Det er mange som har spurt om turen til Kambodsja, hva det gjorde med meg, hva folket kan gjøre og ikke minst hva som har skjedd etterpå. Turen til Kambodsja forandret meg så mye som person. Alle ungdommer i Norge skulle dratt på en sånn tur, for det er nettopp det at vi kan se så mye vondt på tv vi bare vil. Men det er ikke før vi sitter oppi det selv at noe treffer oss. Det traff iallefall meg, hardt. For hva skjedde egentlig etter at jeg kom hjem fra denne turen? Jo, det skal jeg fortelle dere nå. Det klør i hendene mine etter å få frem sannheten. For i dette innlegget går jeg imot mange mennesker jeg egentlig har blitt veldig glad i og ikke minst alle de fantastiske menneskene som jobber i Aftenposten. Norges største avis. For husker dere det? At jeg ringte dere og ropte i telefonen av sinne? For at dere sviktet hele opplegget? Er ikke Norge ett land som er så ærlig, har så mye ytringsfrihet og er så åpen for meninger? Der tok jeg feil. Jeg sliter med tanken enda, at så utrolig mange mennesker kunne nå vært på vei til en bedre framtid på grunn av en serie som tok av på internett. Så kjære Aftenposten? Som jeg alltid sier – Sannheten kommer frem for en dag.


Som alle vet var denne vinteren en tung periode i livet mitt, men det har seg ofte sånn at når man er på det verste så skjer det noe. Jeg har hatt flaks sånn. Da Fremtiden i våre hender kontaktet meg og spurte om jeg ville være med på et spennende prosjekt, takket jeg ja. Jeg var sliten, lei og ventet på at dagene skulle gå til at jeg kunne sette meg på et fly. Andre forventningsfulle ungdommer hadde nok søkt seg opp på nettet og funnet ut av hva de akkurat takket ja til. Det gjorde ikke jeg. Det er kanskje derfor det er jeg som får mest «sjokk» i løpet av episodene også. For jeg ante ikke hva jeg hadde begitt meg ut på. Jeg ville bare bort. Så plutselig satt jeg oppi noe stort. Jeg satt oppi noe jeg enda en gang ikke hadde kontroll over. Men denne gangen handlet det ikke om meg og hvor synd jeg syntes på meg selv. Det handlet om andre mennesker jeg aldri hadde møtt, som jeg plutselig fikk så stor empati for. Jeg husker spesielt siste dagen i Kambodsja, da vi var på kvinnesenteret. For første gang i hele mitt liv reiste jeg meg opp. Jeg dreit i om engelsken min ikke var perfekt, eller om jeg kanskje dummet meg ut. Men med tårer i øynene reiste jeg meg å holdt omtrent en liten tale for disse menneskene. Noe som aldri ble vist i episodene. Jeg bablet ut, snakket og snakket. Jeg tenkte ikke før ordene bare pøste ut av munnen min.
Så i det jeg lukket opp øynene, så jeg 14 jenter i tårer.  Det kommer jeg aldri til å glemme.

For dere som ikke har sett episodene? Se dette før dere leser vidre. Trykk på bilde og episoden kommer opp.
En episode varer i ca. 10 minutter.

Etter disse episodene ble jeg dratt i alle kanter som en filledukke. Alle medier, aviser, journalister og frihetsskjempere ville ha en bit. Så en periode brukte jeg alle krefter og tanker jeg hadde på nettopp dette. Få ut i media hva jeg så. For det var det siste jeg sa til de da jeg lukket opp øynene mine og så disse menneskene i tårer. Jeg lovte en forandring. Lille meg mot den store verden. Jeg har ofte tenkt på det. Hva kan jeg gjøre som kan endre livet til så mange mennesker? Jo, å ikke gi opp. Har du gått nok på skole har man lest om så mange mennesker, som har fått til så mye. Hvorfor? Fordi de ikke ga seg. Så for meg ble løsningen å begynne å nevne kleskjedene i navn. Så jeg bestemte meg for å gå på den største av de alle, H&M.  Etter mitt 17 interjuv begynte jeg å bli sliten, ikke ga H&M fra seg noe lyd og journalister i Norge fortsatte å renne inn på mail og telefon. For det var akkurat det Aftenposten var mest redd for. At H&M skulle stå imot alt vi sa. Vi fikk beskjed om at vi ikke fikk lov å nevne de i avisene og heller ikke i media. Så jeg bestemte meg for at det var akkurat det jeg skulle gjøre. Så i det vi var på morgensendingen til NRK på nyhetene, ble jeg spurt om hvilken kleskjede som var verst. Jeg sa bestemt, H&M. I det sendingen var over og vi møtte på Aftenposten igjen fikk jeg streng beskjed. H&M skulle IKKE nevnes i noen fler sammenhenger. Så etter dette var det rett på radiosendingen, og jeg tror man kan se en ganske frustrert Anniken som ikke helt lar kamerane følge seg, jeg gikk rett inn, satte meg og nevnte H&M så fort jeg fikk muligheten. 

Morgensendingen på NRK og radiointerjuvet kan dere se ved å trykke på bilde:

Som den stae og egne personen jeg kan være om noe faktisk bryr meg, ga jeg meg ikke. Jeg forsto at det eneste som kunne få litt fart på denne saken var å gjøre H&M så provosert at de ville gå ut i media. For det var nettopp derfor ikke H&M gikk ut med noen ord, fordi i det de gjør det? Ja, da blir dette stort. Så i det månedene gikk møtte jeg fortsatt på interjuver, radio kanaler og tv programmer. Jeg fortsatte å nevne H&M. Motivasjonen min begynte å gå tom, og det ble stille en stund. Helt til Drammens tidende ville ha ett interjuv, og jeg husker jeg tenkte «nå skal jeg lage ett helvette». Det var nettopp det jeg gjorde. Jeg fortalte DT at jeg ikke ville stille opp i noe interjuv med mindre de gjorde som jeg ville. Ville jeg ha ett bilde utenfor H&M så skulle de gjøre det, og hvis jeg nevnte de? Så skulle de også skrive det. Ikke ta det bort eller pynte på noe av det jeg sa.
Vi ble enige om at jeg skulle få viljen min.

Hvordan dette ble kan dere se ved å trykke på bilde:
 
Jeg husker jeg følte meg så ufattelig dum i dette interjuvet, jeg var så dritt lei av å snakke om det samme, om og om igjen. Hjemme kunne jeg fylle hele sengen min med alle avisene jeg hadde vært med i, forsider og innlegg om hverandre. Jeg var så jævelig LEI ! Så plutselig smalt det. Aftenposten ringte meg og prøvde å forklare meg i en rolig tone at H&M var forbannet. Aftenposten hadde hatt  møte med de hele dagen for å forklare saken, jeg smilte. Endelig har de blitt redde. Jeg følte for første gang at jeg hadde fått igang noe stort. Jeg hadde klart å provosere verdens største kleskjede. Jeg begynte å tenke at alt jeg hadde gitt av meg selv de siste månedene var verdt det. Men gleden var ikke langvarig. For det er det som er så rart med det hele, Aftenposten var i starten faktisk glad for at dette hadde skjedd. Etter et par dager fikk jeg mail av selveste H&M. De inviterte meg til hovedkontoret deres i Stockholm. Jeg hoppet av glede. Endelig kan disse idiotene filmes, fortelle så mye de vil at dette ikke skjer, og jeg kan snakke imot. Ikke bare Norge, men resten av verden vil få se dette. Nettopp fordi denne kleskjeden er så lukket, de går ikke ut med noe med mindre det er noe de virkelig er provosert over. Det hadde jeg klart. 

Så jeg ventet, takket ja til tilbudet og ventet på svar fra Aftenposten. 
Imellomtiden ble jeg med på tv sendingen til NRK SUPER der jeg skulle fortelle om kontrastene fra Teenage Boss/Kambodsja.
Hvordan dette ble kan dere se ved å trykke på bilde:


Så et par dager senere ringte Aftenposten. De fortalte at vi ikke kunne dra alikevel. De fortalte meg at dette ble for stort, at H&M kom til å ta bilder av meg og si at jeg var så fornøyd med arbeidet de gjorde. De fortalte meg at jeg kom til å bli brukt, fordi de kunne gjøre akkurat som de ville. Haha, det er nettopp det dummeste jeg har hørt. For de har ingen tillatelse til dette med mindre jeg er enig. Så vi begynte å diskutere. Jeg husker mamma og pappa satt på kjøkkenet å hørte at jeg ble mer og mer agressiv i stemmen. Skulle vi bare gi opp det hele fordi Aftenposten fikk litt ild under tærne? Fordi de var redde for å bli anmeldt? Miste jobben sin? Er det sånn det her fungerer? Jeg husker jeg skrek «Så fortell meg en ting? Hvorfor i helvette ble jeg med på denne serien da? Om dere bare skal gi opp når vi har fått det vi har ventet på?» De hadde ingenting å si. Fordi for meg ble ikke denne serien laget for Aftenposten, den ble laget for arbeiderne, for soctyr og alle de andre. Aftenposten skulle bare være avisen som skulle hjelpe de med å få dette frem?! Ikke lage en serie pga av seertall. Så istede endte jeg opp med å føle meg som ett eller annet brukt objekt. Var jeg med på dette for at Aftenposten skulle få gode seertall? Fordi de hadde haugevis å skrive om i flere uker? Er det sånn Norge fungerer? Jeg blir så provosert. For det er ikke rart at det finnes hundre forskjellige nyhetssaker vær eneste dag, uke og måned. Den ene saken verre enn den andre. Jeg forstår at aviser må ha saker å skrive om, men er det sånn at vær eneste gang det er en risiko med å gå vidre skal man bare gi seg? Faen for ett nyhetsbilde?! Journalister har en oppgave, å være steinhard. De får en jobb, gråter av medfølelse, skriver og får et nytt oppdrag dagen etter. Så når de får en sjanse større enn noengang, glipper den ut av hendene deres fordi det blir for varmt. Fordi de ikke tør å få litt merker på hendene av noen små brannsår. Det er utrolig frustrerende at en stor kleskjede har så mye makt at de kan skremme Norges største avis til å backe ut. Det er ikke rart verden er AKKURAT som den er. 

Under kan dere se en av sakene som står meg nært, noen kjenner vel også igjen Soctyr. Som jeg selv møtte der nede. Denne saken er fra 2013, da sjefen til en av de største fabrikkene stakk av uten å betale en lønn de skulle fått flere måneder tidligere. H&M nektet skyld i dette, selvom deres klær ble sydd nettopp i denne fabrikken. 

 Dette var ett vendepunkt i livet mitt og jeg angrer ikke ett sekund på at jeg ble med på denne serien. Men hvordan ting endte kunne vært så mye mer annerledes, for jeg sitter ikke igjen med en tanke at jeg kan dra ned igjen og møte disse menneskene. Tanken på at de har det sånn som på episodene enda, gjør alt for vondt. Jeg sviktet de. Aftenposten sviktet de med å ikke prøve nok, for å heller gi seg på topp. For å heller starte en annen nyhetssak fordi serien var allerede på topp. Det kommer jeg aldri til å tilgi. Men jeg skal ikke si at serien ikke hjalp noe, for det gjorde det. Jeg er helt sikker på at mange mennesker fikk en liten oppvekker og selveste Knut Arild Hareide har faktisk invitert både meg, Frida og Ludvig til stortinget for å ta en prat. Så jeg må uansett få takke alle dere som ble inspirert av denne serien, dere som gråt, lo og følte ett stikk i magen i siste episode. Jeg sitter igjen med flere 100 spor av meg selv rundt på internett om denne saken og en seng full av avisartikler. Men det aller viktigste er minnene jeg bærer selv, de vil aldri glemmes. Så jeg vil gjerne si tusen takk, det er mye smått man kan gjøre sammen, men fortsett å provosere, fortsett å dele, gjør de redde for hva jobben dems virkelig er. Så kanskje en dag, vil en eller annen modig sjel bli skrevet om i en historie bok. Fordi de hadde nok mot og medmennesklighet at de tok tak i hva som sto rett foran de. 

Tusen takk til Fremtiden i våre hender, som fortsatt kjemper alt de kan for denne saken. Dere sviktet aldri.
Så jeg anbefaler alle å gå inn på DENNE siden, skriv under og gi en tier mer for klærne deres. Takk. 


Hadde også satt stor pris på om dere kunne delt dette innlegget vidre, få det ut.

-A9

266 Responses to Norge er ikke ærlig nok

 1. Utrolig bra skrevet! Jeg støtter deg, og lover å støtte opp under de verdiene du står for! Lykke til videre, jeg er med deg

 2. Du burde høre på sangen End of days av Vinnie Paz, den har et sterkt budskap som passer veldig bra til denne saken!

 3. Du er modig som tørr og stå i mot , kjempe for det du har tro på. Skulle gjerne sett deg vinne, og Hm tape kampen . Du har gitt meg et nytt lys, forandret måten HM har blitt fremstilt på i mine øyne .Det de gjør med arbeiderne i Kambodsja er helt forferdelig++

 4. Beklager å måtte si det, men du vet virkelig ikke hva du prater om når du langer ut mot H&M. Hvor mye de faktisk gjør og bidrar til i forholdt til så mange andre klesprodusenter. Merker jeg blir litt flau på dine vegne når du faktisk ikke har rett fakta. Les deg opp, så kan du snakke om rett og galt og prøve å redde verden/få PR/flere lesere

 5. Du gjør en utrolig god jobb for å en forskjell i verden. Det er en lang vei for å nå et slikt mål, men jo flere som blir med på det jo enklere blir det. Kanskje vi en gang kan knuse H&m.

  Stå på!

  • Sara: Nå har jeg sett veldig mye mer enn det du har også kanskje. Så flau på mine vegne trenger du ikke være. Jeg tror på at de gjør noe, selvfølgelig går de ut i media med en eller annen stakkars fabrikk de redder? Men hva med alle fabrikkene som har kollapset, sjefene har stukket av og har latt jenter som deg og meg sitte igjen uten en lønn man skulle fått for 4 måneder siden? For å så si at de ikke eier fabrikken når det blir kjent i media? DET ER FEIGT. De har ansvar for sine arbeidere, ikke sulte de ihjel.

 6. For et flott innlegg! Jeg beundrer alt du gjør og har opplevd gjennom tiden. Det du skriver er så ærlig og inspirerende. Det må være vanskelig å ha sett og vite om mange av de uverdige livene til disse menneskene. Det er mange som vet om det, men du som har møtt noen personlig med egne øyne., setter dypere spor. Må legge til at bloggen din skiller seg sånn ut fra mange av de «rosabloggene» hvor omtrent alt handler om dagens outfit og sminke. Det finnes så mye mer her i verden å bry seg om <3 Stå på videre, og lykke til i Stavanger! Jeg følger med bloggen videre!

 7. Dette er det beste jeg har lest på lenge. Gud takk for en så stor blogger som deg faktisk forstår slike ting, vi har nok av inkompetente toppbloggere!

 8. Hei!

  Jeg pleier aldri å kommentere på blogger, men det inlegget der rørte virkelig meg og fikk meg til å gråte som ei lite jente når jeg er like gammel som deg.

  Har lenge gått rundt og tenkt på hvordan fabrikker og mennesker lever i andre land, som faktisk lager de klærne jeg handler inn.. Jeg har fått så dårlig samvittighet vær gang, og tenk på at jeg var gal ellernoe pga de tankene… også har jeg ventet på en helt som sprer de forferdelige tingene rundt og viser oss et annet side av det vi ser på tv og leser om. Det er deg Anniken, har alltid trodd på deg og nå har du bevist meg og mange mange andre at du er ei tøff jente som virkelig vill gjøre noe du brenner for og som du har lovt dem i Kambodsja. Du har ikke skuffet venninna di, jeg tror faktisk hun er veldig stolt over deg, at du ristet HM og Aftenposten slik du gjorde, de som har skyld i alt… i ihvertfall HM skal jeg aldri dra til mer, mistet respekten så mye.

