Okei, kan noen fortelle meg hva som har skjedd de siste dagene? Herregud for et STYR. Jeg skal helt ærlig si at jeg aldri hadde trodd at mitt siste innlegg skulle ta sånn av. Haha, for å ha tunga rett i munn trodde jeg faktisk ikke det ville skje noe som helst? For meg var denne saken død. Langt under bordet og sett på som en eller annen erfaring. Men fra fredag rundt 13.00 og frem til lørdag kveld har det ikke vært annet enn å svare på telefoner, meldinger og mailer. Vet dere hvem sin fortjeneste dette er? JO DERE. Alle dere som har delt, provosert og fått dette ut i media. Det er dere ENE OG ALENE som har fått til dette. Hvor fantastisk er ikke det? Hvem bittre gamle menn er det som sier at de har mistet troen på dagens ungdom? Herregud, vi er en flott ungdom. Når først noe rører oss, er det ett eller annet som tar tak. Aldri mist den egenskapen, lov meg det. Alt i alt har det vært over 6000 delinger på facebook. For hva endte dette med? Jo flere nettartikler. Jeg forstår at noen av dere som ser på dette som ett eller annet hersens PR-Stunt eller ett innlegg fra en oppmerksomhetssyk blogger, men vet dere hva? Det er hva det nettopp IKKE var. Jeg har ofte tenkt på akkurat det. At bloggere har så sinnsykt mye makt i Norge, og mange ungdommer som følger med og ser opp til disse personene. Men istede velger vi å skrive om pupper, sminke og klær. Men hva med å iallefall innimellom forstå makten man sitter med? Hva med å faktisk forstå verdien av hvor mye en blogg kan gjøre? For det er nettopp hva jeg har gjort. Bloggen min omhandler kanskje ofte sminke, hår og klær. Men jeg vet hva en blogg er, og jeg bruker den for alt den er verdt når jeg mener noe.
For vet dere hva?
Har ikke avisene i Norge mot nok til å stå for hva som skjer rett foran nesen deres? Nei da har faen meg jeg det. 

Trykk på bilde for å lese saken: 

Man kan vel godt si at jeg har brent alle bruer med mer kommunikasjon med Aftenposten for dette livet. Tror ikke de er så utrolig gira på å støtte mine fremtidige «stunt».  For hva skjedde nå? Jo, Aftenposten nekter og sniker seg unna alt jeg har sagt. Alt som har skjedd og de aner visst ikke hva jeg omtrent snakker om. Hvor sårende og provoserende det er kan jeg ikke engang beskrive. Jeg er kanskje en 17 åring med blondt hår. Jeg har kanskje en blogg mange vil kalle «rosa», men jeg kan forskjellen mellom rett og galt. Det er faktisk en egenskap jeg også har. For selvfølgelig ble det ikke noe sjokk for meg at H&M går ut og sier jeg snakker piss, hva skal jeg forvente? At de går ut å sier at dette faktisk skjer? Haha, den dagen kan vi bare DRØMME om. Men at Aftenposten, som selv har publisert denne serien går ut og sier at alt jeg sier er feil? Da Dagbladet ringte meg og fortalte om dette føltes det ut som om jeg fikk en dør smelt rett i ansiktet. Aftenposten var ikke engang med ned til Kambodsja. Istede forteller de at hvis jeg trodde at denne serien handlet om H&M tok jeg feil. Haha, gud. Nei, jeg tror ikke denne serien handler om H&M. Jeg vet veldig godt at det fins kleskjeder som er like ille å til og med verre. Men for meg var det eneste valget å legge press på en, og det ble desverre H&M. For hvordan skal man få til noe som helst om man ikke starter ett sted?
H&M er en av de største, og det er lettere å sette press på de store.
Må man ikke gjøre EN endring før man kan få til fler?
  

Det som sjokkerer meg mest er hvordan de selv la ut om denne saken, og i det de sendte meg melding å fortalte at de selv skulle skrive om hva jeg skrev her på bloggen? Ble jeg nervøs. Jeg begynte å føle meg veldig veldig liten. For det er helt greit at H&M skal stå imot meg, men når Aftenposten også skal? Hvor blir det av lille meg da? Jeg er en. De er mange. Så jeg ringte Fremtiden i våre hender og sa «Hva gjør jeg nå? Jeg vet ikke om jeg vil at noen skal publisere noe som helst om det skal se ut som om jeg er en dum blondine som ikke snakker sant?» Jeg begynte å tvile på meg selv. Om jeg faktisk skulle klare denne kampen her helt alene. Jeg mener fortsatt at Aftenposten er presset, men hva hvis også jeg skulle endt med å føle meg presset? Hva hvis også jeg skal «backe» ut fordi jeg blir redd? Da hadde dette blitt en sirkel. Så jeg fortalte de meg det samme som mange av dere ville. Jeg glemmer alle de som faktisk nå ser opp til meg, og hvor mange som støtter dette her. Så jeg valgte å la de publisere. Alt de ville.    
Men hvor blir det nå av alt fokuset? Dette handler ikke om en krig mellom en liten blogger og Aftenposten. Dette handler om menneskene som er involvert. Etter innlegget mitt fikk jeg også en kommentar av en jente som var utrolig sint. Hun var sint fordi hun trivdes å jobbe hos H&M og forsto ikke hvordan jeg kunne komme ut med alt dette. At H&M var en velykket kleskjede. Det var heller noe man skulle se opp til. Hvordan jeg kunne henge ut H&M på denne måten. At det kanskje var en grunn til at Aftenposten ikke ville jeg skulle nevne H&M. Fordi de kanskje var uskyldige. Okei, greit. Det er din mening. Men har du i det hele tatt tenkt over hvorfor H&M er så velykket? Har du noengang latt den tanken spire? H&M er så velykket at de har milliarder i overskudd vært eneste år. Men hvorfor sulter da arbeiderne deres? Dette er ikke første gangen H&M har blitt presset, men det er kanskje første gang de har blitt presset av en 17 åring alene. Jeg vet hva jeg opplevde i Kambodsja. Jeg snakket med en jente på 19 år som mistet moren sin av sult. Jeg fikk høre om  mennesker som ikke hadde råd til en fordømt O.B når de hadde mensen. Jeg fikk høre om mennesker som måtte kjempe seg igjennom dager der de svimte av, der de ikke fikk ren luft, der de kollapset og der de ikke hadde råd til mer enn et måltid om dagen. Jeg snakket med mennesker som har blitt truet. Jeg snakket med mennesker som ikke hadde råd til legehjelp og dør av en rennende nese. Jeg bodde hos en av disse, ikke glem det. Hun hadde så lite penger at vi selv måtte skaffe oss våtservietter for å tørke oss etter vi hadde vært på do, for hun hadde ingenting. Dette er arbeidere som skulle hatt det like fint på jobb som deg. Har du tenkt over det? Du er på den høye stigen her, men hva med alle under deg som også jobber for H&M? De som får alle klærne i butikken din til å se så flotte ut? Har ikke disse menneskene like mye rett til lunsj på jobb? Har ikke disse menneskene like mye rett til å gå på do eller ha en times pause uten å miste jobben? Jeg kritiserer ikke den fine flotte jobben din her i Norge kjære deg, jeg kritiserer de som IKKE gjør jobben sin. Der har du min mening.


Det er dette mediene burde bruke tiden på. Aftenposten og H&M kan si akkurat hva de vil, dette var ikke et skuespill
.
Dette er realiteten, dette foregår og dette er sånn verden er! Penger er makt.

Jeg må igjen få takke alle dere som har blitt engasjert og har delt innleggene mine. Det er kun dere som har fått dette til å skje, ikke glem det. Dere startet dette her, og tenk hvor mye mer dere faktisk kan starte ved å kun trykke på en knapp? Verden er rar, men bruk det dere har for alt det er verdt. Jeg må også få takke Dagbladet for å vært veldig støttende til dette. 

Det er veldig mange av dere som også lurer på hva dere kan gjøre, vel? Jeg har en liten plan. Gudene vet hva som holder meg igang med dette, men dere engasjerer og inspirerer meg også. Så følg med på Instagram de neste dagene.
Så skal vi nok klare å lage et lite «helvette» igjen.

