Jeg snakker sant. Dere kan faktisk ikke dø uten å ha sett disse filmene. Du vet når du leser en bok? Og du føler den boken former de neste timene dine, de neste minuttene og de neste sekundene du puster. I et lite øyeblikk blir du en helt annen person, du forsvinner. Det mest fantastiske jeg vet er å sitte igjen etter en bok og stirre ut i luften. Du bare ser og blir totalt stum. Du har ikke ord, tanker eller følelser for hva som nettopp skjedde. Du er satt ut. Jeg har lenge spart på filmer, inne på notater på mobilen. Rett og slett fordi jeg kan ikke glemme disse filmene. Så når jeg først ser film med venniner? Haha, jeg er et jævla stabeist, for har de ikke sett alle disse? Nei da blir det en av de også. Disse filmene er helt fantastiske og vil gjøre dere stumme, jeg lover. DERE KAN IKKE DØ, uten å ha sett dette!  Sett dere ned enten alene, med familie eller venner og se en av disse. Eller bare alle. Jeg lover at dere føler dere som nye mennesker etterpå.
Ikke minst med mer kunnskap, visdom og respekt.

For det som er så fantastisk og egentlig litt rart. Er at alle mine «MUST» filmer, er basert på sanne historier. Altså, dette har skjedd. Jeg tror jeg bare er oppvokst sånn. Siden jeg var liten satt mamma meg foran tven og så sanne filmer. Mamma leser også bare sanne bøker. Jeg takker hun for det i dag, for jeg tror det har formet mye av tankene mine. Jeg setter meg inn i ting, og vet at dette ikke er tull. Så hvordan kan det da ikke gjøre noe med deg som menneske? Nei, dere bare må se disse.

♥ Geisha: Dette er den siste filmen jeg så. Eller, jeg har sett den mange ganger, første gang som 10 år. Mamma satta meg som vanlig foran tven og ba meg lukke øynene når det kom ting jeg ikke kunne se. Samtidig som hun leste hvert ord, hver setning til filmen. Så jeg skulle forstå. Denne filmen er rett og slett helt magisk, og når jeg nå så den 8 år senere? Like magisk. Jeg satt faktisk å stirret i luften, venninen jeg viste den til gjorde det samme. Vi pratet ikke på et par minutter. «Vi forstod ikke at mamma skulle dø, før han kastet fisken tilbake i vannet. Vi la oss sultne den kvelden, han ba oss føle på følelsen tomhet, emptiness» –Mer trenger jeg ikke si om den filmen.

♥ Ørkenblomsten / Desert flower: Denne filmen handler om en liten jente som blir født i ørkenen, omskjært og giftet bort som ung jente. Hun nektet sin egen skjebne og flykter over ørkenen. Hun blir deretter en av verdens mest kjente modeller (no kidding). Dette er en sterk film, om undertrykte kvinner som fortsatt pågår. Denne filmen får meg til å føle at skjebnen fins, den må det. Noen er bare ment til å gå en vei her i livet som er større enn de selv. Filmen gir deg mer enn gåsehud.

♥ En kongelig affære: Dette handler om monarkiet i Danmark under en viss periode. En virkelig vakker film som får deg til å tenke. Jeg tror det er få mennesker som er klar over all historien Danmark har i konge familien sin. En dum ung konge av Danmark blir giftet bort til en engelsk prinsesse, hun blir dronning og forelsker seg i legen til kongen. Dette blir deretter et skikkelig sterkt drama, med en sørgelig historie. Igjen, jeg gir garanti for gåsehud og mer til.

♥ Shawshank / Frihetens regn: Denne så jeg nå nylig og har faktisk blitt kåret til verdens beste film (no kidding). Dette handler om en mann som blir uskyldig dømt til livsstid i fengsel for drapet på sin egen kone. Han blir sendt til verdens mest lukkede fengsel, om han kommer seg ut skal jeg ikke røpe. Men historien er virkelig sterk.

♥ Mandela: Dette er den siste filmen jeg nå har sett, og for dere som følger meg på snapchat fikk sikkert med seg at jeg fikk tårer i øynene av traileren! Haha, det verste er at jeg aldri gråter av en film. Det er ikke så mye som rører meg med mindre det går på følelser. Denne filmen handler om Mandela som sikkert de aller fleste vet hvem er. Hvordan han kjempet for de sorte, og han historie da han kom i fengsel.
En utrolig flott film.

♥ De urølige: JEG BARE HÅPER ALLE HAR SETT DENNE! Om ikke? SKJERP DERE. Haha, dette er en film alle må se. En sann historie om en rik mann i rullestol som ikke kan bevege annet enn hodet sitt. Han ansetter deretter en person uten noe erfaring, uten noe utdanning eller penger. Dette er noe som snur livet hans på hodet, eller for begge. Denne filmen viser så utrolig godt at et papir ikke skal avgjøre din skjebne her i livet. Denne får deg til å le og gråte omhverandre.

