarte helvete skal forskjellen være så innmari stor?! Merker jeg blir så provosert og sinna at jeg nesten ikke vet hvor jeg skal gjøre av meg snart.

  Men selvom det kanskje virker for deg nå som at ting går veldig sakte fremover, skal jeg fortelle deg en liten ting. Du har klart å gjøre hm til en «tabu» sted å handle. Det er lite kult å gå rundt med en hm pose nå, det er rett og slett blitt flaut. Alle har fått med seg dette med hm og drittlønnen til tekstilarbeiderne. Det ingen som vil vise at de støtter hm lenger. Syns dette tyder på at ting går riktig vei.

  Stå på Anniken, du IMPONERER veldig!

 23. Dette er fantastisk. STÅ PÅ VIDERE! JEG STØTTER ALT DU GJØR! Du gir meg tro på menneskeheten. Jeg håper du får en plass i historiebøkene NÅR du får igjennom levelønn til de ansatte i Kambodsja og evt andre land!

 24. Jeg kjenner jeg blir så utrolig sint. Jeg tror ikke på at det bare er myndighetene i Kambodsja som styrer over dette, men at HM faktisk kan gjøre en forskjell hvis de virkelig vil. Jeg vil bare si at jeg støtter deg, og jeg synes det dere gjør er så utrolig bra. Vi alle har ikke fått den sjansen som du har til å gjøre en forskjell, så det er så fint å se at du ikke gir opp! Hvis alle gjør litt, tror jeg faktisk at vi kan komme langt. Stå på, heier på deg!

  De sier forresten at dere ikke har vært i HM fabrikkene. Det er kanskje sant, men spørsmålet er om de faktisk har vært der selv. De hadde hatt så godt av å komme seg ned til Kambodsja og få jobbe en dag på tekstilfabrikken som dere gjorde. Da tror jeg de hadde skjønt. Hvertfall en smule mer enn det de skjønner nå. Jeg synes det er så utrolig dårlig at de kan sitte her og ha det så utrolig bra, og ikke tenke over hva de faktisk gjør mot andre mennesker i verden.

 25. Du er så modig! Inspirerer andre til å ville, til å kunne, til å måttte gjera noko! Stå på, vi har ryggen din. Vi er med deg.

 26. Jeg vet ikke helt hva jeg skal si…. du er rett og slett fantastisk og inspirerende og fy faen som du står på. Du gir meg rett og slett lyst til å bli et bedre mennesket. Stå på Anniken, du er den type forbildet vi jenter trenger, du kommer til å nå langt.

 27. kanskje du skulle hatt et blogginnlegg med HM fri handledag.. og oppfordret folk om og ikke handle der akkurat denne dagen. hvilken omsetning ville de ikke mistet da:)))Selv har jeg sluttet og handle der.,har blitt generelt mer opps på og holde meg unna klesgigantene.. selv om jeg egentlig tenker det er mange kjeder som burde skjelve litt over det de driver med!! Wagner cubus lindex kappahl. Er nok ikke hakket bedre..

 28. Jeg elsker deg for dette, Anniken! Du er et så tøft menneske som gjør dette. Jeg selv har sagt mine meninger og stått fram i avisen om dette og da har jeg blant annet nevnt H&M og jeg har nevnt at du er en av de jeg ser opp til når det gjelder dette. Du kan lese det her visst du vil:

  https://www.glomdalen.no/pepper/article7586413.ece

  Jeg vet du aldri kommer til å gi opp og jeg elsker at du er så sta som du er! Jeg håper virkelig en vakker dag at disse arbeiderne vil få mere i lønn. Det er virkelig ikke riktig at det skal være sånn.

 29. Fantastisk! Det skulle vært flere mennesker som kjempet like hardt for dette som deg/dere, og det at du bruker bloggen din som et verktøy er så jævla bra!!!

  Stå på, jeg heier på dere!

 30. Fy faen, så tøff, inspirerende og fantastisk du er! Du er et stabeist uten like, og det er NØYAKTIG det vi trenger i slike saker. Du har oss i ryggen, du står ikke alene! STÅ PÅ, heier så uendelig mye på deg!!!!