Følg meg videre HER 

-A9

170 Responses to Jeg stakk hånden i et vepsebol

 1. HAHAHAHA DU ER SÅ RÅ!!!!! Elsker at du provoserer å tar et oppgjør, vi er så utrolig sterke sammen!

 2. Du er så sterk! Blir helt rørt! Og det er helt patetisk av Aftenposten å gå i mot deg. Helt sykt at i et land som Norge, har du en 17år gammel jente og mangen av leserene dine, mer vett i hodet enn voksne menneskene som driver den avisen. Stå på videre Anniken!!

 3. Du er bare så RÅ! Stå på, du kommer mye bedre ut av det enn Aftenposten og HM! Kommentaren fra DB var rett på kornet. Du som enkeltperson uten egeninteresse i saken fremstår så utrolig mye mer troverdig. Du er tøff. Stå på <3

 4. Du fortsetter stadig og imponerer med innleggene du legger ut! Jeg blir så imponert, fortsett og stå på! Vi er med deg 😀 Ser opp til deg!

 5. Dette er så inspirerende! Og husk, du er ikke alene – du har en hel gjeng bak deg som støtter deg. Tenk, når du blir gammel kan du faktisk fortelle barnebarna «at bestemor faktisk gjorde en forskjell»

 6. FY SØREN! Fy søren! Du imponerer så utrolig! Hadde alle hatt lik ståpåvilje som deg og brydd seg så mye. Jeg er imponert, så veldig! Du er modig, fantastisk og herregud!! WOW. Jeg har ikke ord

 7. Flinke deg!! *masser av klappe- emojier* Har skrevet under på underskriftskampanjen med både min og lillebroren min sitt navn og mail, så vet du det heh

 8. Du er virkelig så sterk at jeg ikke har ord for det! Støtter deg i alt du gjør, du har min fulle respekt! Høres sikkert dumt ut, men er faktisk stolt av deg! Du setter foten ned og står for det du mener, det fortjener du respekt for. Du er et forbilde for meg anniken! <3

 9. Stå på, og du er ikke alene Anniken, husk det! du er en fantastisk tøff person som tørr og gjøre dette!! Lag et hellvete, dette fortjener de!!! Lykke til <3

 10. Vet du hva? Du skal aldri gi opp. Kan ikke tro at du virkelig gjør alt dette. Aftenposten går også i mot deg for å skremme deg. Men du eller vi skal ikke gi opp for den grunn. Vi skal klare noe. Vi skal vise dem at vi kan. Vi skal hjelpe de fattige menneskene. Er sååå glad for at du gjør et stor tjeneste for alle. Sånn som deg trenger vi mer av. En dag klarer du det, den dagen er Aftenposten og H&M død for alle. Tusentakk for at du gjør noe så bra. Vi skal støtte deg. Du er ikke alene. Hvis du hadde vært det hadde ikke noen brydd seg eller sett dette. Alle støtter deg. Dette skal vi klare.

 11. Kjære Anniken! Som jeg skrev på Instagram: jeg er så forbanna imponert over deg. Det er ren glede for meg å være med å provosere (så langt jeg klarer å gjøre det)! VI ER STORE SAMMEN. Du som Anniken (og som blogger), Framtiden i Våre Hender og engasjerte ungdom er STØRRE enn både HM og Aftenposten tilsammen! Gleder meg til fortsettelsen!

  lovelovelove

 12. Du gjør alt rett – og ikke tro du står alene, du har alle oss med deg på din side! Det er på tide at folk får virkelighet slengt rett opp i trynet og faktisk begynner å forstå hva som skjer. Jeg handler masse på H&M selv, de har mye fint til en billig penge, men er det ikke da verdt å betale 100 eller 200kr mer på et annet sted hvor du vet arbeiderene har det bedre? Det er vanskelig å gjøre noe hvis man ikke vet hvordan man kan hjelpe. H&M trenger ikke legge ned eller noe, men hva med å gi arbeiderne bedre forhold og kanskje noe som ligner mer en ålreit lønn? Stå på videre, vi heier på deg!!

 13. Har bestemt meg for å aldri kjøpe klær fra HM igjen, og mange av vennene mine er enige 🙂 BOIKOTT HM!!!!

 14. Det er så flott å lese at det er flere i denne verden som virkelig vil utgjøre en forskjell og kjempe for en viktig sak! Stå på jente! Nå i etterkant har jeg bare sittet og tenkt på hvor bra det hadde vært om du fikk alle disse toppbloggerne til å støtte deg, og dette ved at dere sammen lager en gruppe på facebook som folk kan dele og bli med i. En ting er at de kanskje skriver «Vi støtter Anniken i dette, og syns hun er modig og tøff» osv.osv.. men hvis dere hadde stått sammen om å spre budskapet og engasjere enda flere, så hadde dere sammen med oss virkelig klart å sette et press på H&M. Det tror jeg på. Det hadde selvfølgelig ikke vært lett, men du vet godt hvor verdt det er forsøket. Og uansett hva du velger å gjøre, lykke til! 🙂

 15. Frykt er kun en følelse, følelser er ioner som aktiviseres i hjernen. Mennesker har en tendens til å skille disse i to grupper.. gode og onde følelser. Sannheten er at det er ingen skillnad, det er fortsatt bare ioner?frykt er en følelse.. følelser «er ikke ekte». Frykt derfor aldri følelsen av frykt, for frykt er ikke ekte og kan derfor alltid overvinnes.

  Stå på.. det finnes mange som kjemper samme kamp som deg.. og forhåpentlig vis kan vi få med enda flere.

  «Even if you are a minority of one, the truth is the truth.» Mahatma Gandhi

 16. Det står virkelig respekt av det du gjør, og jeg kjenner på følelsen av at det virkelig er håp for menneskeheten ennå! Og ikke glem at du aldri er alene i en sånn sak, jeg delte innlegget ditt en gang, og deler gjerne igjen! Vi er nok mange som gjør hva det skal være for å hjelpe til, så ikke nøl med å spørre! Stå på, Anniken :*

 17. Kjære Anniken, det er ikke vi som har delt innleggene dine som har startet dette. Det er du! Du har fått en hel gjeng med både unge og voksne til og virkelig reagere på hvordan tekstilarbeiderene har det. Hadde det ikke vært for at du står på for denne saken hadde ingen delt det videre. Du sto opp for noe du tror på, og klarer å få andre mennesker til å åpne øynene og bli med deg. Det er ikke ofte en 17 år gammel jente som har en «rosablogg» skriver om et slik tabuemne, for det er faktisk det det er. Det er kanskje en av grunnene til at aftenposten trekker seg tilbake. Når du ble med i serien kunne de ikke vite at du skulle bli så rørt og få så mye medfølelse for tekstilarbeiderne at du lager et opprør. Du får til noe, og det er det de frykter. Du er modig, og du må aldri gi deg i denne saken selv om du føler at du ikke kan vinne. Du er ikke alene. Du har flere tusen som støtter deg og deler innleggene dine videre. La oss virkelig knekke h&m og andre kjeder som behandler arbeiderne sine på samme måte, og skaffe litt rettferdighet i denne urettferdige verden. Stå på videre, vi har alle ryggen din hvis du faller!

 18. Wow! Du aner ikke hvor lenge jeg har hatt lyst til at noen skal skrive noe skikkelig opprørsk i sammenheng av barn og voksene som jobber livet av seg for å tilfredsstille klesstilen til mennesket på andre siden av jorda! Du har ingen anelse om hvor vanvittig bra du er som enkelt person, og tenk at om vi er enda flere så blir vi enda bedre. Dette er noe som har virkelig har tatt av og det er så vanvittig bra, vi burde alle virkelig få se hvordan livet på andre siden av jorda er, og hvor forferdelig vi gjør det! Stå på vidre og fortsett med opprøret!

 19. Herregud, du er så fantastisk Anniken! Din selvtillt og kompetanse missunner jeg deg så uendelig mye for. Du bør være kjempe stolt av deg selv, tenk så mye du har fått til! Det er helt ufattelig det som skjer i Kamodsja og det som skjer med arbeiderne til H&M. Jeg visste ikke at H&M går i overskudd hvert år, det gjør jo nesten saken enda verre synes jeg. Fortsett krigen Anniken, dette skal vi alle greie! Vi kan virkelig ikke tolerere det som skjer, derfor skal vi fortsette til dette får konsekvenser! Tusen takk, Anniken!