  Du har rotet deg bort i ting du ikke skulle ha gjort, men du har også vekket mange mange 1000 av oss i Norge. DU er et forbilde, ikke la noen knuse deg… du er for sterk for dem, og media har ingen kjangs for ditt sterke hjerte.

  Vi er med deg gjennom tynt og tykt Anniken! husk alltid det

 9. Du er sterk, godhjertet og ikke minst utrolig modig! Du kjemper for så mange mennesker, og vi alle burde ha tatt tak i det selv å hjelpe deg, for det er ikke så mye som skal til hvis mange mange hjelpe til. Jeg beundrer deg så mye, STÅ PÅ OG KJEMP VIDERE!

 10. Så fantastisk bra skrevet! Du er virkelig noe for deg selv, på en veldig positiv måte! Har aldri vært borti noen som har ofret så mye av seg selv for å hjelpe noen andre på denne måten. Du har ikke bare blitt brukt av Aftenposten, men også delt følelsene dine med hele Norge (og sikkert flere land) for en sak du virkelig bryr deg om, på en måte som treffer oss andre i hjertet. Du er en fantastisk person og fortjener all ros for alt du gjør for disse stakkars menneskene. Du er ikke bare en blogger, men en menneske-kjemper!

  Stå på videre! Jeg beundrer deg 🙂

 11. Jeg er nesten litt målløs! Vet ikke helt hva jeg skal si! Men du er faen en sterk personen, og all respekt til deg for dette! Du er virkelig et utrolig bra menneske, inspirerende og ja! Du har gitt meg en skikkelig tankevekker! Stå på videre, kjære gode deg!

 12. Så bra skrevet Anniken! Selv om det kunne endt en annen vei så må du ikke glemme det du har greid! og du må ikke slutte å jobbe! Du må virkelig være stolt for det du har greid! Håper jeg også en dag kan bidra med noe lignende! Lykke til videre!

 13. Wow Anniken! Dette er det beste jeg har lest noen gang! Du er så utrolig modig og du inspirer meg så mye! Det at du tør å stå i mot og ikke gi opp, det er utrolig bra gjort!

 14. Det kan for meg virke som om Aftenpostens serie hovedsakelig var ett seer stunt. Store selskaper får ofte lett innflytelse, men at Aftenposten skulle la seg så lett bli styrt er helt utrolig. Når det gjelder H&M har det alltid vært møkk, og jeg har alltid visst at de tenker kun på en ting, og det er profitt. At de går ut i media og viser kun de «fine» fabrikkene, er ikke overraskende. Ett så stort selskap proppet fullt med kyniske personer, har nok mange triks i ermet. Bra at du ikke faller for dem.

  Det gjør meg så utrolig glad av å lese innlegget ditt. Det faktum at du har vært lei deg og hatt det tøft gjennom denne viser bare at du virkelig bryr deg. Fantastisk at det fortsatt finnes slike mennesker. Før for meg var du kun en av de vanlige blonde bloggerne som blogget om klær som jeg absolutt ikke hadde noen interesse av å følge med på. Men, nå vet jeg at du er et veldig interessant menneske med skikkelig bein i nesa.

  Ikke la noen bestemme hva du kan og ikke kan si. Ikke la noen styre deg. Fortsett med det pågangsmotet. Fortsett å provosere! Jeg støtter deg!

 15. Jeg har fulgt deg en god stund nå, Anniken. Inntrykket du ga meg etter å ha deltatt i Teenage Boss (hvor du forøvrig oppførte deg som verdens mest bortskjemte og selvopptatte jente) stemte godt overens med inntrykket du tidligere ga på bloggen. Penger, exstention, klær, jentedrama og du virket like overfladisk som hver e-n-e-s-t-e blogger på hele topplisten. Og vet du hva? De første episodene av Sweatshop fikk jeg like hakeslep av holdningene dine som tidligere! En av de første kommentarene i serien din var noe sånt som: » Hvor mange er det liksom som dæver i året her’a?» HALLO!!!! Det er faktisk mennesker, av kjøtt og blod, akkurat som meg og deg, du snakker om. Ikke en fluesverm. Det virket som om den det var mest synd på, var ikke arbeiderene i Kambodsja, men DEG. Måten de levde på, det virket virkelig som du avskydde, ja nærmest foraktet den. Du tar deg opp i serien, men de tårene du feller, virker bare falske. » Jeg har faktisk ikke kjøpt klær siden Kambodsja.» – Javel, gratulerer, jøye meg. Jenta som i Teenage Boss uttalte at drømmen var å kunne kjøpe uendelig mye klær har gått ett par snaue måneder uten å kjøpe et eneste klesplagg. Igjen, DEG I FOKUS.

  Kjære Anniken. Jeg kjøper ikke den såkalte empatien din for fem flate øre.

  Men at dette er et godt PR-stunt, det skal du ha.

  Kanskje ikke rosabloggere var så dumme likevel.

 16. CSR – Corporate Social Responsibility Anniken, det tror jeg hadde vært spennende for deg. Dette handler om bedriftens samfunnsansvar, der feks selskaper skal støtte og og respektere de internasjonale menneskerettighetene, og på ingen måte delta i virksomhet som kan gi brudd på disse rettighetene. Skal selv ta dette faget og tror det er utrolig spennende.

  Men innlegget ditt var i hvertfall utrolig bra, og jeg håper også du har det bedre nå! Jeg følger med på bloggen din og leser den hele tiden :):)

  • Thea: Jeg har forståelse av at du ikke har vært med på noe tv greier før iallefall:) Og siden du henger det så opp i den setningen: «Hvor mange er det liksom som dæver i året her’a?» Haha, skal jeg fortelle deg hvordan de klipte det? Vi satt å snakket om at disse menneskene kjørte rundt uten hjelm på scooter, og hadde hele familien sin bak på. Alt fra spebarn til gamle mennesker. Å da sa jeg «hvor mange er det som dauer her hvert år a» pga av nettopp det. SÅ overfladisk og slem er jeg:) Å det her er nettopp grunnen til at jeg hater mennesker som tror de vet alt om meg, ja gud for ett pr stunt dette var. Tro akkurat hva du vil, for jeg kunne ikke brydd meg mindre om dine trangsynte meninger om en person du ikke kjenner.

 17. Utrolig bra skrevet, og flott budskap! Dette er absolutt noe som må bli spredt og bli allment kjent! Alle kan ikke være rike, men alle har rett til å ha et verdig liv og kunne leve av jobben sin. De store motekjedene kan fint lette på profitten og dele med de som virkelig gjør den harde jobben hver bidige dag. Håper endringer kommer snart!

 18. Synes alt dette har vært bra gjort av deg. Bra at du vil dele det med resten av oss og at vi alle får opp øynene. Du er så sterk og jeg håper du står på videre! Har delt innlegget og håper at det en dag om ikke lenge kan bli bedre der nede og andre steder! Det er så dumt at man vil gjøre noe for andre men så må det så mye til, man klarer ikke det alene. Det føles håpløst, men jeg håper at du og oss andre klarer det en dag om ikke lenge!

 19. Vi så alle episodene på skolen. Og jeg er utrolig stolt av den Anniken! Denne historien traff meg rett i hjertet og jeg begynte og gråte noen ganger også når vi så på episodene. En sterk, sterk historie!

 20. Hvorfor kjøper du da klær fra H&M? Se toppen fra noen innlegg lengre ned på siden din..

  Synes innlegget ditt var bra, har selv vært der nede og i noen av landene rundt. Det er trist at det er sånn.

 21. Wow. Dette er et virkelig sterkt innlegg jeg aldri kommer til å glemme. Personlig har jeg ikke sett episodene, men det er ikke tvil om at jeg skal gjøre det nå! Personlig skal jeg ikke kjøpe klær på HM mer. For en grusom ting å gjøre! Jeg ville bare si at jeg støtter deg 100% i kampen mot dette. Du er sterk, Anniken. Ikke gi deg!

  • Anonym: For å være ærlig så hjelper det ikke å slutte å handle på H&M, for de som jobber trenger de pengene de kan få. Så om man kjøper eller ikke er egentlig ett fett, det har de sagt selv. Men det handler om å provosere, spørre og dele. Spør heller damen i butikken så hun blir litt ukomfertabel.

 22. Anniken. Du skal vite at alt det arbeidet som du gjorde var ikke for gjeves. Det er så vannskelig for vanlige folk som meg og mange andre å få noe oppmerksomhet i medier og spesielt på TV. Det er en ødelagt verden vi lever i, men at du fikk provosere noen, det er stort. Jeg hørte en gang denne quoten: I cant fix everything, but everyone can fix something. Om vi får mange folk til å stå sammen om denne saken, så kan vi gjøre en forskjel. Bare å spørre hun som står i kassa hvor en tsjorte er fra; om nokk mennesker gjær det, betyr det noe. Så fortsett med det du gjør Anniken! Jeg ser opp til deg for at du tar et STAND.

 23. Veldig bra innlegg! Og er enig i så mye du skriver. Men synes det blir feil å si at det ikke hjelper å slutte å handle på hm. Det er jo først når folk bevisst ikke vil handle på hm lenger på grunn av måten de produserer klærne sine på at hm faktisk kommer til å gidde å gjøre noe med arbeidsforholdene og lønningene til de som jobber på fabrikkene deres. Og dama i kassen er nok bare en stakkars som trenger litt ekstra lommepenger ved siden av studiene eller lignende, hjelper ikke å kjefte på henne! Når det er sagt må jeg også få sagt at det var utrolig modig av deg å gå ut i media med dette og strosse alle som sa du ikke skulle gjøre det. Tror du virkelig har fått opp øynene til mange!

 24. Hei, vakre, sterke Anniken!

  TUSEN TAKK for alt du får ut til Norges befolkning. Dette er så vanvittig viktig, og som du sier, det er vanskelig å tro på noe før man opplever det selv. Jeg har selv vært i Kambodsja og opplevd umenneskelige forhold – det er så vondt å oppleve og det setter ting virkelig i perspektiv.

  Takk for at du er du, og for at du ikke gir opp – Norge trenger flere som deg!

 25. Du virker som en jente med bein i nesa og stor pågangsmot. Helt fantastisk! Disse arbeiderne fortjener mye bedre arbeidsforhold.

 26. Du er et kjempegodt menneskje! Det er helt utrolig at du har fått til det du hat klart, å få H&M forbanna er jo kjempekult, haha..! De fortjener det. Jeg har selv spurt noen om de som sydde klærne jobbet i gode arbeidsforhald, og nesten alle visst ikke, haha! Du er en strek person Anniken, skulle ønske flere var som deg! En dag, en vakker dag, så skal vi få en forandring i dette 🙂

 27. Utrolig teit hvor kjapp noen her er på å dømme kommentarene til Anniken, når de to andre ungdommene sa like «dumme» ting, i mine øyne i hvert fall. For eksempel helt i starten når de skulle sy i episode 3, kom Frida med kommentarer sånn «Jeg kikka rundt meg og holdt på å si: Hvor lenge skal vi sitte her liksom?» Mange flere eksempler på kommentarer fra de andre hvis man bare følger med. Tror det at du Anniken er en rosablogger setter fordommer i folk med en gang, noe som er veldig trist. Og det er heller ikke noe galt i kommentarene de kommer med, jeg tror en hver norsk ungdom ville tenkt det samme når de var der nede, det blir jo naturlig når man opplever noe sånt.

  Jeg synes du er en veldig reflektert person, og et godt menneske Anniken!:))

 28. Så sinnsykt bra at du ikke lar H&M slippe unna med dette. Ved å skrive sannheten tror jeg du kommer til å skape debatt og gjøre noe stort ut av denne saken. NORGE TRENGER EN SLIK PERSON SOM DEG!!! Stå på, så utrolig modig gjort!!

 29. Tror egentlig de fleste vet dette, men det ligger langt inne og folk velger å overse det, kanskje det blir for mye.. Skam, dårlig samvittighet, sinne mot seg selv, tristhet.. Når vi går i butikkene og ser de fine kjolene og buksene, velger vi å ikke tenke på hva som ligger bak, for det er lettere. Det er noe vi burde slutte med. Vi er alle mennesker, og verdte like mye.

 30. herregud jeg vet ikke hva jeg skal si. Kan med samvittighet si at jeg ikke har handlet på H&M på år og dag. Stå på!

 31. Jeg vet faktisk ikke hva du forventer fra et klassesamfunn, så mer enn at du skal provosere H&M, så gå til noe større og gjør noe med ideologien Norge og de fleste rike landene følger. Norge ønsker å bli mer som Amerika (for en kødd, btw). Amerika er en av de verste landene å ha som rollemodell, det skal alle få vite (les om dritten som skjer der), og den samme ideologien har begynt å komme til Norge.

  Og det at du kommer med «For å være ærlig så hjelper det ikke å slutte å handle på H&M», så jo, det hjelper. Men istedenfor å si, «vi nekter å kjøpe noe fra dere,» så skal man heller si «vi nekter å forhandle med dere om ikke dere forbedrer arbeidsforholdene til arbeiderne deres.» Det er slikt du gjør en forandring.

  Men uansett hva vi gjør her så kommer det ikke til å være til stor hjelp. Fordi det er arbeiderne som må ta rettighetene til seg (med makt, fordi la oss innse de kommer ikke til å få noe hjelp fra staten deres som er bare ute etter penger og makt). Og det jeg snakker om her er vel marxisme, les litt om det om du ikke har gjort det. – En annen ideologi som ville også ha fikset dette problemet er anarkisme, men dessverre så tror de fleste at anarkisme er et rotet ideologi uten noen regler, noe som ikke er sant. Men det kommer jeg heller ikke til å snakk mer om, fordi om jeg begynner så kommer jeg til å skrive mer enn 7 a4 sider.

  Alt jeg ville si var at problemet er med samfunnet, og det er det man skal kjempe imot ikke et kleskjede. Jeg bruker ikke å lese bloggen din så jeg vet lite om deg, men fra dette innlegget så ser jeg at du bryr deg iallfall litt, men saken er at du bør lese litt mer om alt det urettferdige her i her i verden, som kan bare fikses om vi gjør noe med samfunnet.

 32. Hei Anniken! Så alle sweatshop-episodene, og de satte virkelig inntrykk på meg!! Hadde vært supert om du kunne gi oss lesere noen tips om butikker som driver etisk, og gir arbeiderene sine levedyktig lønn!

 33. Jeg hadde ikke sett de episodene av Sweatshop før i dag… Jeg ble helt satt ut.. Hvertfall av siste episode.. Jeg har sett flere av intervjuene dine om Kambodsja før, og jeg har tenkt over det, men dette innlegget, og episodene av Sweatshop fikk virkelig hjernen min til å jobbe! Du er virkelig ett forbilde for meg! At du har mot til å stå opp og si hva du mener, det har jeg stor respekt for! Jeg har selvfølgelig delt innlegget ditt! Jeg vil så gjerne gjøre en forskjell!

  Jeg har lest noen kommentarer på dette innlegget, at de klipper å limer med klipp.. Jeg skal ærlig innrømme at jeg syntes du hørtes ganske overfladisk ut når du sa »Hvor mange er det som dauer hvert år her a?» men etter å ha lest forklaringen din, syns jeg ikke det lenger.