 31. Jaget etter profitt får mennesker til å gjøre vanvittige ting mot andre, før het det slaveri, nå heter det kapitalisme, og er mye mer akseptert enn slaveri var. Som H&M og andre kjeder sier selv; «vi gir de fattige arbeidsplasser», og grunnen til at de gjør dette er selvfølgelig fordi profitten er helt eventyrlig.

  Kan anbefale deg å se en film av Michael Moore som heter «The Big One» – der er forsåvidt fokuset underbetalte amerikanere, og at bedrifter flytter jobbene til land der fattigdommen er ekstrem for å tjene enda flere millioner dollar. Ganske stilig der han intervjuer Phil Knight i Nike, og spør, hvor mange millioner dollar er nok? Svaret er jo at kapitalistiske storselskap aldri får nok. De jakter alltid på enda større profitt.

  En ting H&M, Nike og de andre gjemmer seg bak er jo at de ikke eier «fabrikkene/systuene» – det de ikke sier er at når de har møter med sine leverandører så er det 3 ting som er i fokus:

  PRIS

  KVALITET

  Hvor kjapt de kan levere

  Underviser i temaet i litt ulike fag i vgs, så bare spør om du vil ha lenker til filmklipp og annet.

  Kjempebra at du bruker tid og krefter på å få folk i dette noe søvnige land til å oppdage den ekstreme urettferdighet som finnes der ute!

  Respekt!!

 32. Herregud du er kjempeflink! Skjønner at du går etter HM fordi det er en av de aller støsrte kleskjedene i verden MEN, hvorfor går du ikke også etter butikkene som du faktisk har bevis på har driti seg ut? I dokumentaren står du jo med damen fra Kambodsja, og hun sier selv at hun har sydd en av de jakkene som er i butikken, og at hun aldri i verden hadde hatt råd til den selv. Der har du jo harde bevis allerede! Det var vel en Mango butikk dere var inne på? Mango kan du slakte etter den dokumentaren.

 33. Hei! Vil støte inn i debatten dette med inflasjon. I Norge går inflasjonen opp ca. 2% årlig, i Kambodsja vil nok dette tallet være en del mer. At HM har fått lønnen opp fra 1993 til 3 dollar, er neppe i samme rate som inflasjonen har gått opp på den tiden. Hvis arbeiderene tjente feks 1 dollar i 1993 kan det tilsvare mer enn 3 dollar nå. Noe som igjen tilsier at de tjener egentlig mindre nå enn de gjorde i 1993. Altså de fikk kjøpt mer for det de tjente i 1993 enn for hva de tjener nå i 2014. Nå vet jeg ikke hva de tjente i 1993 så kan ikke bekrefte dette, men foreslår at du rådfører deg med noen som har kompetanse på dette temaet dersom du vil undersøke dette nærmere.

  Poenget mitt er altså at argumentet med at de har fått lønnen til arbeiderene opp kan være grundig feil!

  Masse lykke til videre, støtter deg fullt ut! Utrolig inspirerende å se hvordan du bruker din popularitet og innflytelse gjennom blogging til noe viktig.

 34. Er nesten sikker på at tekstil arbeideren dere møtte på møte, ble bestukket med trippel lønn for å ikke si sannheten… Er forferdelig hvordan verden har blitt..

 35. Du er inspirerende på et så høyt nivå, at jeg ikke vet hvor jeg skal begynne! Jeg ser mer og mer opp til deg for hver dag som går. I en verden som denne, er mennesker som deg virkelig det vi trenger, sterke personligheter, som ikke under noen omstendigheter vil gi opp sin sak! Tror jeg kunne skrevet en tekst på minst 1000 ord, om hvor inspirerende du er!!! hadde jeg bare klart å ordlegge meg, så hadde jeg garantert gjordt det!