 20. Du er en utrolig sterk person, Anniken, dette skal du klare! Jeg ser virkelig opp til deg og de sterke meningene dine. Stå på videre!

 21. Veldig bra! Du er supertøff, tøffere enn noen andre! Tenk at lille deg, en enkelt person, kan provosere frem noe så stort! Fortsett med det du gjør, du gjør en fantastisk jobb! Det er fantastisk å se slikt engasjement!

 22. Jeg vil bare si at det du gjør står det enorm respekt av! Det du starter nå er ikke bare en kamp mot en enkel kleskjede som ikke gjør jobben sin, men du starter en kamp for rettferdighet og menneskerettigheter! Stå på Anniken, ikke la deg knekke.

 23. Kjære Anniken, du er så modig. Og du må huske på at der du som har startet dette, bare se på alt du har fått til. Alle menneskene du har engasjert ved å skrive, ved å vise og å sloss for det du tror på. Du har så mange fantastisk gode egenskaper, som du må ta med videre. Det var du som startet dette, men vi er mange som støtter deg og er her hvis du faller eller føler deg liten. Du har virkelig gitt meg troen på at vi kan greie dette. Du gjør en fantastisk jobb, stå på!!

 24. Det er ikke ofte jeg skriver kommentarer, men denne gangen fortjener du en! For en fantastisk person du er. Det står i respekt av det du gjør. Jeg misunner viljestyrken din og hvor beinhard du er. Lykke til med dette og ikke gi opp! Du har med deg en hel haug som støtter deg ♥

 25. Du er rå Anniken!! Du inspirerer meg virkelig. Du må ikke gi deg, stå på!! Men husk og også ta vare på deg selv<3

 26. Blir helt målløs! Du er virkelig god, og du kan nå langt med dette. Stå på, ikke glem deg selv midt oppi alt dette, og vit at vi er mange som heier på og støtter deg i denne saken. Det er så flott å se hvordan en brenner for en sak og ikke lar seg knekke av store medier, »voksne mennesker» som gjør alt de kan for å motbevise.

 27. Tusen takk for at du tørr, Anniken! Jeg er 17 selv og har klare meninger, men jeg hadde aldri klart å stå såpass imot høye makter slik som du gjør. Bare husk på at du også er en av de store! Det er kjempe bra at du bruker bloggen og makten din for alt den er verdt, slik som du selv sier. Aldri tvil, det står mange mennesker bak deg som støtter deg, og som gjerne skulle ønske at de var like modige som deg! Jeg følger deg videre i kampen:)

 28. Jeg blir helt stolt her jeg sitter. Virkelig målløs.

  Det skal ganske mye til for å gjøre det du gjør her nå, og det burde du være stolt av. Jeg skal gjøre det jeg kan for å få frem saken din, dele og dele og dele innlegg! Vi må se fremover mot en bedre verden, en verden der pyramideselskapene ikke eksisterer lenger, og der mennesker ikke blir utnyttet fordi de har mindre ressurser enn andre. En verden der hvor du startet, hvor du er født og hvilken bakgrunn du har, ikke har noe å si for hvor du havner!

  Stå på!

 29. Modige deg! Denne saken har virkelig tatt av, og det er akkurat det syerskene i Kambosja trenger! Du gjør en utrolig viktig jobb, hev hodet ditt høyt Anniken! <3

 30. blir helt måløs. Det er helt sykt at Aftenposten i det hele sier du snakker bull, og ikke minst når de trakk seg pga en trussel al H&M. Det er sååå farlig å miste jobben. Her i Norge har vi i det minste NAV som ett alternativ om man ikke kan jobbe eller om man mister en jobb, men tenk på de menneskene der sjefen stikker av. De har kke noen andre steder å gå, synets det er helt SYKT.

  Du har virkelig vist meg en oppveker og mange andre. STÅ PÅ! Har altid selv ønsket å reise en slik reise, for å virkelig få sett hvordan ting er. Verden er så uretferdig..

 31. Fantastisk inspirerende! Jeg har selv sett serien sweatshop, og de som er uenige med deg har mest sannsynlig ikke sett den. -En utrolig gripende og sann historie, og noe som definitivt må gjøres noe med.

  Det er synd at det finnes gjerrigknarker som, på tross av alt det forferdelige som skjer rundt i verden, ikke vil hjelpe de som trenger det. -De er klar over at for å ha rike må man ha fattige, og de er villige til å la mennesker lide for at de selv skal ha det godt. Det er ikke en gang snakk om at de personlig må løfte en pekefinger. De må bare la andre gjøre det for dem! Men de er redd for at det skal skje endringer i hverdagen. -At H&M skal sette opp prisene, at flere flyktninger skal komme til landet: At livet rett og slett skal bli vanskeligere. Det er ikke bare det at de ikke hjelper til for at alle skal leve i en bedre verden, de hindrer motiverte og engasjerte fra å gjøre det!

  Jeg vil mye heller leve et middelmådig liv hvor alle har akkurat det de trenger, ikke noe mer, ikke noe mindre, enn å drukne i penger, klær og fasiliteter som er av en annen virkelighet for mange millioner mennesker. Vi er alle bare mennesker.

 32. Jeg må først og fremst si wow! Dette er revelosjunerende når det kommer til en sak som jeg selv virkelig har ville stått opp for lenge. Du har tatt tak i en sak som gjelder så mange, både de som lever i disse helvetes forholdene, men også vi her hjemme som kjøpere. Jeg kjenner deg ikke, men er alikevel utrolig stolt av deg og jeg syntes du er utrolig modig. Jeg støtter og heier på deg for du er helt rå!! Og tusen takk.

 33. Kommer ikke til å kjøpe klær på HM igjen, og den eneste grunnen er DEG. Tenk deg det. Ene og alene pga at du har gjort det du nettopp har gjort. At du ikke ga deg.

 34. Du er så utrolig inspirerende Anniken. Husk at du ikke står alene gjennom denne kampen. Vi vil alltid stå bak deg

 35. Det er så bra du ikke gir deg Anniken, stå på videre! Du er en kjempeinspirasjon, skulle ønske det fantes flere fantastiske, sterke personer som deg. Du er ikke alene, vi er mange som står bak deg <3

 36. Du er så fantastisk inspirerende, modig, ærlig og sterk Anniken! Du gjør en utrolig viktig jobb og vi står her sammen med deg! Dette skal vi klare! Stå på! <3

 37. Så klar for å lage helvete med deg, vil så gjerne hjelpe til! Stå på Anniken, lille deg mot den store verden. Vi er her og kjemper kampen med deg, ikke glem det. 🙂

 38. Jeg har aldri sett noen med slik vilje og som står på slik for hva de ønsker å få til. Verden skulle hatt flere som deg. Tusen takk for at du er en slik inspirasjon. Tusen, tusen takk.

 39. Herregud, hadde bare alle vært like modige som deg <3 Stå på videre, du burde vært stolt over at du stiller opp for de svakeste i en så ondskapsfull og urettferdig verden!

 40. Du er utrolig sterk som går ut med dette Anniken! Ble selv litt inspirert og undersøkte litt rundt H&M! Syntes alle som finner dette interessant bør lese denne artikkelen-https://www.dagbladet.no/nyheter/2002/12/13/356224.html .

 41. Jeg er enig i det du sier, og alt arbeidet du legger i dette er inspirerende. Likevel burde du huske på at hadde det ikke vært for h&m hadde de ikke hatt jobb i det hele tatt, og antallet av folk som sultet i hjel hadde økt. Men, som du sier er det ikke riktig at h&m «sulter» sine ansatte

 42. Fysøren, du er den tøffeste jeg vet om! Stå på for det du mener er rett og riktig, så skal vi støtte både deg og saken din så langt det lar seg gjøre. Vi trenger mennesker som gjør en forskjell, og det er ikke uten grunn at du er blitt ei jente jeg virkelig ser opp til, enda jeg er et par år eldre enn deg. Den ryggmargen din skulle jeg gjerne ha hatt, for den er sterkere enn noe annet materiale jeg hittil har hørt om. Stå på kjære Anniken!