  Jeg skulle virkelig ønsket at de kunne vist alt som skjedde i Kambodsja helt upyntet, og uten klipping og liming! Jeg klør etter å få vite mer!

 34. Hei! Dette føles ekstremt merkelig! Jeg har aldri kommentert en blogg, og jeg har heller aldri lest noe særlig av dem, så jeg vet ikke helt hvor jeg skal begynne! Jeg kom over en deling av dette innlegget på facebook og det vekket virkelig min oppmerksomhet ettersom jeg selv har reist en del og opplevd en del jeg aldri kommer til å klare å forklare ordentlig til utenforstående. Det var derfor ekstremt deilig og se at noen andre hadde og har de samme reaksjonene som jeg hadde da jeg var der og har hatt i ettertid. Jeg var på et barnehjem og et type »tilflukts senter» for barn mellom 1-18 år i 3 uker. De synene, menneskene og urettferdighetene jeg opplevde der nede er noe som i ettertid virkelig har sotte preg på mitt syn på bistand og verden i seg selv. Det er blodig urettferdig at vi i »nord» kan spise så mye vi vil, har penger til å reise og oppleve, kjøpe de klærene vi vil ha og ta vare på oss selv og de rundt oss, mens andre i fattigere land ikke en gang har muligheten til å kunne ta vare på sin egen familie. Jeg vet ikke om du en gang leser dette, eller grunnen til at jeg skriver dette, men om jeg en gang skulle ha kommentert en blogg så måtte det vært denne 🙂 Du virker som en helt herlig jente, med et syn på virkeligheten som jeg setter ekstremt stor pris på! Stå på videre, og all lykke til deg 🙂

 35. Utrolig bra innlegg 🙂 Mye galt i denne verden, og etterspørselen spesielt vi skandinavere har er faktisk bakgrunnen for mye, det er mange som må lide for å kunne mette vår egoisme. Min drøm før var å bli innkjøpssjef, men da jeg satte meg inn i hva min jobb egentlig ville innebære, å presse prisene ned og bidra til at mennesker som allerede får for lite betalt får enda mindre.. nei takk!

 36. Utrolig bra skrevet. Har selv fulgt med på serien og synes det var helt forferdelig hvordan de behandler arbeiderne deres. De protesterer for å få nok penger for å forsørge familien sin og dem selv. Jeg begynte selv å gråte av videoen da dere snakket med tekstil arbeiderne om hvordan de hadde det. Det er helt forstårlig at du ble lei og utslitt av media som alltid ville ha en del av deg.

  Du er tøff Anniken som skriver dette. Og dette er noe som alle burde ha i bakhodet. Dette er hvordan verden egentlig er, og verden er ikke like lett for alle.

 37. Jeg får helt vondt i magen? Jeg blir dårlig bare av å se på serien. Klarer ikke å se for meg hvordan det var å stå der å se alt dette grusomme med egne øyne. Jeg har delt innlegget ditt og oppfordret alle jeg kjenner til å signere på kampanjen. Håper flere i verden får opp øynene å ser hvordan det faktisk er der ute. Jeg tenker på hvor godt vi har der her hjemme. Alt er lagt godt til rette for gravide kvinner, også ser man den stakkarslige jenta i videoen som sover ute om nettene.. Nei FYFA.. hvor irritert og forbanna jeg blir. Heretter blir det ikke noe handling på H&M- de burde SKAMME seg????. Godt jobba Anniken, ikke gi opp!!!

 38. Du er så rå!!!! Og så ufattelig modig! Er der rart du er et forbilde! Stå på videre og ikke gi opp!!

 39. Dette var rørende. Du er en kjempe stor inspirasjon for alle sammen. Har sett på sweat shop flere ganger og tårene er på plass alle gangene, spesielt på siste episode. Rart å tenke at noen i verden har det kjempe dårlig, når vi har det kjempe bra. Vi venter på mer, når de venter på noe. Du er kjempe sterk og jeg vet at du klarer enda mer ! Ikke gi opp, du er på god vei 🙂 husk at når du gråter, gråter vi med deg! Å se deg gråte gjorde vel at en del av oss gråt med deg .

 40. Du virker som en utrolig fantastisk person! Husker jeg så på sweatshop en uke etter den ble lansert, og den åpnet øynene mine veldig! Kunne ikke forstå at folkene som faktisk lager klærna våre har det så dårlig. Jeg hadde nok reagert veldig likt som deg på mye av det som skjedde. Syntes det er utrolig bra av deg at du faktisk gjør noe for å få det bedre! Ikke bare sier at du vil ha en forandring, men ikke gjør noe. Du gjør faktisk noe! Du har fått mange ungdommer til å åpne øynene til dette med tekstilarbeiderne. Og det er nettop ungdommer som er de som kjøper mest klær fra kjeder som hm. Selv om aftenposten ikke støtter deg, og ikke alle mener det samme som deg, så husk at du gjør faktisk en forandring! Skriv om det videre på bloggen, still opp på intervjuer, stå på, og åpne øynene til folk! En dag kan du kanskje reise ned til de i kambodsja og fortelle dem at du har fått det til. Du har greid å fått hm ombord på å øke lønnen slik at de har nok å greie seg på. Håper bare så uendelig mye at du får det til, og får møte de du fortalte at du skulle hjelpe, og faktisk ha fått det til! Lykke til, heier masse på deg 🙂

 41. FOR en jente du er, Anniken! Jeg er målløs, du er så sterk. Du er en å se opp til!

  Vær stolt av den du er. Det er det inntrykket jeg har av deg iallefall

 42. du er unik anniken. norge trenger flere som er så dyktige og så vannvittig sterke personer – vi trenger flere som deg. dette tiltaket burde blitt gjort for år og dag siden. norge burde fått opp øynene sine for lenge siden. det er ikke mange 17-åringer som kunne ha stått så hardt for det de mener, og ikke gitt opp. du er tøff som går rett i trynet til h&m og sier akkurat hva du mener. dette må bli husket i lang tid framover, du er fremtiden for folket anniken. du fortjener så mye for denne jobben her. du er en tankevekker, tusen hjertelig takk for at du har åpnet øynene til norges befolkning. vi har så mye å tenke over

 43. Jeg fulgte med på serien, og synes den var bra. Det er bra du prøver å få sannheten frem, men jeg bare lurer på en ting. H&M har allerede vært mye i rampelyset, og blitt grillet en del både for barnearbeid og elendig lønn til arbeidere i fattige land. Men det finnes mange andre kjente kjeder som driver med akkurat det samme som H&M, like ille. Så hvorfor valgte du å gå løs på akkurat denne kjeden? Og kan det henge sammen, at Aftenposten ikke ville at deres ungdommer fra serien skulle henge ut H&M som eneste kjede, når det finnes flere?

 44. Vi så hele denne serien på skolen. Flere av oss satt med tårer i øynene på slutten og jeg var helt målløs over at noen tillater mennesker å jobbe under slike arbeidsforhold. Etter jeg så på dette, så sluttet jeg å kjøpe like mye klær som jeg pleide og synes det meste på H&M ikke ble noe særlig fint etter å ha sett denne serien. Sikkert bare noe jeg har fått for meg.

  Fortsett å stå på, skulle gjerne opplevd det selv for å få et enda større innblikk. Du har startet noe som jeg håper du vil fortsette med. Denne saken er absolutt viktig å få frem, for det er kun vi rike som kan hjelpe.

 45. Dette fikk meg til gråte, når du intervjuet henne, hva er det slags verden vi lever i, dette viste jeg ikke,å det gjør så vont at jeg nesten skulle ønske jeg ikke leste og så på dette innlegget, fordi det gjør så vondt. Men samtidig, så er denne kunnskapen så mye verdt!

 46. Anniken, du er faktisk bare helt fantastisk. Sitter her og smiler, samtidig som jeg er så utrolig rørt. Du er et så bra menneske og du gjør så mye for andre. Du har så mye godt i deg, og det at du prøver og prøver og gir så mye av deg selv, for å prøve å gjøre en forskjell, er så vanvittig bra. Selv om det kanskje virker som om det er nytteløst, så er det ikke det. Du når ut til så mange mennesker. Du må forstå at det å være med på en slik serie hjelper mye mer enn du tror. Det høres kanskje litt feil ut, men du kan ikke gjøre noe sånn helt alene på så kort tid. Vi, alle, må gjøre dette, sammen. Det funker ikke hvis bare en person går i mot, men vi sammen må gjøre dette. Og det har du klart, Anniken! Du har nådd ut til så mange mennesker! Og det er en så utrolig start. Ting tar tid, og denne store saken kommer til å vare så mye lengre. Derfor må vi være tålmodige og fortsette å spre dette budskapet videre og ut til flere. Vi har kommet et så godt stykke på veien, du har vært så utrolig flink! Du må ikke gi opp, vi har fortsatt en lang vei å gå. Fortsett å åpne opp øynene til folk og få dem til å bli mer kritiske til disse kjedene! Vi må spre dette, så skal vi se at vi bare blir flere og flere i denne kampen mot H&M og så mange flere kleskjeder. Men husk dette – du, vi, har allerede kommet så langt. En forandring vil komme, men den vil ta tid. Smør deg med tålmodighet og fortsett. Vi skal få dette til. Men du har gjort så mye, og det må du aldri glemme. Folk skjønner mer, og er mer oppmerksomme på dette punktet. DET ER SÅ BRA – DU ER SÅ BRA!!! Det vil bare gå oppover. Det vil ta litt tid, for det gjør det i oppoverbakker. Vi møter motstand, men det er det som gjør det så verdt det når vi endelig når toppen.

 47. For et utrolig bra innlegg, og så bra skrevet! Er helt enig i alt du sier. Folk må begynne å få opp øynene, og finne de endringene vi kan gjøre for en mer rettferdig verden. Stå på Anniken <3

 48. Anniken dette er det beste jeg har lest! Det fikk meg til å se alt dette på en helt annen måte. Jeg håper virkelig at noe vil bli gjort så snart som mulig slik at det kan bli en slutt på dette. Jeg vil gjerne dit selv for å se med egne øyne hvordan de har det der borte før å se enda bedre hvordan de har det!

  Fortsett å stå på!

 49. Etter å ha lest innlegget tidligere i dag og sett alle videoene, har jeg i hele dag tenkt på hvor imponert og rørt jeg er over at vi har noen bloggere i dette landet som skriver om noe annet enn vippeextensions og hvor jævlig det er å gå uten, slanking og utseende m.m. At vi har noen som tar kampen. At vi har noen som viser et håp for fremtiden. Du er 17 år, og jeg er overveldet over pågangsmotet ditt, Anniken. Du har med dette innlegget gjort noe med meg, og det vil jeg takke deg for. Ikke gi deg, vakre. Jeg heier på deg!

 50. Anniken du er ekstremt tøff det er noe jeg beundrer deg får, du klarer å stå i mot og kjempe får den saken.for et bra innlegg.

 51. Jeg skal starte med å være ærlig og si at tidligere, var jeg ikke noen stor fan av deg. Helt fra jeg så deg på Teenage Boss var det eneste jeg tenkte, blond, dum og bortskjemt liten drittunge. Unnskyld, men sånn er det bare… men igjen så tror jeg kanskje du nå idag hadde tenkt det samme selv når du ser hvordan du var på den tiden. Jeg har lest alle kommentarene over her før jeg valgte å kommentere selv. Folk er frekke, det er ikke noe man kan gjøre noe med, andre beundrer deg og lar deg få vite det. Før Sweatshop hadde jeg nok falt innenfor kategorien at jeg er frekk. Nå vil jeg heller si at jeg beundrer deg mer for hvordan du har endret deg. Du har faktisk vært et samtaleemne på jobben bla. meg og kollegaer over hvor imponerte vi er over den endringen du gikk igjennom under det programmet. Og for å nevne den kommentaren «Hvor mange dau’er her iløpet av et år a?!» Jeg skal si jeg ble litt sjokkert (tross for at det viste seg å omhandle noe annet)

  Men man glemte litt bort alt det negative når man så den endringen du gikk igjennom der; den empatien og sympatien du utviklet for de menneskene. Det er mer vanskelig for oss ja, siden vi ikke har vært der og opplevd det, sett det med våre egne øyne. Så derfor må du bare fortsette å stå på for å prøve å åpne øynene på jo flere du kan. Vi har tenårene for å vokse og finne oss selv. Du er ikke jenta på Teenage Boss lenger, du er blitt en mer voksen og reflektert Anniken.

  Det er viktig å få ros og skryt når man kan, så for å si det sånn; Jeg er stolt av deg og det du har blitt!

 52. Hei :). Jeg vil bare fortelle at jeg så alle episodene av sweatshop når de akkurat var kommet ut, og jeg gråt i hver episode. Noen ganger mer enn andre, men uansett så gråt jeg. Jeg vil også fortelle at etter sweatshop, så har jeg selv fått lyst til å reise

  På en sånn tur, og oppleve Kambodsja, eller ett annet land.

  Du er en stor inspirasjon for meg Anniken, og du er mitt forbilde. Stå på!

 53. Jeg sitter her nå med tårer nedover kinnene mine. Jeg hyller deg så utrolig mye for hva du har gjort for disse arbeiderne. Du er et forbilde for mange, inkludert meg og du fortjener det.

  Takk for å utrolig mye.

 54. Jeg har sett serien flere ganger nå. Og gråter like mye hver dag. Jeg synes det er helt utrolig hvordan folk kan ha det sånn. Som du har sagt «hva slags liv er dette». Synes det er så fint at du engasjerer deg så mye i denne saken. Og har veldig lyst til at dette skal slå igjennom. Det er forferdelig å se disse folkene som er akkurat som oss, men har såvidt rå til å overleve. Flere dør, og det er helt grusomt at de må akseptere dette, for har de egentlig noe valg? De må bare leve videre med det, og kan ikke gjøre noe med det. De ber om litt mer penger for å ikke sulte i hjel, og blir slått til de besvimer. Hvordan kan noen tenke på å slå disse folkene. Jeg gråter av å tenke på det. Og tenker jeg har lyst til å gjøre en forskjell på det. Jeg skulle ønske at flere folk kunne skjønne hvor forferdelig de egentlig har det. Og at flere var som deg å ville gjøre en forskjell, og prøve hardt. Serien har helt klart fått mange til å se annerledes, den ffikk hvertfall meg til å se noe helt nytt. Du er god anniken❤️

 55. Syns det står i respekt at du faktisk ser deg selv og andre med ett sett med nye øyne. Det er viktig å skifte oppmerksomheten litt fra alt enn selv har og ikke har til å faktisk se hvor lite mange andre har. Du har fått en mulighet til å kunne forandre,provosere og gi utrykk for noe da syns jeg ikke alle andre skal stå i veien for deg for sitt rykte og salgstall.Må du ha lykke til videre i ferden mot en bedre verden. 🙂

 56. Hei Anniken! Jeg heter Hayat er 18 år fra Stavanger.

  Jeg har lenge hatt noe kunnskap ang arbeidsforholdene til flere av fabrikk arbeiderne i utlandet.

  Vi hjemme er opptatt av å handle inn «Fairetraide» om dette er mulig, og jeg har lenge ikke handlet fra nettopp «H&M», og det skal jeg fortsette med. Dette blogg innlegget her har vært med på å forsterke min vilje til å ikke handle fra slike «snulte kjeder» om det er mulig å kalle dem for det, jeg har også nå delt dette med facebook, og håper på at det vil ha en påvirkning på flere enn meg. Jeg kan love deg at jeg vil prøve å gjør noe mer for disse tekstilarbeiderne, spre orde videre til venner, familie osv.