♥ The stoning of Soraya: Du må ha ben i nesa for å se denne. Jeg gråt og gråt og gråt og gråt og gråt. Jeg har ikke ord engang. En historie om Soraya, en ung kvinne som blir dømt for utroskap i en liten by. Pga av religion og løyner blir ikke hennes skjebne god. Løgner etter løgner gjør at denne vakre jenta med både barn og egenskaper. Blir steinet. Men hvordan denne historien kom ut til verden er enda mer rørende. Denne historien fikk en journalist vendt livet sitt på hodet. Igjen tilfeldigheter som gjør livet så sårt. Hennes historie i en forlatt landsby fikk en HEL verden til å åpne øynene. Ahh, jeg tuller ikke når jeg sier at jeg sitter med gåsehud bare av å skrive om dette. 

♥ Not without my daughter / ikke uten min datter: Igjen en film jeg ble satt foran da jeg var en liten jente. Haha, mamma prøvde å lære meg om livets harde stunder. Denne filmen handler om en amerikans lykkelig gift kvinne. Mannen hennes er utenlandsk og er verdens snilleste mann. En dag blir moren hans syk og de drar ned til hans land. Når dette skjer endrer han seg raskt fra å være en god mann, til en som plutselig slår, skriker, låser hun inne og nekter datteren ut av landet. En sterk sann historie om en kvinne som nektet å reise uten sin egen datter. Noe hun ikke fikk lov til pga av reglene i landet. Mannen må samtykke. 

♥ The reader: Dette er også en film jeg så nylig (høres ut som om jeg ser fryktelig mye på film). Denne filmen handler om en ung kar under krigen som forelsker seg i en veldig mye eldre kvinne. Disse blir dratt ifra hverandre og møtes igjen veeeldig mange år etter i en rettsak. En utrolig sterk og vakker historie om hvor langt en kjærlighetssorg kan gå, hvordan man ikke elsker noen på samme måte etterpå og hvordan man prøver å leve uten sin store kjærlighet. Jeg tror på denne filmen med hele mitt hjertet.

♥ 12 years as a slave: Sier seg for det meste selv. 12 år som slave, en sterk film.

♥ The Butler: Historien til butleren til flere av presidentene. Startet som en slave, endte som butler. Igjen en skjebne som kun var ment til å komme. Jeg har trua på det. Flere nederlag som ville fått normale tankeganger til å gi opp, men vi mennesker er sterkere enn vi selv tror.

SKIN: Handler om en jente som blir født inn i en hvit familie. Et utrolig vidunder av gener som tislutt slo ut. Et mørkt barn født av to hvite. Selvfølgelig måtte dette skje på den minst tenkelige tidspunktet i menneskelig historie. Dette er en kamp om foreldre, datteren og slavene.
Haha, utrolig hvor engasjert jeg blir i dette. Sitter med gåsehud, derfor var dette noe jeg bare måtte dele med dere. SE, HØR OG LÆR!

-A9

 

45 Responses to Mine 12 beste filmtips!

 1. Synes det er så flott at du setter Ørkenblomsten i søkelyset, en film som burde sees av alle, med et tema som må prates mer om.

  Dette er ikke kritikk mot deg, men det som skjer med jenta i filmen og millioner av jenter i verden kan ikke kalles for omskjæring. Dette er en misforståelse som jeg tror er mye av grunnen til at folk ikke vier så mye oppmerksomhet til dette, fordi de likestiller det med omskjæring av menn. Prosedyren på jenter kalles kjønnslemlestelse og hadde den prosedyren vært den samme på gutter, ville hele penis blitt kuttet vekk.

  Det er faktisk over 130 millioner jenter og kvinner som lever med de fysiske og mentale konsekvensene av kjønnslemlestelse i dag. Og dette er kun de som har overlevd. Mange kvinner som går gjennom denne prosedyren blør i hjel enten under selve kuttingen eller under fødsel. Jeg tror mørketallene er store.

  Tenkte bare å berike deg med litt mer kunnskap rundt dette siden du først tok opp temaet.

  Ha en fin dag!

 2. Du bør også lese boken 3096 dager, finnes også som film! Handler om en ung jente fra russland(?) som blir kidnappet og holdt i fangenskap av en mann i 3096 dager. Virkelig sterkt og rørende!

 3. Jeg vet dette ikke har noenting med dette innlegget å gjøre, men jeg ønsker å fortelle deg hvor fantastisk jeg synes du er! Du er forbildet mitt innen bloggverdenen! Du er en så varm og jordnær person, og nettopp derfor tror jeg du er rett person å spørre i dette tilfellet her.