  STÅ PÅ VIDERE! OG ALDRI GI OPP!!! Dette er noe jeg er sikker på at du skal få til. Jeg kommer til å støtte deg, uansett hva som måtte skje. Ønsker deg masse lykke til <333

 36. Etter at jeg leste og så klipp fra tekstilfrabrikkene har jeg ikke greid å kjøpe ett eneste nytt plagg, og når den tid kommer blir det ikke på h&m for å si det sånn!

 37. H&M betaler mer til arbeiderne sine i Kambodsja enn det andre levrandører gjør, for at arbeiderne skal kunne få bedre lønn og levestandard

 38. åh du er en utrolig tøff jente med bein i nesa! Synes det er sykt bra at du IKKE gir deg enda. Mitt råd er å ta opp saken videre til Arbeidsorganet i Kambodsja (hvis det finnes.) Konfronter dem og vis de forferdelige sidene som arbeiderne lider av hver dag og forklar at dette er uakseptabelt. Er stolt av deg!

 39. da var jeg ferdig å handle på H&M iallefall! jeg vil heller bruke litt mere penger på en genser med god samvittighet, helt til dette endres. Om ikke vi demonstranter slutter å handle på H&M, er vi ikke med å hjelpe de stakkarslige barna i fattige land som jobber livet ac seg hver dag. Jeg vil si at dette er helt forferdelig. De sier at de er stolte for alt det arbeidet de har gjort. For å si deg sånn så tror jeg ikke de har gjort HALVPARTEN av det produsentene i de fattige landene har gjort, bare for noen få dollar. Hvorfor skal liksom de få mere enn de da? Fordi de bor i Norge? Fordi de er rike ifra før av? Helt sykt at de ikke ha hjerte eller sanvittighet nok til å forstå hva de holder på med.

 40. Alle blonde bloggere vil være frihetskjempere nå om dagen.

  Du har vanskelig for å forstå at enkle representanter for et firma ikke kan snu hele lønnspolitikken til arbeiderne i et multi-milliard firmar. Det sitter aksjonærer og styremedlemmer på toppen som har en ambisjon, og det er å tjene mest mulig penger. Men forsett å kjempe den gode kamp med rosa blogg, så kanskje H&M vil vurdere å redusere årlige overskudd med hundrevis av millioner.

 41. Fyfaen dere er rå Anniken! Jeg kan ikke si hvor fantastisk det er å ha noen på samme alder, som viser så mye mot som det du gjør! Har aldri hørt om noen med så mye guts som det du har, virkelig, du er et forbilde for alle unge jenter i Norge. Vi skulle hatt flere som deg, flere med så mye makt som du egentlig har, så mye påvirkningsmakt som du har.

  Stå på videre, en dag så skal også menneskene i Kambodsja kunne lage seg et herremåltid og kjøpe seg en ny genser hver eneste måned!

 42. Jeg er enig i at det må gjøres noe på dette plan , men dette gjelder ikke bare klær , men også den siste Rayban aksjon.. de fleste produkter som selges idag er produsert i Asia av den DU kaller slaver , barne arbeidere osv… Ta heller en titt på Norske myndigheter som ikke lar sine egene folk arbeide , fordi de er for Dyre… F.eks Transport i Norge ,.. består snart bare av øst-europeiske sjåfører som jobber for 500 kr i mnd ?? Hvor mange er de av disse i europeisk sammenheng?? 100.000 tusenvis . At arbeidsvilkårene for disse er noe særlig bedre enn en 10 åringe fabrikkarbeider i Bangladesh tror jeg ikke 🙂 Men , ja man kan nevne mye ,..Kaffe , Te, sminke, klær, briller, mat, yrker innen bygningsindustri , sjøfart, Transport , storbønner ,.. de bruker alle DET du kaller Slaver 🙂 At Norge da også sitter utenfor EU og ikke vil partifisere med De store problemer i politikk osv.. men velger å sitte utenfor å bare klage , er jo også noe å tenke på . Fortsett å kjemp !!!