  Vil bare avslutte med å si at jeg står for en forandring, hjelper ikke å tenke «hva kan lille meg gjøre» hva hvis alle tenker slik?

  Stå på Anniken, vil bare ønske deg velkommen til Stavanger!

 57. Herregud jeg klarer ikke en gang å få skrevet hvor mye det betyr at du lager slike innlegg. Jeg er faktisk veldig opptatt av både miljø og rettferdighet. Jeg har ikke gjort så altfor mye for å hjelpe folkene som ikke har det så bra. Har vel bare sendt 200 kroner til unicef. Men jeg fikk virkelig en oppvekker, og jeg har delt dette innlegget og skal prøve å gjøre så mye jeg kan som et vanlig menneske for å hjelpe de som ikke har det så bra. Det er bare så utrolig bra at du gjør dette, og står på

  tUSEN TAKK !!!<3

 58. Respekt til deg deg vakre menneske! Du har virkelig mer kraft enn de fleste – håper jeg kan følge i dine fotspor en vakker dag! Tenker på deg, klem

 59. Jeg kjenner lite til deg som blogger/person, men føler jeg har blitt kjent med den nye personen du har blitt gjennom denne turen.

  Jeg merker at dette besøket har visst gjort velde sterke inntrykk på deg, og du blir så irritert og sinna på samfunnet rundt deg at du nesten eksploderer, og jeg ser du virkelig mener det du skriver her. Jeg la også merke til hvordan du skrev fortere på slutten av innlegget ditt her, kanskje av irritasjon at du virkelig måtte gjenta alt det du har sagt før, og nesten mister håpet på at noen får en impact av det du har å si.

  Men jeg vil si: jeg håper også virkelig at folk får et inntrykk til det positive av det du har sett og opplevd, får dette MÅ folk bare skjønne og fatte, disse forferdelighetene! Jeg har ikke så mye annet å si, men et par ting: MAN KAN IKKE GJØRE ALT, MEN ALLE KAN GJØRE NOE.

  Fåtallet av oss kan forandre verden, men alle kan gjøre sitt tiltak og etterlate de sporene de ønsker å etterlate seg. praktiske ting er mulig Når det gjelder klesfabrikkene kan du og jeg f.eks slutte å handle på de stedene vi vet arbeiderne får luselønn, og heller søke klærne som blir laget på bedre kår, eller kjøpe brukt. Vi kan skaffe oss informasjon om situasjoner, og informere andre om den virkelige situasjonen om arbeiderne på fabrikkene til H&M, og forsåvidt alle fabrikkene til Bik Bok/Carlings/Urban/Cubus osv, de har også luselønn.

  Det er i alle fall det jeg gjør, eller prøver å gjøre som min del for å leve og slippe dårlig samvittighet for nettopp de fabrikkarbeiderne. Du har gjort en KJEMPEINNSATS i å prøve å nå ut til Norges befolkning om dette her, stå på videre Anniken, Du er flink! 🙂

  Og forresten andre rettferdige merker som er godt tilgjengelige i Norge, har så lyst til å fortelle deg dette!:). Stormberg, Nudie Jeans, Kingdom Style og fair trade klær og sikkert andre (man må kanskje ofre for rettferdigheten)

  Hilsen meg, Daniel, 19 år, Sandefjord

 60. Helt utrolig! Er egentlig ordløs, men det står så stor respekt av deg! Delte innlegget uten å nøle og håper dette blir gjort noe med snart.. Skal faktisk selv til Kambodsja, i mars neste år, ikke akkurat på samme «oppdrag» som deg, men vi skal jobbe med nettopp dette med fattigdom og bistand osv, så det blir nok tøft det også!

  Du er sterk, Anniken, STÅ PÅ! Jeg heier på deg, og det er jeg ikke alene om 🙂

 61. Hei, Anniken 🙂

  Først må jeg si at jeg beundrer entusiasmen din. Den står det stor respekt av, som veldig mange mennesker ikke får til eller ønsker å se.

  Når det er sagt, lurer jeg på om du har et utvalg av klesmerker (også for herrer) som får klærne produsert under ærlige, rettferdige og ikke minst humane arbeidsforhold? La oss bare si at jeg ikke lenger skal kjøpe hos H&M eller lignende merker lenger.

  Stå på, og takk for at du gjør verden et bedre sted, ett steg av gangen! 🙂

 62. Det du gjør med dette er en helt fantastisk jobb! Ikke gi deg, stå på. Har sett serien » sweat shop » om igjen og om igjen flere ganger faktisk.. Sykt hva folk gjør for å opprettholde en » fasade » eller fordi de er redde. Stå på. 🙂

 63. Først vil jeg berømme din innsats. Fantastisk. Men som veldig mye i samfunnet har blitt rammet av (penger) så får vi en slik verden. H&M bruker store summer på annonderinger, og jeg frykter det er noe av grunnen til at Aftenposten og andre bakker ut. Hvis H&M stopper annonseringer taper avisene penger. Frykter det er hovedgrunnen

 64. Wow Anniken. Det at du og de to andre ble med på sweatshop er en ting. Det er mange, mange mennesker som hver dag drar fattige steder i verden og ser hvordan de har det. Jeg har selv vært rundt i Afrika flere ganger og sett og snakket med menneskene som bor der, og jeg vet selv at det er tøft. Men alt dette du gjør i ettertid imponerer meg mer, du er en helt fantastisk person! Du har virkelig medfølelse og empati ovenfor andre mennesker, og det er synd å si det, men en slik egenskap mangler flertallet av verdens befolkning. Folk er selvopptatte og empatiløse, og selvom de aller aller fleste vil hjelpe, er det ikke like mange som vil ofre noe for det, hverken tid, penger eller materalistiske goder. Måten du kjemper for denne saken gjør meg glad, rørt og imponert.

  Takk for at du setter denne saken opp i lyset, slike ting må frem. Takk for at du bruker din «posisjon» som blogger til å fortelle tusenvis av mennesker om hva som faktisk foregår rundt om i verden.

 65. Må først og fremst sei det var utrolig bra gjort av deg og reise på denne turen.

  Eg sitter igjen med tårer etter å ha sett alle episodene og ikkje minst sitter eg igjen med utrolig dårlig samvittighet for at eg noen gang har klaga over livet mitt. Dette var en virkelig wake up call! Det er ikkje før man ser kor jævlig andre har det at man innser kor bra man sjølv har de! Synest det er utrolig flott at du deler opplevelsene og tankene dine rundt dette her. Eg merker dette er noe du vil gjøre noe med, om ikkje anna så har du værtfall overbevist meg om at eg må sette mye mer pris på det eg har og ikkje minst slutte å kjøpe klær og heller bruke dei eg faktisk har! Tusen takk for at du har åpna auga mine! Håper du fortsetter å åpne andre sine! Stor respekt til deg!

 66. ÅH, jeg kjenner at jeg blir SÅ irritert når jeg leser dette! Det er sånn, viktige saker eller den vonde sannheten gidder ikke media skrive om, og de som har makt drar i tråer på hva de vil folk ska få med seg og ikke. Jeg leste alt, så alt du både skrev og sa, og kan ikke si hvor mye jeg ble inspirert og imponert!!!

 67. Det er utrolig flott å se at du ikke gir deg, at du står på for andre og sprer informasjonen. Jeg visste ikke om serien før dette innlegget ble delt på facebook.

  Jeg må si at jeg er ekstremt skuffet over Aftenposten. Jeg følte det var den siste seriøse avisen igjen i Norge, så går de hen og viser at de har andre interesser enn opplysning av folket og å kunne utgjøre en forskjell når de har muligheten. Det er tydelig at penger driver alt i verden, og vi i Norge er ikke skjermet for dette. Jeg vil gjerne høre mer om hvorfor Aftenposten tok denne avgjørelsen, og hva de har å si i sitt forsvar.

  Stå på videre, du utgjør en større forskjell enn du kanskje føler på dette tidspunktet. Flott er du 🙂

 68. Får tilbake troen på norsk ungdom når jeg leser dette innlegget. Ikke alle er likegyldige til urettferdighet. Ikke alle er NAVer. Noen bryr seg og det er bra.

  Men det er alt for mange som velger å overse realitetene.

  Penger er makt, og makta rår. Desverre.

 69. Det er så gjennomført og det virker så ekte. Du skriver på en måte som gjør at man skjønner at dette ikke er meninger du kun har skrevet for at folk skal få et bedre inntrykk av deg (som det faktisk virker som når noen andre bloggere prøver seg på litt sånne typer innlegg), men at du gjør det for å hjelpe de som kanskje trenger det mest.

  Gratulerer med et meget inspirerende innlegg, hvertfall for min del. Morsomt at det nok en gang bevises at man kan ikke vite hvordan en person faktisk er, basert på blogg og/eller hva man ser gjennom TV-skjermen.

 70. nå har jeg sittet i 2 timer og lest og sett på alle filmer, og jeg har grått 90 % av tiden. virkelig. jeg er så rørt, og jeg er så glad for at du gjør dette. ingen har noensinne inspirert meg så mye, og gitt meg så mye glede gjennom en pc-skjerm. det du gjør for tekstilarbeiderne er helt ubeskrivelig, jeg har virkelig ikke ord for hvor godt det er å vite at det finnes personer som deg her i et av verdens rikeste land. for det trenger vi, vi trenger å få folk til å åpne øynene og gjøre noe med dette. for det kan ikke fortsette. i skrivende stund er det tusenvis av folk nede i kambodsja og andre land som driver tekstilindustri, og det blir fortsatt ikke gjort noe med det. tiden går, og folk sulter. det er helt for jævlig. men – så har vi blant annet deg – som prøver å forandre dette. jeg har aldri lest bloggen din før nå, og jeg kan med hånda på hjertet si at dette er det beste innlegget jeg noen gang har lest på en blogg. jeg har lest mange blogger, men kommenterer aldri. dette innlegget fortjente en kommentar. aldri gi opp det du har klart, for det er gull verdt. tusen tusen takk for alt du gjør!!!! du er fantastisk

 71. Jeg er helt enig med deg! Stå på, disse menneskene trenger hjelp! Og jeg støtter deg sammen med flere andre kan vi gjøre en fårandring! ^^

 72. Veldig bra. Er selv en gammel mann, men har aldri mistet troen på ungdommen. Du er en av de som bekrefter det. Norge og verden trenger slike som deg.

  En fri presse skal være den fjerde statsmakt, men fungerer ikke slik når økonomiske eller ideologiske interesser står på spill. Vi lever i den villfarelsen i dette landet, at alle samfunnsaktører er ærlige og har de beste hensikter. Slik er det dessverre ikke. Noe av det viktigste vi har i et demokrati, er ytringsfriheten, og den skal en uavhengig presse forsvare med nebb og klør. Det er bare det at en uavhengig presse finnes ikke. Det er nemlig ikke bare politisk uavhengighet som er viktig. Det er nesten viktigere å være økonomisk uavhengig – og hvem er vel det? Det vil alltid være særinteresser som på et eller annet tidspunkt, blir utfordret. Det være seg eierinteresser, eller så enkelt som å «bite» den «hånden» som mater en. Dette bør ikke overraske noen. Ei heller provosere noen. Det burde heller si oss at vi bør være kritisk til det pressen serverer oss, og aldri tro noen gang at vi får den hele og fulle sannhet om det som blir «servert».

  Derfor trenger vi mange som deg. Du og alle andre som er som deg, er den beste garantien vi har for at demokratiet vårt kan bestå!

 73. Står bak deg 100% på dette, modig gjort og ikke minst beundringsverdig at du bruker den stemmen du faktisk har til å få dette fram i lyset og øke oddsene for en forandring. Stå på, og ikke gi deg! Stor klem.

 74. Jeg underviser i geografi på vgs, der elevene skal lære om forskjellen på fattig og rik.

  Jeg vet ikke om jeg klarer å få dem til å forstå hva grådighet kan få mennesker til å akseptere, men jeg gjør et ærlig forsøk, og bruker blant annet filmklippene fra Aftenposten.

  Dette er moderne slaveri, men er akseptert fordi man påstår at ren kapitalisme er demokratisk. Med små menneskelige og empatiske grep kunne så mye blitt enormt mye bedre, og som flere skriver her, penger er makt. Makt til å utnytte fattige for å selv bli rikere.

  NIKE for eksempel, kunne med 16% av sitt markedsføringsbudsjett gitt 300 000 arbeidere i Indonesia en lønn de kan leve av, men de «eier ikke fabrikkene» og «har ingen skyld». Det er ikke umulig for disse gigantselskapene å gi ut noen millioner mindre i utbytte, eller bruke noen millioner mindre på markedsføring, men de vil ikke.

  Grådighetskapitalisme er dagens «Klondyke» (gullrush), profitt og utbytte skal maksimeres, koste hva det koste vil for verdens fattige.

  Stå på videre Anniken!

  Alt for mange i dette landet (og andre land) som fortsatt ikke aner noe om dette problemet i verden, og DET gir gigantkjedene makt.

 75. Så klart hjelper det å slutte å handle på hm.

  Da ser de at de må gjøre noe for å få kundene tilbake. Det hjelper hvertfall ikke å reklamere for dem. Du sier i en av videoene at du ikke går inn på hm en gang, det synes jeg er god hjelp!

  Ellers ett supert innlegg med et viktig budskap:)

 76. Det jeg elsker med deg er de fantastiske, bra kommentarene du slenger tilbake til de som tror de vet alt! Det er noe som gjør deg til en så utrolig bra blogger. Innleggene dine, innholdet, hvordan du skriver på, alt er perfekt. Stå på, Anniken! DU er et stort FORBILDE!!

  Vil også bare få med at du gjør en ufattelig, bra jobb når det gjelder dette. HM bør tape, du bør vinne. Ikke gi deg! Du har mange på laget ditt! Du inspirerer oss når det gjelder innlegg som dette. Ærlighet bør også HM lære seg. Håper de en dag innser at de ikke klarer å snakke seg bort, eller vinne denne kampen. Urettferdigheten skal bort! HM skal gi fabrikkene støtte. De kan redde liv.

 77. Fra nå av boikotter jeg H&M, og jeg skal virkelig prøve å få alle mine bekjente til å gjøre det samme!

 78. hei! dette er veldig bra! hvis jeg skulle gitt deg en oppfordring ville det vært å lage en underskriftskampanje som direkte skal gå til enten den norske regjeringen eller generelt norges politikere. Underskriskampanjen kan handle om at vi krever at Norge, som en nasjon med stor makt og innflytelse på verdenssamfunnet (og som har mye midler), må gjøre noe med dette og at vi krever at denne hjelpen inkluderes i deres partiprogram. Klarer du dette, noe jeg virkelig tror du gjør med ditt pågangsmot og dine lesertall, gjør du en viktig og stor forandring!

 79. tenker også at underskriftskampanjen kunne handlet om å rett og slett kanskje FORBY h&m og andre bedrifter med dårlige og ikke minst uetiske arbeidsforhold/lønn å etablere seg i Norge.

 80. Gleder meg til å gå på hm og spørre noen av de som jobber der om hvor klærne er fra! Folk er fæle.

 81. Dette er det første innlegget jeg noensinne har lest fra deg, og jeg må si jeg ble mektig imponert. Wow, for en jente, for et mot, for en engasjement, for en ambisjon! Jeg ble så imponert at jeg for første gang satte meg ordentlig inn i forholdene tekstilarbeidere lever under og satt som limt foran skjermen i to timer før jeg klikket meg tilbake til bloggen din for å se mer av deg. Og så kom forvirringen… På det første anntrekksbildet jeg møter bærer du nemlig en topp fra H&M… Beklager om jeg virker konfronterende nå; men om du vier så mye tid og energi på å eksponere H&M for det de er, og poengterer at det er de som er de verste av verstingene, ville det ikke da være naturlig å også boikotte klær fra kjeden…? Det er godt mulig det er en gammel topp (og det håper man jo at det er med tanke på engasjementet og empatien du viser i dette innlegget), men det virker motsigende for meg å reklamere for klær fra H&M kun et par innlegg før du skriver noe som dette. Jeg håper du tar dette som den saklige og nysgjerrige kommentaren den er, og ikke kritikk, og jeg håper på svar!