 43. Jeg har sett alle episodene for en liten stund tilbake og så de på nytt nå med kusinen min for noen dager tilbake, nå som jeg vet det er MYE mer bak det blir jeg bare enda mer frustrert. Før var min størst drøm å møte favorittkjendisene mine, få en bra jobb og alt det der, men langt i fra nå lenger. Nå vil jeg hjepe til, jeg vil gjøre NOE, HVA som helst for å hjelpe, hva som helst for at disse menneskene kunne fått det bedre. Jeg kunne gjerne gitt alt jeg har av penger og solgt alt jeg eier for å hjelpe, jeg ville gjort og gitt HVA som helst. Fordi ingen fortjener å ha det sånn. Vi i Norge lever i ren luksus og i vår egen lille boble uvitende om hvor alt vi kjøper kommer fra, uvitende om hvor ille deler av denne verden faktisk er. Nå tar endelig noen tak i det, og du skal være stolt av det du gjør, du skal være stolt at du tørr å stå opp, fordi det er virkelig IKKE lett. Jeg ser ekstremt opp til deg og håper jeg en dag kan hjelpe akkuartt sånn som du gjør den dag i dag

 44. For en fantastisk bloggartikkel å lese. Satt her med tårer i øynene når det ENDELIG har kommet en blogger som bruker bloggen sin til å få frem en utrolig viktig sak. Jeg vet at du kanskje føler deg alene når du står frem med alt dette, men vi bloggleserne står bak ryggen din og jeg håper du kjenner en liten hjelpende hånd. Det som inspirerer meg mest er alle liksene og delingene du har fått på de to siste dagene, det betyr jo at mange er enig i det du skriver og mener! Du er en stor inspirasjon for oss alle, IKKE GI OPP!

 45. Kan ikke si annet enn at jeg er enig med deg! Aftenposten er redd for konsekvensene av å

  Stå i mot en kleskjede med mye makt! Og det er klart at H&M ikke vil innrømme hvordan de får produsert så billige klær! Det er en grunn til at det er billig og at det har overskudd, rart folk ikke tenker over det i grunn …. Trist 🙁 stå på! Du er tøff!

 46. Helt fantastisk! Stå på!! Verden trenger mennesker som deg, bare tenker på de andre du reiste med, uten å belyse de negativt, men du er den som står frem og snakker ut om urettferdighetene du opplevde der nede – det er inspirerende! Vi støtter deg 110%! Ikke gi opp, du kan gjøre en verdensforkjell, du blir hørt! Du kan endre mange mange menneskers liv hvis denne saken kommer langt nok!

 47. Du er bare helt rå, jeg beundrer deg og støtter saken din fullt ut!! Selv er jeg en grafisk design student, om du skulle trenge plakater eller noe til trykk for denne saken; gjør jeg det mer enn gjerne frivillig. Bare å ta kontakt! Stå på, og husk at «Your mind will quit a thousand times before your body will»

 48. Hei! Har egentlig aldri lest bloggen din men så dukket den opp på facebook! Har nå lest igjennom og må si den er utrolig bra!! Har sett sweatshop flere ganger (så visste jo hvem du var) å blir like lei meg hver gang. Skjønner ikke at det går an å være så forferdelig mot andre mennesker!!!! Vit det at du ikke står alene! Du har min fulle støtte, og støtte fra andre. Jeg skjønner heller ikke helt at du bare er 17 år? haha du er så utrolig voksen av deg, og ikke minst tøff! Godt at det finnes unge som deg! 🙂 Synes nesten at det er dumt at jeg bare komenterer her, for vil så gjerne gjøre en forskjell… Har selv vært i situasjoner som du beskriver, der du støtter en god sak sammen med noen og så bailer alle på deg og du står der igjen og får all driten fordi du ikke gir deg. Jeg regner med at du kommer til å få en del drit for dette her! Men vit at mange støtter deg, du har en enorm makt på bloggen din og du kan få til MYE mer enn du tror! Rop ut hvis du trenger hjelp! Lykke til!!! 🙂

 49. Utrolig flott at du holder ut. Vi er mange som er opptatt av dette. Jeg har skrevet til statsråder og partiledere i flere år når det gjelder dette problemet. Dette er ett av de største problemene vi har i våre samfunn. Vi har slaver i Asia som lever forferdelige liv. Tilbake sitter vestlig ungdom uten noe å gjøre fordi det blir umulig for oss å produsere noe som helst når vi skal konkurrere med slavelønn. Samfunn blir ødelagt av dette mens enkelte sjefer drar inn alle inntektene. De moderne koloniherrer som ikke har problemer med å la produksjonen av klærne de selger i sine butikker bli laget i kommunistiske diktaturer. Knut Arild Hareide er vel den eneste poltikeren som har vist engasjement i dette. Vi trenger flere. Men heldigvis har vi internett og har fått en ny makt. For vi bryr oss. Stå på- Du er en inspirasjon for mange.

 50. Anniken, du er ikke alene! Vi støtter deg og arbeiderne, og er fult og helt på deres team!

  Ikke gi opp👏👏👏WE GOT YOUR BACK!

 51. Det er rart å tenke på hvor mye ett menneske kan påvirke et helt samfunn, men se hva du har fått til! Det er helt fantastisk, at du i det hele tatt har fortalt historien om hvordan det var å besøke menneskene rundt omkring på fabrikkene, intervjue dem og leve med den har fått mange nordmenn til å innse at det er noe vi må gjøre. Norge er et lite land med mye makt, og sammen kan vi bedre leveforholdene for mennesker rundt om i verden ved å starte ett sted. Tusen takk, Anniken for det du har gjort så langt, nå har du mange med deg på laget og sammen kan vi bedre leveforholdene rundt om i verden. Du er enestående, utrolig og vanvittig sterk. Stå på videre, vi er alle sammen her for å være med deg, hjelpe deg og støtte deg videre i kampen.

 52. Dette står det virkelig respekt i. Vit at mange mange mennesker støtter deg. Du, akkurat du, gjør en forskjell i verden

 53. Keep on going! Du er på riktig sted til rett tid, du kan alene utgjøre en fantastisk forskjell. Du er fantastisk, du har oss alle i ryggen. God klem!

 54. Herregud så bra du er!! Aldri gi opp, du har mange på laget ditt!

  Heia Anniken, du fortjener all den støtte og respekt du kan få.

  Hjerte til deg

 55. Jeg elsker at vi har mennesker som deg i verden. Som tørr å stikke hodet ut og skrike at noe er galt når resten står stille ved siden av å bare ser. Stå på, vi hadde ikke flydd om ikke en person trodde vi kunne. Alt begynner alltid med en 🙂 Stå på, jeg står ved siden din.

 56. Jeg vil bare gi min støtte til deg, synes det du gjør er fantastisk. Modig og tøft. Så ser jeg at det bare er jenter som har skrevet til deg så da tenkte jeg som gutt at jeg måtte vise at jeg engasjerte meg av det du gjør jeg også. Stå på!

 57. Ikke la haters knekke deg! Kunne ønske jeg hadde klart å gjøre noe som det du gjør, trenger flere av deg. Har fått ett nytt forbilde, og ikke gi opp. Dette er en kamp du ikke er alene i! Det er at du ikke gjør det her for deg selv og faktisk kan hjelpe tusenvis av mennesker er sykt! Om du ikke klarer kampen har du hvertfall prøvd, du må vite det. Du prøvde å gjøre noe, imotsettning til mange andre. Hilsen en 17år gammel jente, som virkelig har blitt inspirert.

 58. Det der er seriøst helt forferdelig.. jeg satt og gråt og gråt.. tårene bare rant nedover kinnene mine.. det her er ikke en film man sitter og gråter av, DETTE ER VIRKELIGHET! En ting er sikkert jeg skal aldri kjøpe et plagg på H&M igjen.. Du fortjener så utrolig mye støtte og respekt! Jeg skulle også gjerne reist ned og sett det! Håper alle som har sett den serien har fått en oppvekker for det har jeg!