  Jeg vil nemlig informere deg om denne videoen jeg har laget. Jeg ønsker å få dem ut blant så mange så mulig, da jeg håper den kan hjelpe mennesker som ikke har det så bra. Siden du har en såpass stor blogg med så mange lesere daglig hadde jeg satt kjempe pris på om du ville delt videoen i et innlegg, slik at flere får hjelp av den.

  Jeg har selv vært der, så langt nede, og forteller om dette i videoen. Det er en video om min historie. Historien om angsten som er blitt en del av min hverdag. Er du langt nede selv, eller kjenner du noen som sliter, klikk på linken. Alt jeg ønsker er å hjelpe noen. Omså det kun er én person føler jeg at jeg har lykkes.

  https://linntheresedagsland.no/2014/03/04/angsten-som-er-blitt-en-del-av-min-hverdag-min-historie/

 4. Tusen takk for tipsene!! Liker aller mest å se slike filmer med mening og noe å tenke over! Har ikke sett alle før så nå gleeder jeg meg om det går an å si til å se disse filmene!

 5. Vil anbefale en dokumentar jeg selv så i påsken, som jeg har tenkt på hver eneste dag etter! Kort fortalt handler det om en ung mann som er lei av det overfladiske livet sitt i USA, å reiser til India for å se mere av verden. Der ender han opp med å jobbe på et barnehjem med unger som lider av HIV/AIDS å er med dem der og passer på til de skal dø. En hjerteskjærende men utrolig nydelig dokumentar som virkelig forandrer synet på ting!

  Blood Brother, kan ses på nettflix 🙂

  Ha en nydelig dag!

 6. Jeg skal garantert se en av disse! Jeg vil gjerne anbefale deg om en film (av en sann historie/hendelse) Bury My Heart At Wounded Knee. Det er fra massakren på Wounded Knee mellom indianerne og de hvite. Veldig spennende og rørende film

 7. Jeg har også sett 6 av filmene over – helt fantastiske! Synes det er så utrolig morsomt å se at det også er andre enn meg som liker nettopp SLIKE filmer! Når jeg ønsker å introdusere historiske filmer for mine venner blir de som regel ganske skeptiske ..

  Nå tror jeg at jeg skal lage meg en kopp cafe au lait og sette meg ned å se en av de andre filmene du anbefalte 🙂

  Ha en fin dag, Anniken!

 8. Har sett flere av de ! Resten skal sees nå 🙂

  God smak har du .

  Og flott tekst du skriver ! You the best ❤️❤️❤️

 9. Bra og interessant innlegg, med mange gode filmer! (Fikk en ide om hva jeg skal se på fremover!) Sett noen av dem før, og som du selv skriver gjør de inntrykk 🙂 Ha en fin dag!

 10. er veldig glad i mange av de filmene selv. elsker filmer som har en ekte historie man kan leve seg inn i. Det er som du sier, magisk! Ha en fin kveld =)

 11. Bra liste, vil gjerne se fler av disse:) Memoirs of a geisha er ikke basert på en sann historie, den boken er skrevet av en mann faktisk! Synes han har klart å fremstille et slikt «kvinnelig univers» veldig bra:) Elsker den!

 12. Jeg ble dessverre nødt til å se filmen «ikke uten min datter» to ganger fordi vi hadde en skoleoppgave om filmen.

  Skal ikke gå inn på hvor dårlig selve filmen er laget, hovedskuespillerinen ble nominert til «worst actress», det stikker mikrofon ned fra toppen av scenene flere ganger, jeg mener jeg lar filmen tale for seg.

  Hollywood har en lang historie for å lage film anti-Iran-filmer. Du skal ikke se mer enn halve filmen for å skjønne at dette var ment som rene propagandafilm enn noe annet. «Ikke uten min datter» er bare ett av filmene. I de senere årene har Hollywood også en annen anti-persisk filmen «300»,og senere oppfølgeren, som viser grekerne som modig, kjekk og frihetskjemper, og viser persere som ville, stygg og barbariske.

  Personlig tror jeg for eks om den filmen hadde blitt laget om en jødisk familie i Israel ville den blitt forkastet lenge før den hadde blitt laget ferdig, men siden vi liker å fremstille Irane som barbariske så er det ok. Dessuten synes jeg filmen burde også fokusert på alle Iranerene som faktisk risikrete sitt liv for å hjelpe henne med å flykte fra Iran; det kunne vært moralen i filmen.

  Jeg oppfordrer sterkt alle som er interessert i historien om Mahmoody-familien å se dokumentaren «uten min datter», som forteller historien om Dr. Bozorg Mahmoody, Bettys ektemann, som har blitt frarøvet retten til å selv se sin datter og offentlig og globalt ydmyket og kriminalisert.