  Mvh

  Sara Elle

 82. Du er så utrolig sterk! Jeg skal bli som deg.

  Aldri gi opp selv om du ikke er en av flertallet og føler deg nok så dum!

  Jeg heier på deg! Du hadde vært en fin politiker 😉

 83. For et forbildet du er! alle burde hatt baller som deg å tørt å stå fram slik du gjør! får klump i halsen av å se i klesskapet mitt etter jeg har lest dette. Å fyr på med underskriftskampanjer, tror du har mangen lesere som er innterisert! – det er vertfall jeg!

  STÅ PÅ ANNIKEN!

 84. har sett gjennom alle disse videoene og var nesten helt på gråten når jeg var ferdig , det er jo helt forferdelig urretferdig det som skjer i forskjellige land. Det må ha vært både helt fantastisk samtidig som det må ha vært en helt forferdelig tur. Det der er noe som hadde gjort livsstilen til alle oss nordmenn en anen hverdag , hvertfall de som har et hjerte <3 kjempe stolt over deg Anniken!

 85. Det nytter på et vis med all den profilering du har gjort om denne saken. Etter at jeg postet serien på min egen vegg på facebook fikk jeg henvendelser av mange venner som fikk sine øyne åpnet, og lurte veldig på hva de kunne gjøre for å bidra. Så om det var mer informasjon tilgjengelig for hva man kan gjøre som privatperson for å forbedre dette ville det nok fått flere til å vurdere sin egen shopping, og hvor klærne var fra. Det var vanskelig for meg å svare på hva alle kunne gjøre, men jeg oppfordret til å slutte å handle klær fra kjeder som benytter seg av disse fabrikkene, stille krav og sjekke hvor det man kjøper er produsert. Jeg tror mange undervurderer sin egen kraft som forbruker.

 86. Dette var noe av det beste jeg har lest på lenge, det var bra du sto fram i media om dette får det var på tide at H&M fikk høre det og det sammen med Aftenposten. det var utrolig bra skrevet av deg.

  veldig bra at du ikke gidde deg for dette skal du ha all æren for.

 87. Jeg fikk øynene opp for innlegget ditt først idag, og jeg må si at jeg er imponert! I starten trodde jeg du var som alle andre bloggere, at du bare lot ting som dette gli forbi uten å gi lyd fra deg.. Men jeg tok så utrolig feil av deg, du er kanskje den sterkeste og mest inspirerende bloggeren jeg har vært borti! Syns det du gjør er helt utrolig, at du tør å si den meningen mange har, men som de fleste holder for oss selv! Stå på, du er ikke alene!

 88. Har fått stor respekt for deg og det du har gjort. Å ha medfølelse og empati for mennesker som er vanskeligere stilt er normalt i vårt samfunn, for de fleste oppegående mennesker. Men det å faktisk GJØRE noe, er det et mindretall som faktisk gjør. Du dro ikke hjem fra Kambodsja og fortsatte med ditt liv, og bare tenkte «jaja det er vel synd på de menneskene, men det angår ikke men» – du prøvde å gjøre en forskjell! Og selv om det ikke gikk akkurat som du ønsket, så har du iallefall klart å få oppmerksomhet rundt dette nok til at du ligger på 2. plass på blogg.no. Det er mange mennesker som leser blogg, så du når mange. Du har nådd meg og fått meg til å tenke over ting, og sikkert mange andre også! Fortsett å kjemp for det du tror på, selv om det bare er ett menneske som kjemper for en forskjell så kan det til slutt bli mange!

 89. Sterke, modige, flotte Anniken. Nå har jeg sett gjennom alle episodene, og jeg har grått og hulket. Dette var ikke kjekt å se. Stå på videre, du har alle oss bak deg og støtter deg.

  Du har ikke sviktet. Det er Norge som har sviktet, ikke du. Selv om jeg ikke kjenner deg, så gjør du meg stolt. Takk og pris for at det finnes mennesker som deg.

  Jeg heier på deg.

 90. ja ass anniken gå og hvis dem hva du har. Ikke mist mote og ikke mist håp, I got your back sis. Slutter å kjøpe klær fra h&m fra idag og dette er det første i lista jeg skal begynne å gjøre. Jeg elsker at du nevnte h&m selvom du fikk strengt beskjed om at du ikke skulle nevne noen butikker. Norge tørr ikke å være ærlig nok, de vikke svikte vennen dems, Sverige. fyfaen ass, tanken på at det var sverige som dyrket hele h&m dritten og tilslutt gidder de ikke å betale arbeiderne sine er så jævlig. Jeg hater mennesker som ikke er grateful og ikke appreciate’r arbeiderne sine. H&M har ikke respekt, disiplin og heller ikke medfølelse når det gjelder folk som sliter med livene sine for den jævla lønnen som de ikke klarer å betale. Også kommer H&M og skal være helt «Ja vi donerer penger til unicef og mange organisasjoner» fucka jævler, først og fremst MÅ DERE BETALER PENGER TIL ARBEIDERNE DERES OGSÅ ETTERPÅ GÅ OG FUCKINGS TENKE PÅ ANDRE ORGANISASJONER – ARBEIDERNE STÅR PÅ DERES HENDER, DE GIR SÅ MYE ENERGI, SÅ MYE PERFEKSJON I KLÆRNENE OG DERE GIDDER SØREN MEG IKKE Å TAKKE DEM???????!!! jeg har mistet all respekten for h&m – har aldri hatt stor respekt for dem heller.

 91. Åh. Tusen takk kjære Anniken, for at du kjører dette helt ut, det er det ikke mange som tørr! Du er knalltøff! Råbra jobba, jeg heier på deg, og er med å kjemper videre for denne saken, og for andre urettferdige saker i verden. Det er VIRKELIG på tide å åpne øynene til folk!!!

 92. såå bra skrevet! liker spessielt at du forandret deg gjennom reisen, for eksempel når du sa » Hvor mange er det som dauer her hvert år?» da fikk jeg er lite stikk i magen for å være ærlig

 93. Hvis alt som skal til for å bedre forholdene der nede med 10 kroner per plagg burde kjedene bare økt prisene med 10 kr da. Ingen hadde lagt merke til det. I stedet velger de å ikke gjøre det, noe som får meg til å innse at det ikke er så enkelt som noen tror å bare «Betale mer». Mer penger i lommene på folket i fattige land, vil gjøre at pengeverdien i det landet synker (inflasjon). At kjedene kjøper klærne av disse sweatshopsa er bare en side av problemet. Det andre er hvordan kyniske bakmenn faktisk driver fabrikkene.

 94. jeg har ikke ord for hvor fantastisk du er som person som gjør alt dette! du har mange i ryggen og jeg håper du ikke slutter å kjøre på! Jeg deler og snakker om deg og din historie til alle jeg møter, prøver å påvirke så mye som mulig! Tusen takk for alt du gjør!

 95. wow,

  du er virkelig ei fantastisk jente, det skal du ha!

  Jeg kjenner deg ikke, men jeg kjenner at jeg er stolt.

 96. Hei! jeg så serien når den nettopp kom ut, flere ganger om igjen. Jeg så den om igjen ikveld å har grått minst like mye som første og andre gang jeg så den. Det er så utrolig urettferdig! Verden er ikke sann, den er helt uvirkelig. Stakkars mennesker, de lever i et helvette og noen må gjøre noe med det! Vi skal gjøre noe med det, sammen!

 97. STÅ PÅ! Ikke gi deg. Gjennom dette innlegget har du opplyst meg (og sikkert mange flere) om ting jeg ikke ante. Det er så farlig lett å lukke øynene for sånt som dette. Herregud for en god jobb du har gjort, vær stolt av deg selv. Du har gjort (og gjør) et fantastisk arbeid for menneskeverd. Bein i nesa har du!

 98. nå gråter jeg.

  jeg har kjøpt masse klær fra h&m og lignende butikker og har aldri tenkt over hvem som egentlig lager disse og hva de får betalt! jeg kjøper mye klær, og det er svindyrt.. rett og slett!

  dette rørte meg veldig. jeg er bare 13 år og vet egentlgi ikke så mye men dette syntes jeg ikke er helt greit.. jeg klager på mamma hvorfor jeg ikke får noe penger til meg selv, vi har ikke råd til merke klær så det går for det meste i bikbok og vero moda osv.. i år har jeg hatt sommerjobb og tjent masse penger, de brukte jeg til skolesekk og utstyr. jeg betalte også hunden min selv.

  nå skal jeg beklage til mamma<3

  tusen takk Anniken! du har inspirert meg, du er mitt forbilde

 99. du er ei klok jente anniken! og du har virkelig prøvd å få noe ut av denne serien! mens aftenposten bare er ute etter lesere etc. takk for at du prøver iallefall! verden må bli bedre, virkelig. har troen på deg! 😀

 100. Kjære Anniken.

  I Aftenposten er vi utrolig stolte av Sweatshop og imponert over dere som våget å delta på dette. Dere gjorde en imponerende innsats, og jeg liker engasjementet dere hadde og har. Likevel må jeg presisere: I Aftenposten lar vi oss verken skremme eller presse av Hennes & Mauritz. Ikke av andre store aktører heller. Tvert imot, vår jobb er å overvåke makt. Og de store kjedene har makt. Men Aftenposten må forholde seg til norsk jus og norsk presseetikk. Det betyr at vi må kunne føre sannhetsbevis for artikler vi trykker. Det er forskjellen på Aftenposten og en personlig blogg. Selv om vi er uenige nå, oppfordrer jeg deg til å ta vare på ditt engasjement. Ta gjerne kontakt med meg om det er noe du lurer på angående våre redaksjonelle vurderinger. Ønsker deg og dine en fin helg. mvh Håkon Borud, nyhetsredaktør i Aftenposten.

  • Anonym: Har fortalt før at dette er ett klipp som er klippet om. Jeg snakker om hvor mange som dør fordi de kjører scooter der nede med spedbarn og oppover, uten hjelm og flere på en scooter. Det er hvorfor jeg sier akkurat dette. Men sånn er tv, og klipping er noe man aldri har noe kontroll over.

   • The Hippiecrit: Å slutte å handle på hm, har egentlig ikke en stor innvirkning. Arbeiderne der nede har selv sagt at de ikke vil ha boikott mot hm, netttopp fordi da blir de sittende med null lønn. Det er ikke det de vil, de vil ha endring.

 101. Utrolig interessant serie! Man får virkelig et nytt syn på industrien. Men må si at den genseren du har på deg i introen hvor du snakker om deg selv i episode 1 var veldig fin. Hvor er den fra? 🙂

 102. jeg har veldig stor respekt for både ditt arbeid og deg. du er virkelig en inspirasjon og et forbilde, for vi trenger flere som deg!

  jeg heier på deg!

 103. Hei Anniken.

  Jeg har ikke vært spesielt mye inne på bloggen din før, men så en link på facebook til dette innlegget i går. Jeg leste gjennom hele innlegget to ganger og må si jeg ble veldig imponert over pågangsmotet ditt og måten du har håndtert hele denne situasjonen på. Du bør være stolt over deg selv! Jeg tror at du har klart å vekke mer engasjement hos dine lesere, og faktisk flere utover det også – og da snakker vi om ganske mange personer. Personlig har jeg nevnt deg, denne saken og dette innlegget til 3 personer i løpet av dagen, og dersom flere enn meg gjør nettopp det vil budskapet ditt nå ut til mange.

  Ironisk nok startet dagen min i dag med at Aftenposten ringte meg og gav et «utrolig bra tilbud» (som personen som ringte selv sa) på et abonnement fra de. Jeg svarte at jeg etter å ha lest om saken din hadde fått et noe negativt syn på måten Aftenposten håndterte saker på og takket nei i denne omgang. Personen som ringte meg ble veldig nysgjerrig og sa at han med en gang skulle gå inn å lese innlegget ditt selv, samt melde min mening om Aftenposten videre.

  Det er så viktig at media tør å stå på sitt og tør å ytre saker som kanskje inneholder negativ omtale av store aktører som H&M, og jeg tror du gjennom dette har vært på å gi både Aftenposten og andre en tankevekker!

 104. Du skjønte det her først nå..? Vel duh.. Media er bare løgn å bedrag…….

  Bra du sprer ordene ihvertfall 🙂

 105. Ikke gi deg, stå på! 🙂 Du har mulighet til å nå ut med informasjon til svært mange, det vet du. Jeg handler ikke klær så ofte, men jeg lover deg å mase på betjeningen om hvor plagget er sydd neste gang, og hvordan forholdene for arbeiderne der er. Jeg er bare en av mange som tilfeldigvis kom over serien dere var med i (og jeg er gammel nok til å gi f. i om jeg skulle irritere en butikkansatt eller lage litt kø…), fortsett det du har begynt på! Om Aftenposten feiger ut fullstendig kan du vel prøve en annen avis? Lykke til!

 106. Kjempe bra! Stå på videre for det som er rett! Har selv møtt flere personer på mine reiser som har jobbet på slike klesfabrikker. 18 timers arbeidsdag, med nesten null lønn. Du er tøff som står frem slik som dette!

  – Hanne

 107. wow, du er fantastisk flink og jeg får gåsehud av å lese det du skriver. Jeg har enormt stor respekt for deg og alt det brae du får til!

 108. Imponerende at du engasjerer deg slik du gjør. Flott at du har reist til et fattig land som Kambodsja og satt deg inn i forholdene mange der lever under og ikke minst: sprer de urovekkende opplysningene videre til hvermannsen. Stå på!!!

 109. Hei! Utrolig bra skrevet.

  Vil gjerne vise deg en side/klesmerke som heter https://www.krochetkids.org som jobber for at kvinnelige arbeidere får sine rettigheter og at de får det de fortjener. Det du bestiller defra har alltid en merkelapp signert av hun som har laget det. De hjelper utrolig mange, og synes saken deres er utrolig bra!!

 110. Akkurat nå er jeg veldig provosert, og litt sur. Du sitter å kaller disse menneskene i HM for idioter, og derfor føler jeg at jeg har den rett til å kalle deg en idiot. For disse menneskene i hm er mennesker, med følelser, akkurat som deg.