  Du er et ordentlig godt menneske anniken! Du har medmenneskelighet egenskapen!

 59. Jeg synes du er rå, Anniken. Du kjemper en sånn kamp jeg selv skulle ønske jeg vågte å kjempe- det er så sykt respekt. Du burde være stolt av deg selv, du er modigere enn Aftenposten og H&M noen gang vil bli- selv om det føles som du står alene mot dem, så har du jævlig mange på laget ditt. Du har SÅ mange i ryggen. HEIA HEIA!!!! Kick ass

 60. Du er et godt menneske, det hadde vært veldig fint om du også kunne fått leserene dine oppmerksomme på dyretesting 🙂 dyretesting er fryktelig og urettferdig akkurat slik som de som syr klærene for mange kleskjeder

 61. Usikker på om du leser alle kommentarene men vill alikevell legge igjen en for å si noe som jeg, som arbeider på H&M Norge har og si. Jeg har sett alle episodene av serien i tillegg følgt nøye med på bloggen din, skrevet under på underskriftskampanje om bedre lønninger/vilkår til arbeiderene i fabrikkene. Dette er selvfølgelig ikke greit og umenneskelig å noe som jeg vill være med på å prøve å bedre. men når jeg leser innlegget ditt her nå om hvordan du presenterte den andre jenta som hadde lagt igjen kommentar(hun som også arbeidet hos H&M) føler jeg du rett og slett formulerte det på en veldig dårlig måte. Jeg føler du mener jeg skal være skammet over at jeg har det så bra på min jobb i H&M når de andre arbeiderene har så mye værre? jeg også trenger den jobben jeg har. Vi som ansatte i butikkene deres har ingen kontroll på hvordan bedriften gjør sine valg, og at du vill at folk skal komme å «kjefte» på oss i kassen om hvor disse klærne er laget eller andre ting er litt feil måte å gjøre det på. Ja bedriften og de som styrer den burde få presset på seg absolutt. Men dette er veldig ubehagelig og kan lage store problemer for oss som enkeltpersoner som jobber, og kan forårsake at flere kan grue seg til å gå på jobb. Jeg prøver på ingen måte å snu fokuset over på oss ansatte i butikkene, vill bare si at jeg selv synes akkuratt den delen var litt feil måte å gå frem med dette på. mhv. M

 62. Jeg beundrer deg for ditt pågangsmot, og ditt engasjement. Jeg har selv jobbet lenge i H&M, og er «kjent» med situasjonen du beskriver. Men vi sitter også inne med annen informasjon. Informasjon som ofte blir glemt i kjølevannet av de forferdelige tingene som kommer ut. Jeg kan tenke meg at den opplevelsen du fikk der nede på fabrikkene, var noe helt annet en det du kanskje forventet, og at det kommer frem grusomme fakta. Men jeg vet også at dette er noe H&M jobber for å forebygge. H&M har ansatte som reiser rundt på disse fabrikkene, og avslutter samarbeidet dersom forholdene ikke er etter boken. Men med så mange forskjellige fabrikker, når en ikke rundt til alle. Det som også ofte kan havne litt i gråsonen er lønningsforhold. H&M jobber for å forbedre den økonomiske situasjonen i mange av disse landene, men de må også forholde seg til lønningene som allerede blir gitt i landet. Dersom en fabrikkarbeider tjener like mye som en lege, er det kanskje ikke slik at folk lenger vil ta en utdannelse lenger. Men kjære, vakre deg. Jeg, som tidligere nevnt, beundrer deg for at du åpner munnen (eller skriver) om det du har opplevd i Kambodja. Jeg beundrer deg for at du står for det du mener er riktig. 🙂 Men jeg vil også gjerne understreke (og du skriver det selv også) at dette ikke bare gjelder H&M, og at det ofte er mange positive ting som går i glemmeboken når en slik sak blir lagt på bordet. Lykke til uansett, du er en inspirasjon for mange. 🙂

 63. Her er enda et eksempel på blogger som prøver å stunte seg til publisitet og rikdom! Scum of the earth!

 64. jeg sitter å gråter.. nå har jeg lest gjennom begge de to siste innleggene dine, og jeg må si en ting – stå på Anniken! helt sykt.. her i Norge kjøper vi billige klær på ulike kleskjeder og de som jobber hos dem her i Norge tjener mer enn godt nok. de som faktisk produserer klærene har ikke råd til salt i grøten engang. likevel er det eneste jeg, og mange andre gjør er å tenke «stakkers de, som har det så fælt» for så å tenke på om jeg skal ha biff hjemme eller om jeg skal gå ut å spise i kveld. på om jeg skal gå på bursdagsfest, og hva jeg i såfall skal gå med? skal jeg ta den svarte, eller grønne kjolen? kanskje den røde eller blåe? verdens problemer i mine øyne 2 timer før jeg skal på fest. tankene på arbeiderene har forlengst forduftet.. helt til neste gang jeg leser en sak, og igjen tenker » stakkers de». du gjør en fantastisk jobb, Anniken – ikke glem det! få dette opp og frem i lyset, det er det eneste man kan gjøre. så får jeg, og alle andre som ikke ser lengre enn nesetippen ta noen runder i oss selv, og tenke over forskjellene. forskjellene som finnes i verden. jeg trenger ikke gå lengre enn til byen for å finne de som har det verre enn meg, de som sover under en pappkarong når det snør som verst. de som dør på denne måten, fordi de har ikke engang råd til å ta inn på et hus.

 65. Anniken, du er helt FANTASTISK! Fy søren for en jente, digger at du ikke lar deg selv bli skremt til å tie. Det står SÅ respekt av deg, jeg har fått frysninger og tårer i øynene rett og slett av dine to siste innlegg.

  Det du gjør, det betyr nok så ufattelig mye for mange! Snakk om å virkelig ta med deg lovnaden din hjem og gjøre en forskjell. Uansett utfallet av denne saken, DU som 17-åring har virkelig laget oppstandelse, du har fått hele Norge (og HM sitt kontor i Sverige) til å reagere.

  Det du har klart er så sinnsykt bra! Jeg HYLLER deg!

 66. Jeg syntes virkelig du er en inspirasjon for andre som mener det samme! At du tørr, du har så mye viljestyrke som folk missunner. du står for en så bra sak. du står imot store bedrifter, å du vet at di kan knuse deg, men se alle du får med deg?! se alle tilhengerene som du har skapt? alle som plutselig får et skjær i magen av å se på H&M reklamene og skiltene. Det er det som betyr noe. for du står ikke lenger alene. å de vet både H&M og Aftenposten. du har ufattelig mange som står bak deg å støtter deg.

  Jeg beundrer deg. Jeg håper virkelig du får dette gjennom, at det er du som får endre på denne galskapen som skjer rundt om i verden. Jeg håper du får creds for det. at du blir belønnet på den måten du fortjener. FOR EN JENTE! så sterk. Stå på!

  Du får bare mer å mer personer til å bli rørt, å til å ville støtte deg gjennom denne saken.

 67. Dette er bra, dette er veldig bra ! Endelig noen som tørr, endelig noen som tørr stå for det de mener å tror på… Jeg støtter deg 100% i denne saken, og sammen kan vi alle klare å lage et helsikkens styr for H&M, jeg skal personlig for deg, ALDRI kjøpe noe på H&M igjen…

  FOR EN JENTE DU ER…. STÅ PÅ !

 68. Du er modig! Det er som Marianne fra Dagbladet sier, du har ingen egeninteresser i denne saken, saa hvorfor skulle du lyve? Jeg tror deg, og det er jeg helt sikker paa at det store flertallet ogsaa gjoer. Du er bra. Staa paa!

 69. Jeg må si at jeg syns du er utrolig tøff som tørr å stå fram! Det at du faktisk skriver et så bra innlegg som du gjør og formidler det du selv har på hjertet bør du være stolt av! Det er mange selskaper der ute som tjener penger på andres menneskers elendighet og det vil disse selskapene fortsette med helt til noen setter ned foten. Hvor går grensen? Penger er makt, penger styrer verden. Det er opp til oss som medmennesker å hjelpe hverandre. Svikter vi hverandre så har vi ingen igjen til å hjelpe oss. Stå på og fortsett med det du gjør!