 13. Har sett flere av disse filmene selv! Absolutt verdt å få med seg! Tusen takk for tips Anniken – Nå har jeg noen timer med underholdning foran meg!

 14. Har du sett empire of the sun? Herregud elsker den filmen! Så gripende. Veldig bra tips her forresten, må virkelig sette meg ned å se på hver og en 😀

 15. De urørlige høres litt ut som den ligner på boken «Et helt halvt år», så den skal jeg definitivt se!

  Anbefaler å se the theory of everything hvis du ikke har sett den, utrolig fin film.

 16. Ååå, The stoning of Soraya er virkelig en av de vondeste filmene jeg har sett, husker jeg så den hos en venninne og måtte bare løpe ut og trekke frisk luft, det ble liksom bare for mye og jeg har faktisk aldri klart å se ferdig filmen, tror faktisk ikke jeg kommer til å se ferdig filmen noengang.

  Og mange av filmene du har nevnt er fantastiske filmer, som jeg ikke forstår at ikke alle har sett enda, for det er jo filmer som bare må ses. En del av filmene er ikke for dem som får vondt i hjerterota av ingenting, men det er jo det som er så fantastisk med film, man lever seg sånn i dem, at jeg tror de fleste kanskje vil få litt vondt i hjerterota av samtlige filmer.

  Men The stoning of Soraya er ikke en film jeg anbefaler mine venninner, ikke fordi jeg mener at filmen ikke må ses, for det må den, men fordi den er så vanskelig å se uten å bryte helt sammen, så er vel kanskje derfor jeg ikke viser filmen til dem eller spør om vi skal se filmen sammen, jeg vil liksom ikke at de skal bryte sånn sammen som jeg gjorde, kanskje en gang, men ikke nå. Uff, for en film, man må være skikkelig tykkhudet om man faktisk ikke begynner å gråte, bryte sammen eller må trekke frisk luft. Da er man liksom ikke menneske, for det er en film som vil få alle, eller de fleste i hvertfall, til å gråte til det ikke finnes flere tårer, så vond, men samtidig så viktig. Det forteller jo at ikke alle har det som oss, her i Norge og at vi sammen, med disse kvinnene må kjempe enda litt hardere, for at de også skal få en like fin hverdag som oss, uten at noen verken bestemmer over dem eller i verste fall steiner dem, fordi de kanskje har stått opp for seg selv.

 17. Hahah må nok ha et lite filmmaraton denne helgen, for jeg har ikke sett en eneste av disse filmene! Takk for alle tipsene! Virker såå bra alle sammen! 🙂

 18. ørken blomsten er helt fantastisk! Jeg gråt, ble kvalm og rørt og den gikk utrolig sterkt innpå meg! Det værste er at det forferdelige som skjer i filmen skjer i flere land idag og det er altfor få som er klar over det, og ingen som gjør noe med det

 19. Om du ikke har lest den allerede, anbefaler jeg deg boken «et helt halt år»! Det er en supergod bok, å minner om filmen de urørelige. Tusen takk for filmtipsene, jeg liker også å se filmer basert på ekte hendelser:) så the reader på skolen i tysken, og den er utrolig rørende ja!

 20. Kunne du lagt ut et innlegg om bøker som du anbefaler?

  Jeg har lest noen som virkelig tar pusten fra meg, og som får meg til å tenke over alt mulig. Trenger flere slike bøker! Har du noen tips?

 21. Nettopp sett «The Reader» på Viaplay ferdig, siden du anbefalte den. For en utrolig flott film. Elsker når filmer «treffer» deg, spesielt kanskje fordi man kan kjenne seg i ha vært i liknende situasjon.

  Frihetens regn er yndlingsfilmen min, men det er ikke lenge siden jeg faktisk så den for første gang. Tror jeg brukte 2 dager på å gå å tenke på hvor hardt den traff meg, og hvor dyp den egentlig var, etter at jeg hadde sett den. ALLE må se den. Den er på Netflix og Viaplay.

 22. Filmen Geisha er helt ubeskrivelig! Vet det er en del som ikke har sansen for slike filmer, men jeg synes bare den filmen er helt fantastisk.

 23. Jeg er en stor fan av Dakota Fanning, ettersom hun er en utrolig talentfull skuespiller siden ekstrem ung alder. Hun har en film med Alisha Keys blant annet, jeg vet ikke om du har sett den men det burde du virkelig!!

  Er en type film du ville likt! Er ikke sikker om den er fra en virkelig historie men det er hvertfall lignende realistiske og troverdige hendelser på den tiden filmen skal være fra.

  Den heter «The secret life of bees»

  https://www.imdb.com/title/tt0416212/

  Det er en utrolig følelsesladet og kunnskapsrik film som jeg anbefaler på det sterkeste Anniken

Leave a reply