 43. Stå på Anniken!!!! Ikke gi dere nå!!!!

  Jeg må si jeg virkelig er imponert og ser opp til ditt pågangsmot. Ikke gi dere, og stå på deres!!

 44. I dag fikk alle mail av HM – nyhetsbrev !

  DU er min grunn til at jeg stoppet abbenomanget og ikke lenger ønsker å motta mail fra HM…

  Du burde oppfordre alle andre til å gjøre det samme… For hver og en som gjør dette vil hm merke det 🙂

 45. Ser enkelte her kommenterer at det ikke bare er å knipse i fingrene og så er alt løst og blablabla. Nei, selvfølgelig er det ikke det, men skal alle bare sitte på ræva og tenke at «det her er det ikke lett å gjøre noe med, nei.» Hva hjelper vel det? Ikke en dritt. Et sted må man jo starte, og jeg synes innsatsen din og stå på-viljen din er beundringsverdig, Anniken! Du gir deg ikke. Fortsett med det dere gjør, det er et helt fantastisk engasjement! Utrolig flott 🙂

 46. Jeg blir så provisert. H&M har så mye penger til overs og gjør ikke en dritt!! Er helt sykt, eier de ikke ett hjerte? Har de ikke følelser? DE stakkars menneskene som sliter seg ut å får kunn 3doller, det her helt SYKT! Og i det hele at H&M er stolte over det de holder på med?? Hva feiler dem?? 3doller er ingenting..

  Jeg klarer ikke å se på klærer som før, tanken på at det er mennesker som kunn får 3doller av å sy den ene sømmen, blir kvalm… Syntes så synd på de menneskene. Skjønner virkelig ikke hvorfor H&M ikke øker lønnen, det kan da ikke være så vannskelig når de har så mye penger til overs!

 47. Det du gjør er rett og slett fantastisk, det å bruke fritden og dine ressuser på en så viktig sak! Jeg er helt enig i hva du sier, og litt sjokkert over hvor egoistiske mennesker kan være. Helt ærlig hadde jeg ikke tenkt over disse fattige menneskene får jeg så på sweatshop. Du må bare stå på, og IKKE gi deg! Du kan jo selv se at når en som deg hever stemmen og setter spørsmålstegn ved ting gir det enormt mye oppmerksomhet til gjelende tema!

  YOU GO GIRL

 48. er det lov til å si at jeg er stolt av deg? for jeg er det.. synes du er så flink og jeg beundrer din ståpåvilje! tusen takk for at du har åpnet øynene mine, tusen takk for at du har åpnet øynene til så utrolig mange fler- sammen kan man flytte fjell! heia deg, Anniken!

 49. De burde følt mer ansvar enn det de gjør, og de burde gjort noe med det. Jeg blir direkte lei meg av å tenke på at de ikke gjør det. Hvordan kan man ikke tenke på andre mennesker?

  En ting jeg allikevel savner er en løsning til leserne dine. Ikke misforstå en stor del av dette er nettopp det du snakker om. Du gjør folk klar over en sak, du får dem til å bry seg. Dette er bra, men gi dem et alternativ. Det går for eksempel an å kjøpe Fairtrade varer: både klær, mat, fotballer, sko osv. Sider som selger fairtrade produkter er:

  1) https://shop.friendsfairtrade.no/Shop/List/Bestselgere/73/1

  2) https://www.peopletree.co.uk/

  Det å signere på underskriftkampanjer fungerer også veldig bra. Politisk påvirkning(noe du allerede gjør) gir resultater. Men det hadde vært fint om du fremmet dette til dine lesere, slik at også de blir klar over dette. Her er en underskriftskampanje det er verdt å skrive under på:

  https://www.cleanclothes.org/

 50. det er så komisk. En venninne av meg jobber i h&m og hun tjener over 125 kr timen, + tillegg? det er mer enn over 10 kr tariff for hennes alder. Hva hvis en andel av alle pengene som blir gitt som en bonus til de ansatte kunne blitt gitt til stakkarene i kamobsja? det er så kvalmt og egoistisk. Herregud stå på Anniken!