 70. Jeg er ti år eldre enn deg, og var en gang brennende engasjert i sosial urettferdighet. Med årene må jeg innrømme å ha adoptert en litt mer slepen holdning, så det inspirerer å se deg engasjere deg og stå for noe på den måten du gjør. Jeg skal skjerpe meg! Takk for inspirasjonen!

 71. Du er en utrolig inspirasjon anniken! Jeg kjente virkelig at vi bloggere kan gjøre en stor forskjell hvis vi bare setter oss inn for det, jeg fikk selv inspirasjon til og lage mitt eget innlegg ang lånekassen og det å være student.

  Du er utrolig sterk og beundrer deg stort for det du har turt og gjøre, stå på videre og ikke gi deg på denne saken, det er på tide at folk får vite hvordan de i andre land egentlig har det på grunn av hva de store selskapene gjør og hvordan de holder på. Ikke la dem sette en munnkurv på deg og ikke la dem bestemme over hva du skal skrive. I norge har vi ytringsfrihet så du har all rett til og ha din egen mening.

  Du gjør mye bra, stå på videre. Du er en super jente 🙂

 72. Friheten til å tale betyr ofte lite, når demokratiet blir undertrykkt av pengenes diktatur. Dette er viktig, ikke bare fordi det går på nenneskerettigheter. Men det viser de rikes mørke side, og deres kyniske holdning. Jeg heier på deg!

 73. Du gjor en stor forskjell selvom du kanskje ikke tror det. «You don think that a small thing can make a big differense? Try sleeping whit a musceeto»

 74. Dette er en underlig prioritering av Aftenposten.

  Jeg har ikke fulgt Sweatshop-serien, men det virker på meg som om formålet med den er å vise ‘bortskjemt’ norsk ungdom i møte med ‘virkeligheten’ med fokus på tårer og følelser, altså en realityserie. Så når en av ungdommene engasjerer seg videre og tar saken til et politisk nivå så trekker Aftenposten seg. I stedet for å gripe muligheten til å kjøre ytterligere en sak! For et medium som Aftenposten er dette bare merkelig, og jeg konfronterte Borud med dette på twitter:

  https://twitter.com/hakonborud/status/500380456626311169

  Ikke overraskende er han avvisende til kritikken og mener Aftenposten har bedrevet kritisk _nok_ journalistikk i denne saken.

  Hva angår H&M er de en gammel kunde av Aftenposten (og har annonsert heftig der og i andre medier). Jeg skrev en sak om dette i 2007:

  https://www.iterapi.com/index.php?cat=71&art=336

  Som du ser er H&M greit representert her 😉

  https://www.iterapi.com/poppic.php?picture_id=0000000319

  Jeg synes du har en bra sak og at du bør fortsette presset mot H&M. De fortjener at det settes fokus på de tvilsomme forholdene deres arbeidere må jobbe under.

 75. Hadde tenkt å ta turen innom h&m og andre kjedebutikker i dag for litt shopping, men droppet det heller etter å ha tenkt på deg:-) Og du har helt rett; du har en utrolig påvirkningskraft gjennom bloggen din. Bloggen din er jo et mediahus i seg selv, bare at du alene som enkeltperson driver det. Jeg mener shit.. 90 000 lesere?? det er like mange lesere som de største nettavisene i norge! Og at du fremmer en sak uavhengi av påvirkniskraften av penger og reklame. Du har en fantastisk mulighet på gang til å faktisk redde liv og endre livssituasjonen for de uheldige her i verden, og bruk den muligheten for alt det er verdt! Heier på deg:-)

 76. Det er så fantastisk å se hvor engasjert du er i denne saken! Stå på, og ikke la Aftenposten og H&M trykke deg ned. Det er åpenbart for alle at de bare prøver å beskytte sine egne interesser. Jeg blir spesielt skuffet over Aftenposten her- først setter de i gang denne serien, og så nekter de for at det du sier er sant i etterkant? Svakt gjort. Du er virkelig en inspirasjon!

 77. Det er fint at du setter fokus på arbeidsforhold rundt om i verden, men tror du ikke at du kunne gjort mer om du hadde fått kjeder som H&M med deg i stedet for i mot deg. H&M eier ingen fabrikker, og gjør mye for å bedre både leve- og arbeidsforholdene i landene de produserer klær.

  Det er en komplisert sak, for hvis man skal boikotte kjedene pga dette, vil de ikke ha jobb i det hele tatt.

  Jeg mener ikke å forsvare noen, men jeg synes ikke du går riktig ut. Hva med de merkene som produserer for samme pris, men selger det til en flere ganger høyere pris? Det blir feil å gå ut mot kun et firma, når det faktisk ikke er en av verstingene!

  Som sagt, så er det fint at du setter fokus på dette, men du burde sette deg inn i alle sider av saken før du går så hardt ut som du har gjort.

 78. Fantastisk Anniken, jeg har fulgt deg siden nettserien og ønsker å gi deg en kjempe-klapp på skuldra for at du tørr å stå fram! skjønner at det må være veldig tøft, og at du sikkert føler deg liten og alene innimellom, du skal allikevel berømmes for din innsats, og du kan nå med god samvittighet vite at du har påvirket ett (sikkert flere også) menneske, til å slutte å handle klær på H&M. Klart de har pene klær, men du har fått meg til å innse tragedien i det hele. Takk!

 79. Hei, jeg har nettopp skrevet et innlegg på bloggen min om religion. Det jeg skriver er noe svært få snakker om, men noe vi rett og slett må skape en revolusjon på. For slik kan det ikke være. Det hadde betydd mye for meg om du hadde lest innlegget. Det er noe vi må formidle, det er noe vi må skjønne og det er noe vi må stå for. Jeg er selv kun 14 år, men allerede nå er jeg lei av å sitte stille. Vi må tørre å gå imot strømmen og vi må skjønne at det er noe vi absolutt må gjøre for å klare å utvikle et bedre samfunn. Vær så snill, les innlegget og spre dette. Ikke bare for deg selv, men for alle menneskene på jorden som ikke får lov til å tro på det de egentlig tror på.

  Ha en herlig kveld videre. 🙂

 80. Jag tycker att du är en av de starkaste som finns, det finns många problem i den här världen och att du som 17 år kämpar mot ett av dem är så stort! Du är en av mina nya förebilder, lätt! Var stark och tro på dig själv, du har oss alla bakom dig. Stolt att vara i din ålder just nu, du visar att det går att göra något åt det här samt att vi ungdomar har möjligheten till att höja vår röst och kämpa!

 81. Ditt engasjement betyr så utrolig mye! Jeg leste engang et sitat som sa «If you stand for nothing, you?ll fall for anything».. Når du som blogger tar opp et så viktig tema, vil man alltid møte på både motstand og støtte. Spørsmålet mitt er vell hvordan noen kan være for all den urettferdigheten?! Dessuten tjener jo H&M så utrolig mye, og de som eier selve H&M må jo være millionærer. Vet du? H&M og liknende bedrifter burde dra og besøke arbeiderne sine, og se det med sine egne øyne. Det er virkelig det de trenger! Men personlig har synet mitt på klær og mote forandret seg i det siste. Selv så har jeg familie som bor i Marokko. Det er kanskje ikke det fattigste området i verden, men er en stor kontrast fra våre liv her i norge. Jeg husker at pappa fortalte meg at kusinen min på 13 jobbet beinhardt på skolen, og at det ofte hender at hun må gå på skolen med tom mage, og uten matpakke. Hun er utrolig takknemlig for i det hele tatt går på skolen og kaster ikke bort et sekund !Opplegget med klær er det samme som det var i Kambodsja, de hadde knapt klær og de klærne de kjøpte var billige fra markedet. Vi trenger virkelig å åpne opp øynene våres. Vi har mer enn det vi trenger, mens andre dør av sult. Over 3 milliarder i verden er fattige og det er 3 milliarder for mye :/

 82. Du er en utrolig inspirasjon anniken! Jeg synes du er utrolig tøff og modig. Du er utrolig sterk for det du har turt å gjøre, stå på videre og ikke gi deg. Vi har ytringsfrhet her i Norge, så du har all rett til å si og skrive det du mener!