  Jeg er veldig imonert over deg, på mange områder. Du er fantastisk vakker, virker som en sterk jente som har opplevd mye, en god blogger (fast leser) og en tøff jente som var med på denne reisen til kombatsja. Men det å kalle noen mennesker idioter, bare fordi du er uenig med de, blir helt feil. For jeg er uenig med deg i akkurat denne saken. Skal jeg da kalle deg en idiot? Du lurer nå kanskje på hvem jeg er? Jeg er en 18 år gammel jente som jobber i HM. Verdens beste jobb, som jeg trivs godt i. Gode kollegaer, en utfordrende hverdag, og overskjefene i HM som du merker bryr seg om de ansatte. Jeg synes det vi så i Aftenpostens dokumentaren var ubeskrivelig trist. At disse menneskene har det slik er helt grusomt. Men du har ingen beviser på at HM er den «slemme skurken» i denne saken. Bare fordi HM en en stor og vellykket bedrift som klarer seg mye bedre enn mange av de andre klesbutikk kjedene, så skal HM henges ut? Er dette rettferdig? Kanskje en grunn til at HM ble så forbannet. Har du tenkt på at grunnen til at Aftenposten ikke ønsker at du skulle nevne HM så mye kan være fordi HM faktisk er uskyldige, og at Aftenposten bare nevner HM fordi det blir en bra historie, som gir bra med penger? Hadde HM invitert dere til hovedkontoret vist de hadde hatt noe å skjule? Eller kan det være at de inviterte dere dit for å legge alle kort på borde, å vise hvordan det egentlig er? Vise at dere har misforstått, og tar helt feil. For å beskylle noen, når man ikke har ordentlig bevis, og når det faktisk ikke stemmer, er noe av det verste man kan gjøre. Vi i hm er veldig opptatt av denne saken med barnearbeidere, og arbeidere med liten lønn. Hm har ingen fast fabrikk de kjøper klær av, men bruker hele tiden ulike fabrikker!! HM er opptatt av at deres klær ikke skal blir laget av små barn, i dårlige forhold. Det skal ikke være arbeidere (kvinner) med dårlig lønn. Klærne til hm skal ikke lages med materiale fra dyr som ikke misbrukes og som ikke har det bra.

  Så nå spør jeg deg, kjære Anniken. Har du bevis på at HM er den store synderen. Kan jeg få se? Eller går du bare imot disse, fordi det er noe «alle» sier «bare» fordi HM er en så stor kleskjede. Hva med bik bok, Gina tricot, Cubus, kappal og mange av de andre forholdsvis store kleskjedrne?

  Når jeg først er så godt i gang, vil jeg fortelle deg at vi også er veldig bevist på at dyrene på farmene som brukes ikke skal mishandles. Og så fort HM får høre noe om at farmen ikke behandler dyrene bra, blir dette sjekket nøye. Stemmer dette, velger selvfølgelig HM å ikke bruke denne farmen videre!

  Du kjemper for din sak, jeg kjemper for min!

  -Silje, 18

  • Silje: Har du i det hele tatt tenkt over hvorfor HM er så vellykket? Har du noengang latt den tanken spire hos deg? HM er en veldig veldig veldig vellykket bedrift fordi de produserer BILLIG og selger dyrere. Og ja, det er desverre sånn denne verdenen er. Så fint at du trives på jobben, og det tror jeg på også:) Haha, er vel ingen som har nevnt arbeidsforholdene der. Men du snakker desverre ut om veldig lite erfaring. Jeg vet hva jeg så nede i kambodsja, hvor mange mennesker jeg snakket med som hadde mistet familie fordi de sultet i hjel Silje. Jeg så mennesker som ikke hadde råd til en fordømt O.B når de hadde mensen. Jeg så mennesker kjempe seg igjennom en dag der de svimte av, der de ikke fikk ren luft, der de kollapset og der mennesker ikke hadde råd til legehjelp og dør av en rennende nese. Dette er arbeidere som skulle hatt det LIKE fint på jobben sin som det du har. Har du tenkt over det? Du er på den høye stigen her, men hva med alle under deg, som også jobber for hm? Hva med disse menneskene som har like mye rettigheter til å ha en lunsj på jobb, kunne gå på do eller ha en times pause? Har det noengang falt deg inn? Hvis ikke så burde du det nå. Dette er mennesker som jobber akkurat sånn som deg. Men de lever desverre ikke i Norge og kan søke seg en jobb i HM. Jeg kritiserer deg ikke for å jobbe i hm, det er sikkert en fin jobb. Jeg kritiserer de som ikke gjør jobben sin i dette samfunnet. At aftenposten ikke ba meg nevne hm var IKKE fordi de mente de var uskyldige. De var så enige som meg og alle andre på dette opplegget at du ikke aner engang. Dette er en svikt og hvilken part du velger å stå med er egentlig ett fett for meg. Der har du din mening, men vet du hva? Nå fikk du nettopp min:)

 111. Hei Anniken! Jeg har sett på serien opptil flere ganger og jeg kjenner jeg blir forbanna når jeg ser hvor lite de tjener på en så utfordrende og utmattende jobb. Verden er så urettferdig, det er en grunn til at jeg boikotter butikker som HM og merker som Tommy Hilfiger, rett og slett pga dårlige arbeidsforhold og barnearbeid. Jeg vil ikke støtte dette! Flere ungdommer her i landet burde virkelig se den serien, det er det mange som faktisk trenger.

 112. Ikke gi opp! Du er en sterk, realistisk, modig og våken person. Du kan nå kjempe langt om du ikke gir opp. Du har utrolig mye gøts og sier ting som det er, lever deg inn og får andre til og også leve seg inn. Jeg har så stor respekt og tillitt til deg og jeg tror du begynner å bygge deg opp en slik respekt og tillitt hos veldig mange. Respekt og tillitt er makt. Og jeg vet du vil bruke den riktig! Stå på!

 113. Har ikke ord for hvor mye jeg beundrer deg, Anniken. Jeg er så glad for at det finnes mennesker som deg som innser hvor viktig det er å bruke sin stemme for å hjelpe andre som ikke har det så bra. Selv donerer jeg penger månedlig til både den ene og den andre hjelpeorganisasjonen, og jeg prøver å skrive under på så mange kampanjer som mulig. Du er tøff som ikke gir deg! Stå på Anniken – du gjør en utrolig jobb!

 114. Har alltid likt bloggen din Anniken, og personligheten din (slik jeg oppfatter den gjennom bloggen) og jeg blir positivt overrasket gjentatte ganger. Blir så glad når jeg ser bloggere som bruker bloggen sin til å få fram ting som dette, som ikke gir seg, og som ikke er redd for å si hva dem mener.

  Serien gir virkelig inntrykk, og jeg synes det er så bra at DU ikke gir opp – selv om mange rundt deg gjør det. Er helt tydelig at ikke alle her i kommentarfeltet er komment like langt i livet som deg. Stå på videre <3

 115. Mange tårer ble felt når jeg så episodene om de forferdelige forholdene i Kambodsja. Jeg har delt lenken og skrevet innlegg på Facebook og håper mange av mine venner vil dele videre. Jeg kommer ikke til å sette min for innenfor H&M sine dører igjen før endringer er gjort, og de flotte syerskene får alt de fortjener. Du er en flott og inspirerende person, og jeg skal gjøre så godt jeg kan for å spre ordet. Stå på videre, og sammen skal vi få dette til!

 116. Utrolig flott skrevet! Et av mine mål i livet er å dra til et slikt sted for å virkelig oppleve det vi ser på TV og Internett, jeg vil få det blåst i fleisen slik at jeg vil få bedre perspektiv på hvordan verden faktisk fungerer. Jeg ønsker en «WOW-opplevelse», en vekker. Jeg prøver å være bevisst på ting som angår den 3. verden, men jeg kjøper jo likevel klær i kjedebutikkene, og telefoner produsert i utviklingsland.

  Jeg gjør jo ikke noe for å hjelpe de, men jeg vet ikke hvordan. Jeg kan jo selvsagt slutte å kjøpe klær på H&M, men jeg har jo ikke alltid råd til å kjøpe klær andre steder, hvor arbeiderne kanskje har bedre forhold. (har du noen eksempler på slike kjeder, som ikke koster en formue). Det er jo heller ikke alltid det frister å kjøpe klær på Fretex.

  Hvor overfladisk høres jeg ikke ut nå? Jeg er bekymret, men ikke bekymret nok til å handle brukte klær. Mennesker dør, for at jeg skal slippe å bruke andres klær. Jeg skammer meg. Virkelig. Og det er nettopp derfor jeg som mange andre trenger en vekker.

  Derfor synes jeg det er helt supert at du faktisk går i mot Norges største avis og H&M for å gjøre en forskjell. All respekt til deg for dette!! Skulle ønske jeg kunne bidra, med noe annet enn å signere. Skulle ønske jeg kunne gjøre noe fysisk, se det selv med egne øyne. Det er jo helt forferdelig at det skal være slik i verden!

  – Stå på videre, flotte Anniken! Jeg har troen på deg, ditt engasjement gjør meg stolt.

 117. Kom ikke over «Sweatshop» serien før i kveld, å kan ikke si annet enn at tårene rant lenge etter at siste episode var ferdig. Du er utrolig modig og inspirerende som tør å gå mot et så stort selskap som H&M, og si akkuratt det du mener, vise den virkelige nakene sannheten. Utrolig dumt at Aftenposten feiget ut når det virkelig gjalt, men det er vell forsatt mulig å stille opp hos H&M med et kamera i hånden og filme hele møtet, så har du et bevis, så uansett hva dem sier, kan du(vi) spre virkeligheten på nettet? Masse lykke til videre, men håper du tar deg litt pauser fra alt dette også. Fantastisk at du er så motivert og engasjert, men berdre å gi seg selv pauser, så man kan være engasjert over lenger perioder, enn å brenne seg ut fullstendig på kort tid. Ta vare på deg selv også i alt dette. 🙂

 118. Jeg tror på deg når du forteller alt dette grusomme. Mennesker som ikke en gang har råd til å kjøpe ob. Det er helt forferdelig. Det er ufattelig trist. Og jeg får vondt dypt inn i hjerteroten min når jeg tenkte på at så mange mennesker har så liten lønn, at de må leve i slike forhold. Dokumentaren gjorde et veldig stor inntrykk på meg. Jeg ble helt rørt da jeg så den. Vi i Norge er kjempe heldig, og burde være mye mer takknemlig for de tingene vi ser på som en selvfølge i livet vårt! Men du vet ikke, og du har ingen konkrete BEVIS på at disse kvinnene med så liten lønn på fabrikkene lager klær som HM selger. Hm passer på at alle arbeiderne deres, ikke bare de i Norge, men også i fattigere land, skal ha det bra. De har ikke faste fabrikker de forhandler med, men de bruker alltid ulike. Ja, det er mange kvinner som jobber på fabrikker som lager klær som selges til kles kjeder som får dårlig lønn. Ja, det er helt grusomt at det er slik, og det er bra du kjemper for det. Verden burde ikke vært slik, og det er bra noen tørr å gjøre en forskjell. Creds to you for that!! 🙂 men jeg skjønner virkelig ikke hvor du drar inn en uskyldig kjede som HM? Istedenfor å bruke mye energi på å henge ut en kjede som du ikke har virkelig bevis på at gir arbeiderne sine lite lønn, burde du kjempe mere for å finne ut hvilke kjeder som virkelig bruker fabrikker som gir så dårlig lønn, og heller henge ut de. For det er de som er duster, og det er de vi må få en stopper på.

 119. Kjære Anniken. Du er en fantastisk jente, og det du gjør i media er så utrolig viktig. Jeg er selv lidenskapelig opptatt av rettferdighet, men mitt hovedtema er dyrenes rettigheter, også kommer faktisk mennesket i andre rekke. Men dette innlegget er oppsiktsvekkende! Jeg har selvfølgelig alltid visst hvordan klesindustrien er, og hvor ødelagt samfunnet har blitt av penger og mer penger. Men nå fikk jeg virkelig lyst til å gjøre en forskjell! Og dette for både dyr og mennesker.

  Stå på!! Du er utrolig.

  • Silje: ingen bevis? Nei fordi Aftenposten klippet bort alt som hadde med hm å gjøre kjære deg. Les deg litt opp om saker på Internett så kan jeg love deg at du finner ganske så mye mot hm opp igjennom tiden. Jeg forstår at du ser godt på hm og det skal du få lov til også. Det er jobben din. Men dette foregår enten du vil eller ikke. Disse jentene jobber for hm og mange andre i en og samme fabrikk. Jeg skjønner ikke at du må ha en merkelapp i hånden for å forstå det.

 120. Dette var virkelig bra skrevet Anniken. Vil også oppleve noe slikt, for det virker virkelig bra å se. Skal få det til når jeg blir voksen:) HM har fine klær da, men får litt dårlig samvittighet når jeg ser lønnen de får og hvor mye de jobber for at vi skal kunne ha masse klær i Norge. Men har egentlig ikke trua på at det kommer til å forandre seg med årene heller jeg da. Dette er virkelig noe vi burde ha i bakhodet når vi handler klær. Klem!!

 121. måtte nesten kopiere det teiteste innlegget på bloggen din:))………….denne personen må jo jobbe for HM..Eller være et menneske med stor sjalusi innebygget mot deg. Er jo henne som ikke vet hva hun prater om.. JA JA…………………..( Beklager å måtte si det, men du vet virkelig ikke hva du prater om når du langer ut mot H&M. Hvor mye de faktisk gjør og bidrar til i forholdt til så mange andre klesprodusenter. Merker jeg blir litt flau på dine vegne når du faktisk ikke har rett fakta. Les deg opp, så kan du snakke om rett og galt og prøve å redde verden/få PR/flere lesere) Stå på ANN du er tøff. Denne frøkna er ikke det!!

 122. Kjære Anniken! Du er utrolig tøff som tør og vil ta kampen opp mot de sterke kapitalkreftene. Jeg har jobbet i. Kambodsja i 10 år, og jeg veit at det er et vanvittig brutalt samfunn overfor de fattige og eiendomsløse. Vi må alle gjøre vårt, og som du skriver kan man støtte via Fremtiden i våre hender. LO jobber også med tekstilarbeiderne i Kambodsja. Alt godt til deg! Ungdommer som du gjør at jeg er sikker på at verden vil bli bedre sjøl om det går med museskritt!

 123. Anikken, kan eg hjelpe?! Det ideelle erså definitivt å få dei store kjedane i kne, men dei har så stor makt, at dei kan gjere akkurat det dei vil på bekostning av andre menneskers liv. Har du kontaktar i fagforeningane, eller kvinnegruppene eller noko som helst, sånn at me kan sende pengar direkte til dei berørte, gje dei litt rom mens dei sloss vidare? Det vil ikkje hjelpe alle, så kampen mot makta må fortsette også her, men det vil gjere ein stor skilnad i allefall for nokon. Og når dei kjem seg litt opp, kan dei hjelpe andre som er litt under. Western Union er ein temmeleg grei måte å sende pengar på, har brukt den vegen for å hjelpe ein indonesisk familie over nokre år. Eg ynskjer deg alt det beste i kampen vidare. Mvh Hildegunn

 124. Synes at alle såkalte billigklær kunne kostet littegrann mer, og det burde blitt satt større krav til fabrikkeierne. Arbeiderne trenger jo jobben sin, men tror absolutt at vi her hjemme har råd til å bruke en 20 kr ekstra pr. plagg for at de kan få bedre vilkår.

 125. Du er veldig sterk Anniken! Virkelig et stort forbilde. Dersom alle hadde tenkt som deg og kjempet for andre like mye som du gjør, hadde det ikke vært noe urettferdighet i verden. Ingen krig eller fattigdom. Du utgjør virkelig en forskjell, og det skal du være klar over! Det du har klart og nå kommer til å oppnå, er en inspirasjon til alle som ønsker å gjøre en forskjell, men ikke tør. Du har bevist at en enkel person faktisk kan utgjøre en forskjell, og det står det enorm respekt av!

 126. Jeg har litt delte meninger om dette. Det er helt forferdelig at arbeiderne skal ha det slik, men.. Jeg tror på at H&M heller ikke har så gode forhold for arbeiderne som syr klær, likevel synes jeg det blir feil at du henger deg opp i H&M når de har en liste over alle fabrikkene de bruker: https://sustainability.hm.com/en/sustainability/downloads-resources/resources/supplier-list.html, i tillegg har de en årlig rapport om fabrikker, mer miljøvennlig og etisk produksjon osv.: https://sustainability.hm.com/content/dam/hm/about/documents/en/CSR/reports/Conscious%20Actions%20Sustainability%20Report%202013_en.pdf.