 51. Jeg ble helt må løs. Dere to er så tøffe og er virkelig forbilder for oss her i Norge. Hvis ikke hm eller noen klessgiganter hjelper arbeiderne sine snart så får de nok dere enda hardere om nakken. Stå på jenter!

 52. Ser kun et par kommentarer her jeg kan si meg enig i. F.eks den fra Sondre.

  Fint at du bryr deg, Anniken, men dette er rett og slett dødfødt. Hvorfor skal en SÅ stor industri høre på èn tenåring? Jeg mener, dette er jo ikke akkurat noe nytt. Klart det er tragisk at tilstandene er slik, men hvis du tror at du klarer å forandre dette er jeg redd du har tatt deg vann over hodet …

  Du skriver godt og reflekterer bra, så håper jeg er den som tar feil!

  Lykke til videre 🙂

 53. Du er bare helt sinnsykt rå!!!! JAAAA Nydelig!!! Du er jo motivasjon reikarnert!!! jeg blir jo gira på dine vegner, sitter her og heier på deg!! Glad for en oppdatering 🙂

 54. I really think you want to do good, but the truth is that its not going to work in their country or anyt other country with a bad economy. Its horrible how people get paid almost to nothing in the third world countries, but thats kinda how it has to be. If Norway or whatever country decides to up the price and give them more money, the whole market is going to follow. Everything will be more expensive because thats how it works if people have more money. I’m not saying i support H&M, but i agree that it isnt that easy to just give them more money. If you break through with this company, hurrah for you, more companies are going to have to follow, which will then make other stores to raise their prices on what they are selling, which then leads to not having enough money and people like you will fight for it again. it’s a vicious cycle. What really needs to be improved is their government and economy, which H&M is kinda doing by having factories over there. I wish you well though, and im sure it might work, but i hope you know what this can lead to and is prepared for it.

 55. fy flate for en sterk person du er ! dette står det stor respekt av ! Det du skriver og gjør ,strekker virkelig til. rett i hjerte! Stå på Anniken 😀 Deler og snakker om deg og denne saken hver dag! Du og denne saken trenger fokus !

 56. At lønnen har steget siden 1993 sier seg selv, alle lønninger stiger. 50-øringen er fjernet, donald duck blader som for bare 10 år siden kostet rundt 20 kr koster i dag rundt 50. Lønn og pris stiger jevnt og sammenhengende, så hvis de prøver å lure deg med å si at lønnen har økt siden 1993 så IKKE LA DEG LURE. De får mest sannsynlig ikke noe mer i verdi enn de fikk for 21 år siden

 57. Er du fornøyd med interjvuet eller møtet med H&M? Jeg føler de vrir på alt som kan vris på til sin fordel og prøver og fremstå som den store helten fremfor den store stygge ulven!

 58. Your fight has come to Spain and moved me.

  I think I twice your age and yet you have given me a huge lesson in courage and maturity.

  Since I saw your video I have not stopped thinking and realize that I also have to act. For now, I have written to H & M Spain asking explanations about their suppliers and I keep moving.

  You are not alone in this. Courage

 59. Får frysninger av å lese dette. For en viljestyrke og for et nydelig menneske du er! Stå på Anniken og ikke gi deg 🙂

 60. Jeg er så stolt av deg!! Jeg har lyst til å rope høyt i kor med deg!!

  I sommer startet jeg opp en liten nettbutikk hvor jeg kun vil selge klær som er rettferdig produsert. Men Nordmenn er litt trege til å se verdien i dette! Det ER utrolig viktig å ha fokus på hvordan klærne blir produsert! At de som jobber får rett lønn for arbeidet sitt!

  Så jeg støtter deg 100%!

  Om du vil, så kan du titte innom pilbue.no

  Fra min lille garasje på gården prøver jeg å forandre verden bittelitt.

  Klemmer fra an-magritt

 61. Hei, liit mindre silikon i leppene, så blir du kanskje tatt alvorlig. Om du ikke selv ser hvordan det ser ut..synd for deg!

Leave a reply