  Støtter deg<3

 83. Utrolig bra at det finnes mennesker som deg! Stå på, du er et fantastisk forbilde. Jeg heier på deg!!

 84. Flott innlegg, flott engasjement! Det er nok absolutt tilfelle hvordan disse konsernene opererer, både H&M og Aftenposten. De vil ikke tape ansikt eller penger. Trist at vi lever i en så utrolig kynisk verden. Stå på videre!

 85. Wow, det her er bare helt fantastisk! Utrolig bra at du virkelig står opp for noe så viktig, og ikke gir deg. Jeg må bare spørre fordi jeg lurer; kjenner du til noen butikkjeder som behandler arbeiderne sine ordentlig, og gir dem det de har krav på av rettigheter og lønn? For det er butikker jeg virkelig kunne tenke meg å støtte. Fortsett med kampen din, og husk at du har massevis av støttespillere i ryggen!

 86. Du er så fantastisk! Det du gjør her står det stor respekt av. H&M kan gå å legge seg, sammen med Aftenposten. Norge trenger mer ærlighet, og rett skal være rett. Jeg skjønner ikke at du holder ut, men du har noe ikke alle andre har! Du er et menneske som faktisk utgjør en utrolig forskjell. Du er bare 17 år, men like vel er du så moden og reflektert. H&M og Aftenposten får panikk fordi de føler seg truet av deg, en 17 år gammel blogger! Du har en stor og sterk stemme, og jeg ser virkelig opp til deg. Jeg setter så pris på at du bruker stemmen din til noe viktig, og benytter den utrolige muligheten som ligger i nettopp bloggen. Skulle ønske flere bloggere gjorde det, sammen med deg.

 87. Hei fine, fine Anniken.

  Du skriver utrolig godt – det er en ren fornøyelse å lese bloggen din. Du fortjener å ligge på topp! Ønsker deg alt det beste livet har å by på.

  Klem

 88. Hei gjerne klikk på navnet mitt og sjekk ut bloggen min

  barbignomen.blogg.no

  Gjerne kommentere og kom med synspunkter. kjempe bra innlegg forresten.

 89. Hei, Anniken! Først og fremst vil jeg, som nesten alle andre her, berømme deg for din stå-på-vilje og ditt mot. Det er veldig inspirerende å se på. Nå har jeg satt av solide to timer for å lese igjennom de to siste innleggene dine nøye, inkludert å se alle intervjuer og videoklipp du har stilt opp for. Det som slår meg er at du har banet vei for å åpne øynene til folk enda litt mer, men jeg er redd for at det hele står i fare for å blåse litt over. For mange vil kanskje oppmerksomheten på denne urettferdigheten svinne hen relativt raskt. Det jeg mener å si er at det er viktig å ikke gi opp og minne folk på hva det er som skjer, og hva det er vi kan gjøre for å forandre på det. Jeg tror mange mennesker i de mer velstående landene har en tendens til å lide litt av «velferds-tretthet»; det er vanskelig å vite hvordan man kan hjelpe, og hvor hjelpen trengs mest. Og derfor er det viktig å ikke kaste inn håndkleet, og fortsette med å gi dine medmennesker en grunn til å bry seg – noe du har gjort veldig bra hittil. Det mest optimale hadde kanskje vært om det hadde eksistert en kreativ løsning for å gi tilbake – putte en prosentandel av pengene rett i lomma på de som faktisk lager klærne. Det hadde vært en sak jeg gjerne hadde støttet. Hadde f.eks H&M hatt en løsning der alle deres kunder kunne velge å gi.. Ja, la oss si, 10% av sluttsummen på kvitteringen, rett til arbeiderne på fabrikken(e) som lager plaggene – istedenfor til H&M, da tror jeg mange hadde vært veldig tilbøyelige for å gjøre det. Men igjen, det handler om å legge press på klesgigantene. Det som er veldig fint med mange bedrifter i forhold til overskudd og markedsføring, er at hvis en bedrift suksessfullt er litt innovativ, da følger gjerne resten med. Jaja, dette er litt forbi poenget. Jeg tenkte at siden du bruker så mye krefter og energi på å motivere oss til å gjøre riktige valg, er det litt viktig at vi motiverer deg til å fortsette å inspirere. Gi og ta 😉 Stå på, Anniken!

 90. Hei Anniken! Jeg kan ikke si at jeg vet hva du går gjennom, jeg tror i bunn og grunn at det er veldig få som kan ha noen god formening om dette på samme måte som deg. For man blir jo selvfølgelig mye mer rørt når man står der selv.

  Min far jobbet i Nicaragua da jeg var liten og vi bodde en periode der, det er også et ekstremt fattig land og de som bor der blir nesten brukt som USAs marionettedukker. Jeg husker ikke så mye fra den perioden siden jeg var så liten, men ting popper plutselig opp i hodet mitt helt uventet. Jeg husker bla. at vi besøkte en familie på 9 som bodde i et lite hus med to små rom uten gulv, hvor det var kakkerlakker på veggene, det var mørkt fordi de ikke hadde råd til å betale strømmen og det stinket. Litt etter at vi flyttet derfa viste det seg at selskapet min far jobbet for, Norfund (statens investeringsfond for næringsvirksomhet i utviklingsland) var korrupt og at flere milliarder kroner «forsvant». Han var mye i media i denne perioden, men det ble etterhvert hysjet veldig ned fordi mange som satt i styret var «viktige mennesker» og venner av politikere. (han har skrevet bok om saken som heter «ingen må få vite» om du vil vite mer) Poenget mitt er i hvertfall at det er veldig vanskelig å stå alene om en slik sak og at det ikke tar mye tid før folk ser en annen retning og er oppslukt av noe helt annet. I slike situasjoner er det viktig å gripe saken fort og ha folk som støtter både deg og saken 100% ut.

  Du er sikkert et forbilde for mange både generelt og i denne saken, og dette tror jeg er viktig. Du kan bli sett på som en slags leder og sikkert sette i gang en demonstrasjon eller en boikott av H&M. En kjede som H&M vil ikke juble om de mister en så stor anndel av kjøperne sine. Du som har så mange lesere burde virkelig gripe fatt i saken du tydeligvis brenner for, før andre mister innteressen… Jeg ønsker deg masse lykke til videre og håper virkelig at klarer å fortsette å stå i mot alt presset du kommer til å få. For hvis du fortsetter så kommer det til å være helt jævlig, men som du selv har sagt kommer det også mest sannsynlig til å bli en forandring! Og dette har virkelig vært mitt ønske lenge, at noen med «makt» og innflytelse blandt dagens ungdom skal klare å skrive om noe som ikke bare skriver om ting som legger materialistisk press på dem, men om noe som faktisk kan forandre deres syn på verden! Selv om dette kanskje er lite realistisk, håper jeg dette blir en revolusjon (selv her i lille Norge) som vil føre verdens mennesker nermere hverandre og gjemme grensene mellom landene. Verden hadde blitt så mye enklere om forskjellen på fattige og rike minsket, da ville vi hatt mer forståelse for hva folk må gjennom! Jeg synes det er latterlig at folk skal oppleve motepress når de som lager klærne våre ikke har mat en gang!

  Denne kommentaren var sikkert unødvendig lang og du fikk vel ikke så mye ut av den, men jeg håper du klarer å være sterk (jeg kjenner deg jo ikke, men hvis jeg går utifra det du skriver så tror jeg du kan klare dette!)

  Som sagt LYKKE TIL i tiden fremover og ikke gi opp!

 91. PS. STÅ PÅ! Det virker som du har kontroll på det du gjør og håndterer media og alt annet på en ekstremt god måte! Tommel opp for deg Anniken, jeg heier virkelig på deg og denne saken. og håper flere blir påvirket til å se samme retning som du gjør!