  Jeg sier ikke at H&M er perfekt, men jeg ville heller fokusert på å få forandring fra de kleskjedene som gjør minst på dette området, ikke på HM som faktisk prøver.

 127. Så du mener at bloggere har mye makt? Yeah, right. Det er vel og bra med engasjerte folk, men alvorlig talt, det er nærmest umulig å ta deg seriøst med det pornoaktige forsidebildet du bruker. Liggende halvnaken med påtatt trutmunn? Hva skal det være godt for?

 128. Takk for at du ikke gir opp og gjør det du kan til å hjelpe dem. Takk for at du er som du er, takk for din ærlighet. Takk for inspirasjon. Jeg skal sende dette videre. Fremtiden ER i våre hender.

 129. Synes det er veldig bra det du står for, og at du virkelig vil nå langt med denne saken.. Men siden du er ute etter å «ta» H&M og sett hvordan klærne deres blir lagd. Er det ikke litt dobbelmoral å ha på seg klær og smykker fra H&M da? Ser flere av outfit bildene dine har du på deg topper osv fra H&M.. Hvis du først skal gå så kraftig i mot. Gjør det hele veien 🙂

 130. Kjempebra innlegg!

  Ble så glad da jeg leste dette 🙂

  Det er så utrolig bra du jobber for denne saken og jeg beundrer virkelig pågangsmotet ditt! YOU GO GIRL! Jeg har selv bodd i Kambodsja i fem måneder og har virkelig fått blitt kjent med kulturen og mennesker der og jeg vet godt hvordan situasjonen er der. Det er så urettferdig at de skal få så dårlig lønn for at vi skal få muligheten til å kjøpe billige klær.. Jeg er med deg i kampen for tekstilarbeiderne!

 131. Kjære Anniken, jeg aner ikke om du leser dette eller om du bare vil skumme deg gjennom den første setningen å tenke «sikkert en hyggelig kommentar.»

  Men jeg vil i hvertfall bare si til deg at du har virkelig blitt et fantastisk menneske. Jeg kjenner deg ikke, jeg har heller aldri kjent deg, men jeg kan føle din forandring. Du har alltid vært en fin person du, men den personen du er nå… Det er ikke lett å forklare, men det er noe sjelen din utstråler. Noe virkelig vakkert.

  Jeg vet at du slitt med dine ting og hatt mye vondt i deg, men det indikerer bare styrke.

  Du kan få til absolutt alt du vil, og ved å være så sterk og modig som du er nå, kan vi kanskje klare å hjelpe disse jentene på disse fabrikkene.

  Folk er alt for trangsynte og tenker at de kan ikke gjøre noe.. men hvis alle tenker slik, er det jo ikke rart at vi ikke får gjort noe.

  Dette store steget du har tatt, Anniken, kan inspirere folk til å ta det samme steget. Du er vanvittig modig som går i mot en stor kleskjede som H&M, og jeg vet at du kan klare alt du vil. Vi skal hjelpe de tekstilarbeiderene der nede! Vi skal ikke gi opp! DU må ikke gi opp!

  Du er en stor inspirasjon, og med din vilje og ditt mot, kan faktisk tekstilarbeiderene få et bedre liv. Det var meningen at du skulle dra ned dit for å kjempe for dem. Det var ikke uten grunn at det var akkurat du som ble valgt til å delta i prosjektet.

  Stor klem til deg for å ha skrevet dette innlegget, du er fantastisk!

 132. Kommenterer aldri på blogginnlegg, men må si at denne saken har truffet meg helt.

  Har alltid selv vært typen som ønsker rettferdighet for alle, og må si det gjør godt å se andre kjempe for nettopp dette. Derfor ønsker jeg å bare si «Stå på!» og ikke bry deg om hva andre måtte mene om det du gjør, selv hvor «mektige» de måtte være.

 133. Fyflate! Veldig bra innlegg, Anniken! 🙂 Jeg kjenner jeg blir skikkelig provosert. Norge er et godt land å bo i og vi er heldige som har det sånn vi har det, men som du sier i serien «jeg er like mye verdt som denne jenta foran meg», og de fortjener å tjene mer enn bare 3$m, leve bedre og ha bedre arbeidsforhold :O Jeg må ærlig si at jeg har mange klær fra HM, men fra nå av skal jeg helt seriøst sjekke hvor klærne jeg kjøper kommer fra! Du er en inspirasjon for mange, Anniken. Du har i hvertfall blitt det for meg nå i dag etter at jeg fikk se disse videoene, og å har lest det du har skrevet. Jeg synes du er utrolig tøff som tørr og kjempe imot. Jeg heier på deg og kjemper nå med deg 😀

 134. Til Silje personen; Når du først sitter og anklager andre fordi de ikke har null bevis og kan dermed ikke mene at det er slik eller sånn – Så vil jeg si til deg at du selv ikke har bevis på at H&M adminstratørene i Stockholm bryr seg om mennesker i asiatiske land som arbeider for H&M hvor de produserer klær. Jeg vil vennligst be deg å skikke rundt i internett hvor det kommer faktisk gode kilder på at det er _Faktisk_ sant at de lever forferdelig for jobben sin. Det har faktisk kommet over i nyhetnettsider angående hvordan tragisk folk har det. Sjekke denne ut; https://www.independent.co.uk/life-style/fashion/news/21-workers-die-in-fire-at-hm-factory-1914292.html – 21 arbeidere døde i brann i H&M fabrikk. Sjekk denne også; https://www.dailymail.co.uk/news/article-2332652/Beyonce-H-Ms-Bangladesh-sweatshop-scandal-employees-forced-work-days-end-face-sexual-abuse-child-labour-rife.html – Beyonce har blitt kritisert fordi or å være ansiktet av klær giganten H&M Bangladesh sweatshop skandalen der ansatte blir tvunget til å jobbe i dagevis, står overfor seksuelle overgrep og BARNEARBEIDT er utbredt. Grunnen Annijor.blogg.no nevner bare H&M fordi H&M er så stor klesbutikk som tjener milliarder kroner på klærnene sine OG fordi H&M har den største utbredelsen når det gjelder sweatshop frabrikker i asiatiske land. Om du jobber i H&M eller ikke, spiller ingen rolle – Det er ikke det vi prater om. Du har ikke giddet å lete etter «bevisene» dine selv engang, og du som person, sier at du er «uenig» når du har ikke giddet heller å tenke på en annen perspektiv og finne ut om det annijor.blogg.no sier er faktisk sant eller ikke. Men frykt ikke, jenta her som skriver dette her skal gjøre leksa for deg, ved å fortelle deg om det er sant eller ikke; Det er sant. Og ikke kom med » hvis flere kilder» for du har en PC der selv, du kan bruke GOOGLE, søke inn foreksempel «H&M sweatshop factory» og klikke på linker. Hvis du ikke vet engelsk så kan du bruke Google translate. Gjør leksa di før du prater miss princess.

 135. Du er helt fantastisk, Anniken! Stå på:) Utrolig bra innlegg, du inspirerer virkelig.. Det er ikke mye jeg kan gjøre som enkeltperson, men jeg skal i hvert fall holde meg unna H&M og diverse andre butikker som har klær fra fabrikker hvor forholdene er så dårlige. Verden er så urettferdig

 136. Jeg har litt delte meninger om dette. Dette er helt forferdelig at arbeiderne skal ha det slik, men.. Jeg tror på at H&M heller ikke har så gode forhold for arbeiderne som syr klær, likevel synes jeg det blir feil at du henger deg opp i H&M når de har en liste over alle fabrikkene de bruker: https://sustainability.hm.com/en/sustainability/downloads-resources/resources/supplier-list.html, i tillegg har de en årlig rapport om fabrikker, mer miljøvennlig og etisk produksjon osv.: https://sustainability.hm.com/content/dam/hm/about/documents/en/CSR/reports/Conscious%20Actions%20Sustainability%20Report%202013_en.pdf.

  Jeg sier ikke at H&M er perfekt, men jeg ville heller fokusert på å få forandring fra de kleskjedene som gjør minst på dette området, ikke på HM som faktisk prøver.

 137. utrolig bra skrevet. Så alle videoene og de satte virkelig støkke i meg, ble veldig rørt! Begynte faktisk å grine, og jeg er ikke typen som blir lett rørt eller feller en tåre så fort. selv om det er flere sider av saken, så tror jeg dette er em utrolig viktig en, stå på!

 138. De aller største skjedene/bedrifter i verden styrer hele verden og media, trist men sant. De bestemmer hva du skal lese, bli underholdt av, hvordan du ser verden, hva du spiser etc, de kontrollerer oss alle i den vestlige verden. Vi har det…. «bra». Men ekte, menneskelig verdi blir LITE tatt hensyn over i hele verden. Vi kan ikke alltid vite hva som foregår bak fasaden, det er som oftest så grusomt og det er et følsomt tema for de aller største, mektigste skjedene der ute. Derfor blir sannheten blir alltid pyntet på, koste hva det koste vil. «The road to hell is paved with good intentions» som det sies. Det er så flott alt du har klart å gjøre!!! Du er et beundringsverdig menneske som har gått igjennom vondt for å finne sannheten og formidle den videre til resten av oss i ‘et mindless samfunn’. Skulle virkelig ønske at de største bloggerne/kjendisene/mennesker med større fanskare kunne stått frem til å spre sannhet, å kunne provosere og slåss for en bedre og rettferdig verden, fordi de har så mye oppmerksomhet. Det er akkurat det du gjør og jeg er takknemlig for at det finnes så dypt gode, medfølende mennesker som deg der ute, håper du fortsetter å slåss for temaer som dette, for det er du virkelig god på ;)!!!!!

 139. Wow! Dette gikk virkelig inn på meg! Jeg er kun 12 år gammel, litt voksen for alderen kanskje, men jeg forsto dette virkelig godt! Det er så grusomt og jeg har nå begynt å tenke mer på hva jeg kjøper i butikkene. Jeg gråter som bare det når jeg ser videoene og spesielt når du forteller om jenta som mista moren sin, da knekker jeg virkelig sammen. Du er en utrolig blogger, det skal du vite, og du hjelper mye<3

 140. Jeg kunne skrevet en hel bok om hvor mye du inspirerer meg! Men jeg skal heller skrive et lite avsnitt om det. Du er virkelig et helt fantastisk forbilde, og det er ingen jeg ser mer opp til en deg! Jeg er enig i hver eneste mening du har, hver eneste ting du gjør, og hver eneste setning du uttaler deg. Jeg vet ikke om noen som er like fantstisk som deg, både på utsiden og innsiden. Du er alt annet en egoistisk, og derfor tror jeg en stor del av norges (og mange andre lands) befolkning har mye å lære av deg. Det å tenke på andre en seg selv, er viktig her i verden. Måten du har gått i mot både h&m, aftenposten, og det andre har bedt deg om å gjøre, viser virkelig hvor mye du vil gjøre en forandring. Og ikke bare en liten forandring – men en stor en. Du vil ikke at bare én arbeider i Kambodsja skal få nok penger til å leve, og bedre arbeidsforhold – men alle. Jeg støtter dei 100% i kampen om bedre arbeidsforhold i land med mindre penger, og vil selv hjelpe med å spre ordet og øke presset på blant annet h&m. Om bare det var flere mennesker som deg på jorden, Anniken ♥ LOVE YOU

  Forresten så må jeg bare si at selv om jeg forstår utrolig godt at du måtte ha ein pause fra bloggen, så har jeg aldri blitt så glad før, som da du kom tilbake ♥ Dette er den beste bloggen i verden

 141. Fyfaen du er rå, Anniken!!! <3 Dette er en sak jeg aldri har brydd meg om, rett og slett fordi jeg ikke har visst at det er så alvorlig. Utrolig trist at dette i det hele tatt er et problem! Mote og klær er ikke gøy lenger, det har gått så altfor langt! At du setter en ring rundt dette, er så sykt imponerende <3

 142. Stå på på, Anniken!! Støtter deg fullstendig, og det er så provoserende at Aftenposten og andre med større makt ikke tør å stå opp for mennesker som ikke har en høy nok stemme selv. Det er absolutt IKKE rart at verden er slik den er. Får vondt av alle menneskene som må tilbringe hele livet på en slik jobb, og tjene så lite om 18kr dagen? Det er umenneskelig.

  Ikke slutt med det du gjør. Det er slik man faktisk får utgjort en forskjell!

  STÅ PÅ! 🙂

 143. Til Anniken og til personen som skrv «TIL SILJE;» Hva vet dere om jeg har sjekket opp dette eller ikke? Det har jeg nemlig. og jeg fant mange artikler som viser gode argumenter for begge parter. Her er foresten er en lik som kanskje vil gjøre dere litt glad:https://etiskhandel.no/Artikler/10561.html

  Når det er sakt, kjenner jeg har jeg ikke ønsker å diskutere mere om dette, for vi kunne sikkert fortsatt å diskutere i evigheter, men det er ikke mitt mål, og ikke mitt motto. Når jeg brenner for en sak, synes jeg det er viktig å få ut hva jeg mener, slik at jeg føle en liten lettelse. Jeg synes det er bra at vi kan diskutere med hverandre, være uenige, og at vi likevell ikke trenger å bli sure på hverandre, men at vi kan respektere at vi har ulike meninger 🙂 Jeg er kanskje ikke enig i alt du sier, og du er ikke enig med meg, men jeg respekterer deg og jeg håper du respekterer meg. Anniken, du er et av de vaktreste menneskene jeg har sett i hele mitt liv. Du er driftig og sterk. Jeg vil selvfølgelig fortsette å lese bloggen din. Og jeg håper ikke du er sur på meg, eller har noen hard feelings mot meg (enda du ikke kjenner meg, haha) Masse lykke til videre i Stavanger!

 144. Kjære deg, Takk for at du skrev dette. Jeg har i 10 år arbeidet med å hjelpe bl.a. disse kvinnene. Sjekk https://www.napic.no. Da jeg så TV-serien til Aftenposten ble jeg glad for fokuset og samtidig sint for hvor lite forberedt dere var blitt – og jeg ventet på en fortsettelse. At noen skulle få frem hvor mye verre det er enn det som ble vist . Men det er en ting jeg er veldig glad for – at jeg tok feil av deg. Sjekk hjemmesiden vår og ta gjerne kontakt med meg – kanskje kan vi sammen finne ut hvordan du virkelig kan gjøre en forskjell. Varm hilsen fra Irene, daglig leder i Foreningen for Privat Initiativ i Kambodsja.

 145. Du er virkelig et stort forbilde, Anniken! jeg har aldri hørt om en ungdom som er så godhjerta, og har så mye viljestyrke som deg! Jeg er fult og helt enig med deg. Stå på!

 146. Har ikke ord hvor tøff du er som går ut med dette! Fantastisk at slike forferdelige arbeidskår kommer ut i media så folk slutter å støtte slike butikker og at disse stakkars menneskene som er oppi dette får ett verdig liv med verdig arbeidsvilkår og lønn!

 147. Hei, flott engasjement!! 🙂 Jeg vil også bare opplyse deg, om du ikke vet det fra før at iPhone fabrikkene i Kina faktisk er enda verre. Der jobber de 12-15 timer i døgnet og må sove på arbeidsplassen sin. Det er flere som har død av utmattelse og sult fordi vi i norden vil ha Apple produkter. 🙁

 148. Du er HELT fantastisk Anniken, du er en inspirasjon og et stor forbilde for alle generasjoner! Du inspirerer meg virkelig til å gjøre noe, tusen takk! Ikke gi opp!