 92. Du besøkte en av fabrikkene til H&M da eller? ÅNEI! Det gjorde du jo ikke.

  Sett deg inn i det H&M FAKTISK gjør, bidrar med og jobber for FØR du går til angrep 🙂

  Utenom det, bra du tar tak 🙂

  • Hei Du!: kjære deg. Vi fikk ikke lov til å komme inn på hm sine fabrikker. Vi fikk ikke LOV. De nektet oss. Så da kan man jo tenke seg hva som ligger bak det. Men jeg snakket med mennesker som jobber der, og jeg tror ikke de løy om dette.

 93. Du er fantastisk flott, og jeg kjenner at jeg er så STOLT for at du tør å stå i mot store aktører som H/M og Aftenposten. Velbesøkte blogger sitter utvilsomt på stor makt, og det er fantastisk å se unge jenter bruke dette til noe bra! Styrkeklem til deg, du har oss i ryggen uansett hva som skjer.

 94. Hei Anniken. Jeg er ikke ute etter å diskutere. Men jeg tenker på en ting. Hva om hm ikke endrer seg? Folk slutter å handle der og tekstilarbeiderne får ikke penger i det hele tatt. Til slutt går hm konk. Hva skjer da? Jo, tekstilarbeiderne mister jobben og sulter, til døde. Med andre ord, dette er det de får og dette er det de har. De har vel ingen andre valg? Jeg er helt enig i at situasjonen er helt ubeskrivelig forferdelig, men om hm ikke kan gjøre noe med saken så vil det ende opp sånn. En annen ting som også trekker hm ned er jo at de fortsatt er en av butikkene som faktisk reklamerer for angora gensere osv. Vel.. det er jo ikke bare hm som får minus poeng.. det er dessverre flere butikker, og jeg tror ikke vi/du får gjort så veldig mye med det.. dessverre… ment tøft at du prøver.. Lykke til videre, men vil bare nevne det.. Dette er kanskje tekstilarbeiderne sitt eneste valg, og noen ganger må det bare til for at de i det hele tatt skal kunne få noe som helst av penger..

 95. Så det jeg lurer på, hva oppnådde du annet en reklame for egen person? Slutter HM å bruke fattig arbeidskraft?

  • Martin: Reklame for egen person? Uff. Tenk hvis alle hadde tenkt som deg. Jeg håper og tror at så utrolig mange mennesker er nå opplyst. Så mange mennesker har nå kunnskap, og kunnskap er noe viktig. For jeg kan ikke gjøre annet enn å gi alt det jeg kan. De som ikke prøver kan heller ikke vite? Så akkurat det du sa der, at jeg ikke har oppnådd noe med dette her? Haha, uff nei. Jeg har oppnådd mye.

 96. Nå har jeg sitti og sett på filmene. Jeg kjenner jeg bli lei meg for hvordan di har det. Det er rett og slett så uretferdig, Di sitter i flere timer om dagen og syr og syr og tjener så lite. Hvorfor har ikke HM tatt taki dette før.

  Det er utrolig bra at dere har vert med på denne reisen og vist oss andre her i norge hva som egentlig skjer der og hvordan di egentlig har det. Di fortjener så mye bedere lønn for arbeide di gjør. Og jeg håper virkelig at di kan få en mye bedere lønn. For det er helt forferdelig at di nesten ikke har rå til noen ting.

  Jeg ble veldig sjokkert når jeg såg filmene, jeg viste det var ille, men ikke så ille.

  Tøft av deg/ dere og være med på dette. Dette er noe jeg ville ha opplevd selv og føle på hvordan di egentlig har det.

 97. Uansett hva som skjer – ikke gi deg!! Nå må vi stå sammen og kjempe mot dette!!! Tenk på hvor mange tusen blogglesere du har bak deg – IKKE GI DEG»!

  Digger deg virkelig <3

 98. Stå på Anniken, du er helt rå. Blir rørt over innsatsen din, og hvor mye du legger i dette. Tenk om flere bloggere, som har så stor makt på sosiale medier, kunne brukt fordelen sin slik du gjør. Du er modig, det er ikke bare bare å få dritt fra media skrevet om seg selv. Aftenposten velger å feie dette under teppet, for å unngå problemer selv. Hvor er verdiene deres? Jeg blir så provosert. Dette beviser at de kun er opptatt av seertall og penger. Stå på Anniken, jeg håper du fortsetter med dette, du har allerede utrettet masse! Mange TUSEN mennesker har fått øynene opp for dette på grunn av deg.

  Og til de som skriver at HM risikerer å gå konk tenker ikke langt nok. Når HM skal lage klærne sine har de mange forskjellige leverandører som legger frem et pristilbud. En av leverandørene er den Anniken og de andre besøkte i Kambodsja. HM velger «selvfølgelig» de billigste leverandørene, slik at de kan øke sitt eget overskudd. For at leverandørene skal være konkorransedyktige på pris, må de kutte utgiftene sine på flere områder, slik at de har råd til å tilby kundene sine en bra pris. Utgiftene leverandørene kutter i, er lønnen til arbeiderene og arbeidsplassene deres. De får lavere lønn, og dårligere arbeidsplasser og arbeidsvilkår. Det vil si at leverandørene dropper gi de ansatte gode stoler å sitte på, et ordentlig luftrensningsannlegg og de gir de ansatte mindre pauser for å øke effektiviteten, blandt annet. Det er her HM har en stor, stor makt. Om HM stiller krav til leverandørene sine, kan mye endres. Da snakker jeg om at de kan sette krav til en trygg og verdig arbeidsplass, og en lønn som gir menneskene mulighet til å leve et menneskelig liv. HM kan velge å betale litt mer, slik at leverandørene kan få råd til dette. Før HM noen gang rekker å gå konkurs, så har de tid til å gjøre noe med problemet. De har absolutt makt nok til å legge press på leverandørene sine, til å gi sine ansatte bedre levevilkår.

  Men nok en gang Anniken, keep up the good work! Jeg beundrer pågangsmotet ditt!

 99. Først og fremst, tusen takk for en sinnsyk stå på vilje og at du brenner for det som er viktig! For det andre er du fantastisk og ikke gi opp! Det er Aftenposten og H&M som er små, ikke deg! STÅ PÅ! Vi er maaaange som støtter deg.

 100. Du har så rett. Endelig har noen forstått det!! Jeg kommenterer sjeldent blogger, men jeg har faktisk gjort det noen ganger. De gangene jeg har gjort det, har jeg oppfordret forskjellige toppbloggere til å utnyttte den makten de har til å faktisk gjøre en forandring. Bloggen dere har er en fantastisk mulighet dere kan bruke for å bli hørt!! Det er så deilig å se at det hvertfall er èn som har fortsått det. Du kan kanskje påvirke andre bloggere til å utnytte dette. TUSEN TAKK, kjære Anniken. Du har virkelig skjønt det.

 101. Å fy søren så enig jeg er med deg, kjenner at det koker innvendig, kommer garantert til og følge med deg på instagram! Norge trenger flere personer som DEG. Flere bloggere unge faktisk BURDE se opp til. Sier ikke at det er noe negativt med hverdagsblogging og slikt, har tross alt vært borti det selv, men dette her er et bilde av en sterk uavhengig kvinne.

 102. Anniken, du er er virkelig en insperasjon. Og jeg er takknemlig og glad for at du sammen med frida og ludvig har fått liv i debatten, og at dere stiller opp på intervjuer og snakker åpent om hva dere så og var vitne til. Du har gitt meg håp!

 103. Du er en så utrolig sterk og flink person, jeg elsker at du er så tøff. Jeg er takknemlig for at vi ungdommer har deg, jeg ser iallefall opp til deg. Sammen kan vi gjøre mye. Mvh 17årig jente.

 104. Kjære Anniken. Jeg ser opp til deg så masse og du er en så sterk person og gir deg ikke før du får det som du vil noe som er bra! Du står for alt du sier og er så tøff og sterk! Alt du sier har en mening i seg og du er en så smart jente. Jeg er så og si enig i alt du har og si… ikke bare fordi jeg er en stor «fan» av deg, men fordi vi tenker helt likt og har samme meninger. Du er en så godhjertet person! forsett med dette!!

 105. Hi…

  I saw your 5 Sweatshop episodes… and it would be better to translate them in english in order to reach more people. I don’t speak norwegian but I could feel your pain… Please keep your social labor! 🙂

  Hugs from Panama

Leave a reply