 149. det syns eg var vannvittig bra skrevet! utrolig at de ikke gjør noe mer med den saken! jeg ble faktisk litt lei meg nå, jeg visste absolutt ikke at det var sånn det er. håper det blir slutt på det fordi de menneskene fortjener noe mye bedre.

 150. Hei!

  Jeg leste innlegget ditt, etter å ha fått tipset om det på en facebook-side kalt «Politisk Ungdom». Jeg må bare si det er veldig befriskende at en moteblogger får sannheten om motebransjen frem på denne måten. Mange kvinner, menn og barn her i verden har ikke de samme rettighetene som oss, og de store selskapene holder dem nede.

  Hold dette gående.

  – Erlend

 151. Du er fantastisk Anniken! Det burde vært flere som deg! For ei modig, sterk og tøff jente, for ei personlighet. Du inspirerer! Heier på deg! <3 Klem

 152. Helt utrolig det du gjør. Jeg måtte gråte da jeg så episodene på aftenposten. Stå på, jeg støtter deg og alle i kampen om urettferdigheten! Helt utrolig

 153. Sykt bra innlegg og den jobben du gjør er så utrolig viktig! Det som blir sagt på serien traff meg virkelig rett i hjertet. Tårene bare trillet nedover kinnene. Takk for alt du gjør, og for at du kjemper for disse menneskene! Forsetter du å få dette i lyset er de nødt til å gjøre noe med det. Du påvirker så mange mennesker gjennom bloggen, instagram og div. Takk for at du, selv bare for et øyeblikk, får oss til å se utenfor den boblen vi lever i. Det er en urettferdig verden og vi er en del av det.

 154. Fysøren Anniken!! Dette er noe av det råeste jeg har lest! At en 18-åring kan stå så mye opp for egne meninger og gå i mot media på den måten er beundringsverdig. Jeg støtter deg i alt du skriver her. Du inspirerer andre på så mange måter og det skal du være stolt over! Takk for tipset, jeg har nå gitt en tier og fått hele familien til å gjøre det samme 😉 stå på og husk å aldri gi opp, jeg har troen på deg

 155. jeg har ikke sett disse episodene, men jeg skjønner at det er noe jeg bør gjøre. Hvis jeg greier å gråte meg ned da. Anniken du inspirerer meg så til de grader, det er helt utrolig hva du gjør og jeg selv om jeg ikke kjenner deg er jeg enormt stolt av deg. Jeg er en jente på samme alder som deg, og det du gjør er beintøft og ikke noe alle hadde greid å gjøre. Kanskje blir deler av verden til et bedre sted pga av deg? Det må være stort! Hadde gjort mye for å møte deg og høre dine historier. Takk for alt du gjør!!

 156. Jeg er helt enig i alt du sier, Anniken. Jeg er så glad at dette kom frem, for jeg lurte virkelig på om det ble noen endringer ut av serien! All oppmerksomheten dette innlegget har fått i ettertid kommer til å fortsette å vokse, dette er selvfølgelig en bra ting! STÅ PÅ! 😀

  Men jeg må si at jeg reagerer litt på måten du svarer enkelte som kommer med sine synspunkter på saken. Man må kunne forstå at man har forskjellige meninger, men man trenger ikke å gjøre seg enig i disse.

 157. Det er nok mye man ikke vet og ikke ønsker å vite om klesindustrien. Du skriver et bra innlegg. Men husk også at det ikke gjelder bare H&M. De har ingen egne fabrikker hvor de produserer klær, og denne kritikken skal derfor gjelde alle som får sine klær produsert der.

 158. Wow! Jeg beundrer deg; ikke bare fordi du er utrolig vakker utvendig, men fordi det og virker som du er det på innsiden. Jeg tror serien fikk mange til å tenke, men jeg tror dette innlegget har fått folk til å ville gjøre noe, som for eksempel å spørre kassadama på H&M hvor klærne er laget, som du nevner i intervjuet med Drammens Tidene. Du vekker noe inne i meg, som gjør at jeg ønsker å få gjort noe med det, akkurat som deg. Stå på Anniken, jeg ønsker deg lykke til!

 159. Hei! Hvor er den svarte og lyse genseren din fra? Den med mønster og perler/rhinestones i forskjellige farger!:) Den er utrolig fin!

 160. du er den eneste bloggeren som fortjener førsteplassen på topplisten. du er faen meg et godt menneske, anniken.

 161. Wow, det du fikk til er faktisk helt sykt bra. Det står det stor respekt av. Herlig å lese at du står sånn på ditt og vil disse folkene det beste.

 162. Utrolig bra skrevet! Jeg ble anbefalt å se serien som gikk på aftenposten TV av noen venninner, og jeg angrer ikke ett sekund på at jeg gjorde det! Jeg har i flere år kjøpt klær fra en kjede som gjør det helt motsatte av det jeg står for og støtter. Jeg er mye mer klar over hva som faktisk skjer i verden takket være deg, og jeg syntes du er så tøff som kommer frem med dette! Jeg skal spre innlegget videre! Du er en utrolig bra blogger, og jeg kunne ønske det var flere fornuftige bloggere som fikk frem slike viktige saker som foregår i verden

 163. Tusen takk for et utrolig bra innlegg! Jeg skulle lagt meg for lenge siden men endte opp med å se alle episodene fra kambodsja. Delte på facebook også. Det er så utrolig fint at du tør å stikke deg frem, tør å kjempe mot gigantene, ofrer tid og følelser for at mennesker på andre siden av jorden skal få det bedre. Det er så få som deg. Så altfor mange som snur seg vekk, ikke forstår. Det gjelder mange saker, for dette er ikke den eneste. Pelsindustrien f.eks er helt grusom mange steder også.. Verre en vi kan forestille oss. Uskyldige dyr som får revet av pelsen mens de ennå lever. Her hjemme bekymrer vi oss for om håret er flatt. Det blir så store kontraster og på en måte er vi uskyldige på en del områder, vi får ikke alltid vite sannheten, vi blir dullet med fra vi er født og samfunnet tvinger oss inn i boblen som gjør at vi ikke ser lenger enn nesetippene våre. Så privilegerte som vi er, burde det være vår plikt å sørge for at andre også hadde det bra. Det burde læres i barnehagen. Men sånn er det ikke. Noen på toppen av verden ønsker å beholde det slik det er , for uten noen på «gulvet» som MÅ gjøre en jobb for luselønn for å overleve så har de ikke rikdommen og makten. Hadde vi delt alle ressursene på jorden mellom alle menneskene på jorden så hadde det vært nok til alle. Men vi svømmer i klær, mat og penger. Vi kaster mat , butikkene kaster selv mat. reglene sier at maten ikke kan gies bort, ikke ta’s med hjem av ansatte, den skal kastes! Det er spinnvilt!! en flekk på tøyet vårt og det går i bosset. Selv ikke fretex vil ha det. For det handler om å selge, tjene, ha makt.

  Jeg skammer meg mye over oss her i Norge, men er ufattelig stolt hver gang noen tør å kjempe imot som du gjør! ALL ære til deg. Vit at alt du gjør betyr noe, selv om du føler du ikke komer lenger. Ikke gi deg, fortsett å inspirere oss til å bli bedre! 🙂 Du er en engel for alle de menneskene.

  Tusen takk!!

 164. Kjempebra skrevet, Anniken! <3 Enig i alt! Du er utrolig inspirerende og et virkelig godt menneske! All respekt til deg! Stå på!

 165. Hei Anniken,

  Først og fremst – stå på.

  Når jeg så første episoden av dette ble jeg sjokkert over hvor overfladiske dere var, men serien viste at dere vokste. Dere gikk fra å være bortskjemte og overfladiske norske ungdommer (de har jo ikke opplevd annet…), til å skjønne nøden.

  Jeg har vært i Kambodsja 4 ganger, og jeg ser en utviklingen, men måten dere klarte å vise utbyttingen, nøden og de alt for tøffe forholdene som er der. Noen ting har endret seg der, men tekstilindustrien er fortsatt råtten, og dønn korrupt.

  Takk for sammenbruddet for åpen scene, det satte nok spor mange!

 166. Hi there.

  Congratulations for your work. I am also from Spain and I read about your work in tejiendocaminos.wordpress.com .

  I want to thank you for helping to raise the awareness on this controversial topic.

  Thanks!

 167. I’m Inma from Spain, thanks to tejiendocaminos.wordpress.com have discovered this situation and am very sad right now. H & M was one of my favorite brands, but I can’t understand how they can sell a pure and clean public image as a conscious brand that cares for the environment and care for their workers and hide all this shit, as such situations as the people of Cambodia… How is it possible in this world, there are people who work so hard for survive but finally die from malnutrition? How can any company allow this? But even I can understand less why the media became as corporatists that censor and manipulate the information that comes to us all like an extension of the big brands advertising …

  I imagine that this war has been hard for you (thanks to google translator I have seen and read all your documentation and information), so I want to manifest my sincere support and my admiration for you, I will follow every new step of this «fight» since now.

  Young people like you, who have ideas clear, are full life and hope, are young the world needs! All my love and best wishes too!

 168. WoW, Keep doing noise! everybody has to know how big companies control us and are responsibles of many people pain! I’ll share this as much as I can! 🙂

 169. Hi Anniken,

  Do you speak english? I read an article about you in Spain. First, I want to congratulate you for your courage to speak out. Second, If you speak english, It would be great if you would write somethings in english, people are talking about you elsewhere already. It would be great if a lot of people could know about your experience in Asia and the sweat shops!!! Good luck!!

 170. We support you!! I’m from Spain and I hate all of this companys. They think that the money is the only important and play with the lives of all the people 🙁

  «Get up, stand up, stand up for your right

  Get up, stand up, don’t give up the fight

  Get up, stand up. Life is your right

  So we can’t give up the fight»

  Bob Marley.

  Power!

 171. Tu trabajo es impresionante, no te conocía antes hasta hoy y me has abierto lo ojos y te aseguro que lo seguirás haciendo a otros miles. Saludos desde México.

 172. Thank you for speaking the truth on behalf of Cambodian workers. We can all do something to get better working conditions for them if we demand the responsible corporations to do it.

 173. Hi, I´m from Chile, a little country of the South America. I just saw a link with your comment and experience in Camboya and I´m in shock. But I want to tell you that your experience travelled even here. So I think you are doing a great work. I wish you luck. And I will share this in my faceboock.

 174. Jeg vet ikke hva jeg skal si, annet enn at du er utrolig modig, og skal være så himla stolt over deg selv for alt du har prøvd og gjort! Du har ikke sviktet de, du har virkelig prøvd – det er Aftenposten og de som står i veien for deg som svikter. Tusen takk for et ærlig og viktig innlegg! Det står virklig respekt av hva du har gjort 🙂

 175. Hi there I’m from Argentina. It would be great to have subtitles in all the videos so we could share and let people know what it’s all about. Congratulations for your work. God bless you.♥♥♥

 176. I came to say the same as Crisaide. You should also post this in English – nevermind if it’s not perfect. Walmart and H&M are leading brands in many countries and the more people know about this, the better.

  Thank you for your braveness!

 177. FANTASTISK ANNIKEN!

  Kan ikke sette ord på hvor bra det du gjør er. Du har gjort en fantastisk innsats som er kommet ut til utrolig mange, noe som er ekstremt bra. Er selv like gammel som deg, og hadde aldri sett for meg at noen på min egen alder kunne være så serk og få til så mye, men det er visst slik det er. Helt forkastelig at ingen av oss tenker på hva vi kjøper og hvor det er lagd, så lenge det ser bra ut så skal vi ha det.

  Er utrolig synd for de som sitter og jobber rævva av seg for de 18 kronene, mens vi øser ut med flere titalls tusen i året på klær. Penger som arbeiderne aldri har sett, aldri kunne tenke seg… Det gjør vondt å tenke på at det finnes folk som ikke har råd til mat til alle rundt bordet, som ikke har råd til klær, sko, lege, skole, eventuelle nødvendigheter, som faktisk er nødvendigheter, og ikke bare tull, som for eksempel et nytt smykke til fem hundre kroner, eller et par øredobber til »bare en hundrelapp» kun fordi du »hadde bruk for noe nytt». Det svir i hjertet mitt og i alle tankeganger, hvorfor må verden være så forbanna urettferdig? alle er mennesker og har behov for å være mennesker, ikke bare en syerske for en eller annen kleskjede..

 178. «Denne saken er fra 2013, da sjefen til en av de største fabrikkene stakk av uten å betale en lønn de skulle fått flere måneder tidligere. H&M nektet skyld i dette, selvom deres klær ble sydd nettopp i denne fabrikken.»

  så for eksempel om sjefen på en fabrikk til en underleverandør til si apple finner ut at han skal ta alle pengene og stikke så er det apple sin feil fordi fabrikken produserte materialer til apple?

 179. Jeg må bare si, det står utrolig stor respekt av det arbeidet du har gjort!

  Vet du hva som hadde utgjort en forskjell? At H&M og de andre store aktørene hadde sluttet å bruke sweat shops og heller bygd noen store fabrikker med ordnede forhold og lønninger som folk kan leve av. Men det er det jo ingen profitt i, eller hva?

  Nei, betal heller et firma der nede for å gjøre «upartiske» inspeksjoner 150 fabrikker (som en representant for bransjen sa i et intervju på APTV hvor Ludvik også var tilstede) i året, noe som sikkert ikke er mer enn 10% av alle fabrikkene de bruker. Ok 10% tok jeg ut av løse lufta, men sikkert ikke helt skivebom.

  Det er klart, selv om de bygger 10 fabrikker så vil det fortsatt være mange arbeidere som ikke får jobb der så det vil jo ikke løse problemet over natta, men et sted må man jo starte. Det er mye annnet de kan gjøre også, f.eks. ha et lokalt kontor med H&M ansatte som foretar hyppige kontroller, med full åpenhet, at alle og enhver har tilgang til all informasjon slik at man kan se at det faktisk er fremskritt. Ok nok babling fra meg nå. 🙂

  Til slutt vil jeg bare si at du har absolutt ikke sviktet de du møtte der nede, tvert imot spør du meg. Den reaksjonen du fikk når du kom hjem igjen er bare naturlig. Det som er viktig er hva du gjorde etterhvert.

  Hjelp, jeg skulle visst holdt meg unna kaffen idag, haha.

 180. I wish you wrote in english so I could translate in Italian.

  We do not have any proper article…NOT in ENGLISH, NOT in ITALIAN, Not in FRANCE..

  What a SHAME!!!

  Marta

 181. From Chile (Southamerica):

  Sigue luchando para dar a conocer el abuso de las y los trabajadores textiles en Camboya. Mediante redes sociales, se viralizará tu experiencia y así mucha más gente podrá conocerlo. Te felicito!!!

  Fortsatt sliter med å øke bevisstheten om misbruk og tekstilarbeidere i Kambodsja. Gjennom sosiale nettverk, viralizará din erfaring og så mange flere mennesker kan vite. Jeg gratulerer !!!

  Still struggling to raise awareness of the abuse and textile workers in Cambodia. Through social networks, viralizará your experience and so many more people can know. I congratulate !!!

  Regards,

  Fernando

 182. Hej Anniken,

  The series is getting quite some ttention in Germany now. I do speak swedish so I understand quite a few things you were writing. Maybe you have the possibility to translate it into English to reach more ppl.

  You did a great job!

  Love,

  Isabella

 183. Dear Anniken,

  I’m from Portugal and I just saw the series, and by using the translator I understood some of the things you were trying to say on your blog. I support you already 🙂

  Try to write more in english, and keep up the great job.

  All the love,

  Bárbara xx

Leave a reply